Witam
Mam pytanie w kwestii działania refraktometru do win. Ostatnio sprawdzałem na winach wytrawnych ilość cukru w Bx na kilku różnych refraktometrach (tych wyskalowanych w Brixach). Każdy z nich pokazywał około 14Bx. podczas gdy te same próbki były również badane winomierzem "spławikowym" który wskazywał około 1Blg i paskami laboratoryjnymi Siemensa, które wskazywały około 10-20g/l.
Nie rozumiem skąd taka wysoka wartość na refraktometrze. Zdaję sobie sprawę, że alkohol zakłóca wynik, ale żeby aż tak? Winomierz również ma przekłamany wynik, ale jego wynik jest bliższy rzeczywistości.
Możecie Państwo wyjaśnić dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam
Mam pytanie w kwestii działania refraktometru do win. Ostatnio sprawdzałem na winach wytrawnych ilość cukru w Bx na kilku różnych refraktometrach (tych wyskalowanych w Brixach). Każdy z nich pokazywał około 14Bx. podczas gdy te same próbki były również badane winomierzem "spławikowym" który wskazywał około 1Blg i paskami laboratoryjnymi Siemensa, które wskazywały około 10-20g/l.
Nie rozumiem skąd taka wysoka wartość na refraktometrze. Zdaję sobie sprawę, że alkohol zakłóca wynik, ale żeby aż tak? Winomierz również ma przekłamany wynik, ale jego wynik jest bliższy rzeczywistości.
Możecie Państwo wyjaśnić dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam
Comment