Kadź filtracyjna, oplot+kratka (zdjęcie) Czy to ma sens?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maciekj
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.03
    • 2

Kadź filtracyjna, oplot+kratka (zdjęcie) Czy to ma sens?

Jak w temacie.
    Lepsze rozłożenie młóta? Mniejsze ryzyko zatoru? Brak znaczenia?
    Jak uważacie? To moja 3 warka, więc jestem kompletnym amatorem, ale pomysł wydaje mi się fajny.
    Attached Files
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19356

Jeśli kratka nie służy do filtracji to do czego? Przecież nie zatrzyma młóta... Nie widzę sensu takiego rozwiązania.

Comment

• maciekj
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.03
      • 2

Wiem, że ta kratka nie filtruje oraz nie zatrzyma młóta. Zastanawiam się tylko czy nie zmniejszy nacisku na wężyk, nie rozłoży trochę tych sił i nie wyrówna, dzięki czemu filtracja mogłaby być sprawniejsza/skuteczniejsza?

Comment

• e-prezes
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19356

Jak dla mnie oplot jest zbyt blisko ścianek garnka. Ograniczasz tym filtrację tą stroną oplotu. Wydaje mi się (nie badałem tego), że filtracja w głównej mierze odbywa się środkową częścią płaszczyzny garnka, gdzie u ciebie nie ma żadnego elementu filtrującego. I dalej uważam kratkę za zbędną.

Comment

• DonZ
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 303

Jedynie w przypadku zastosowania mieszadła zabezpieczy wężyk przed wkręceniem. A tak to ja tu nie widzę innego pożytku.

Comment

• e-prezes
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19356

Jeśli jest mieszadło to tak. Ja wymontowałem oplot z garnka, bo uważam, że jest duże ryzyko przypalenia w przestrzeni pomiędzy filtratorem. Obniżyłem mieszadło, by mieszało przy dnie nie szurając po dnie. Filtrator wkładam w zacier po zacieraniu i to rozwiązanie w warunkach domowych uważam za najlepsze. Z doświadczenia.

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
              Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
              dadek
              Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
              2024-11-19, 04:20
            • dadek
              Kostrzyn Wielkopolski, Okrężna 18. Browar Harpagan
              dadek
              Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli...
              2024-11-20, 02:51
            • dadek
              Bonn-Pützchen, Alaunbachweg 10, Ale-Mania Brauerei
              dadek
              Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
              2023-10-18, 02:53
            • dadek
              Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
              dadek
              Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
              2023-12-05, 00:56
            • dadek
              Niemcy, München, Schillerstraße 23, Schiller Bräu
              dadek
              Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
              Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
              2025-12-05, 00:45
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...