Logger temperatury (sterownik)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cyriuss
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 1

Logger temperatury (sterownik)

Hejka!

jakiś czas temu przy którejś kolejnej warce obudził się we mnie instynkt inżyniera i pomyślałem sobie, że fajnie byłoby mieć urządzonko które logowało by temperaturę fermentacji w całym okresie fermentacji, tak żeby wiedzieć, czy zapewniam odpowiednie warunki do prawidłowej fermentacji przez cały ten dość długi czas.

Urządzonko zasilane bateryjnie, wyświetlające temperaturę na ekranie, z możliwością zgrania danych nt. temperatury z całego okresu za pomocą USB. W wersji rozszerzonej myślałem też o dodaniu zasilania sieciowego (230V) i możliwość dogrzewania pojemnika za pomocą kabla grzewczego w razie konieczności.

Jestem ciekaw waszego zdania i czy sami widzicie przydatność takiego gadżetu? Urządzenie w wersji podstawowej nie powinno być zbyt drogie, przy dobrych wiatrach 30-40 zł w wersji podstawowej, 60 w w wersji ze sterowaniem temperaturą. Planuję zabrać się za ten projekt w najbliższym czasie, jednak chciałbym wysłuchać opinii doświadczonych piwowarów, może widzielibyście inaczej działanie takiego czegoś, albo uważacie że to crap do niczego nie potrzebny.

Pozdrawiam

Related Topics

Collapse

• zepol
    HERMS 100+100+50 L + stół + taboret + sterownik
    zepol
    Witam

Mam do sprzedania prawie kompletny system HERMS o wybiciu ok. 100 L

W jego skład wchodzą:

- kadź warzelna 100 L ze wspawanymi złączami

- kadź zacierna 100 L ze wspawanymi złączami

- fałszywe dno wycinane laserowo na wymiar...
    2023-07-28, 10:26
  • balon91
    porada dotycząca temperatury
    balon91
    Witam serdecznie.
    Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
    Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
    Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
    2021-07-10, 13:47
  • dadek
    Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
    dadek
    W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
    2022-10-21, 02:12
  • Tomaszj_kr
    Sterownik do warzenia z dwoma termoparami
    Tomaszj_kr
    Witam,
    Chciałem pochwalić się kolegom nowym sterownikiem, który ostatnio wykonałem i obecnie poddaje testom. Jeśli ktoś z was mieszka w Krakowie i byłby chętny przetestować sprzęt zapraszam do kontaktu.

Sterownik składa się z dwóch termopar typu K modułu elektronicznego,...
    2016-08-16, 21:26
  • heckler
    Příbor, Josefa Rašky 392, Pivovar Pivojem
    heckler
    Jan Jemelka , to kolejny piwowar domowy, który spełnił swoje marzenie o własnym browarze. Instalację ustawiono na parterze prywatnego domu stojącego w jednej ze starych, ciasnych uliczkach miasta Příbor.
    Cały sprzęt został zakupiony w Chinach i w jego skład wchodzi 500 litrowa warzelnia...
    2023-10-10, 08:08
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...