Fermentacja i temperatura

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • XboXC
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 17

    #1

    Fermentacja i temperatura

    Witam.
    Mam taką sprawę - dysponuję dwoma pomieszczeniami - mieszkaniem i piwnicą (wieżowiec).
    I teraz tak - w domu temperatura otoczenia to ok 22-23 st. W piwnicy mam 15.

    I teraz co proponujecie dla fermentacji i leżakowania dla górnych piw?

    Co mam zrobić by uwarzyć coś z dolnofermentacyjnych piw? Lodówka w piwnicy? Bo w sumie 230V jest ale musiałbym z tym "pokombinować"
    Xbrowar ;)
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Zaczynaj fermentację górniaków w piwnicy a wykańczaj w mieszkaniu.
    Jak dobrze schłodzisz brzeczkę (np. w lodówce) i zaizolujesz fermentor + jakieś wkłady z lodem to spokojnie zrobisz lagera w piwnicy.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • XboXC
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.01
      • 17

      #3
      Dlaczego mam zakańczać w mieszkaniu? Teraz robię 2 warkę AIPA i robię tak: fermentacja burzliwa i cicha w mieszkaniu, parę dni refermentacji w butelkach też i potem do piwnicy na dłuższe.

      A co do tych wkładów to chyba jakiś pojemnik. No i pytanie co ile to wymieniać. Bo nie chce mi się co godzinę latać.
      Xbrowar ;)

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Pod koniec fermentacji dobrze podnieść temperaturę żeby drożdże po sobie posprzątały. A w temperaturze 15 stopni wyjdzie czystsze w smaku piwo.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • dadek
          Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
          dadek
          Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
          Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
          2024-09-12, 23:59
        • Zaiksik
          Trudne początki
          Zaiksik
          Witam
          Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
          Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
          Wszystko...
          2024-08-27, 17:13
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-07, 23:16
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...