Fermentacja i temperatura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • XboXC
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 17

    Fermentacja i temperatura

    Witam.
    Mam taką sprawę - dysponuję dwoma pomieszczeniami - mieszkaniem i piwnicą (wieżowiec).
    I teraz tak - w domu temperatura otoczenia to ok 22-23 st. W piwnicy mam 15.

    I teraz co proponujecie dla fermentacji i leżakowania dla górnych piw?

    Co mam zrobić by uwarzyć coś z dolnofermentacyjnych piw? Lodówka w piwnicy? Bo w sumie 230V jest ale musiałbym z tym "pokombinować"
    Xbrowar ;)
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Zaczynaj fermentację górniaków w piwnicy a wykańczaj w mieszkaniu.
    Jak dobrze schłodzisz brzeczkę (np. w lodówce) i zaizolujesz fermentor + jakieś wkłady z lodem to spokojnie zrobisz lagera w piwnicy.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • XboXC
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.01
      • 17

      #3
      Dlaczego mam zakańczać w mieszkaniu? Teraz robię 2 warkę AIPA i robię tak: fermentacja burzliwa i cicha w mieszkaniu, parę dni refermentacji w butelkach też i potem do piwnicy na dłuższe.

      A co do tych wkładów to chyba jakiś pojemnik. No i pytanie co ile to wymieniać. Bo nie chce mi się co godzinę latać.
      Xbrowar ;)

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Pod koniec fermentacji dobrze podnieść temperaturę żeby drożdże po sobie posprzątały. A w temperaturze 15 stopni wyjdzie czystsze w smaku piwo.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        Przetwarzanie...
        X