Wysładzanie - pomiar BLG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacu1234567890
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 12

    Wysładzanie - pomiar BLG

    Witam,
    Chcialbym zaczac warzenie piwa z zacieraniem i nurtuje mnie pytanie. Jak wiadomo wysladzamy do 2-4 BLG i nalezalo by to skontrolowac. Czy pobierajac taka brzeczke do cylindra i mierzac areometrem nie stopi sie jego zawartosc? Na dnie widac jakby zalane woskiem czy czyms. Czy areometr sie sprawdzi czy do tego celu tylko refraktometr? Pomijam blad ze wzgledu na wyzsza temperature.
  • MistrzSuspensu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.01
    • 50

    #2
    Nic się nie stopi, tak jest zrobiony, żeby wytrzymał. Jeśli masz gorące to mierzysz dodatkowo temperaturę i przeliczasz ekstrakt kalkulatorem do tego przeznaczonym. Refraktometr jest trochę wygodniejszy, ale próbkę trzeba przed pomiarem schłodzić do 10°C-30°C.

    Comment

    • Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1054

      #3
      Nie wiem w czym problem schłodzić próbkę: probówka na kilka minut pod kran z zimną woda i po robocie. Albo wsadzić do naczynia z zimną wodą. Albo nie wiem, o co tu chodzi
      Last edited by Rycho_128; 2017-07-05, 08:45.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • jacu1234567890
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.12
        • 12

        #4
        Dzięki za rozjaśnienie odpowiedzi. Możecie nakierować na jakąś stronkę, program do kalkulatora do przeliczania ekstraktu względem temperatury.

        Comment

        • MistrzSuspensu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.01
          • 50

          #5

          Comment

          Przetwarzanie...
          X