Hejka!
jakiś czas temu przy którejś kolejnej warce obudził się we mnie instynkt inżyniera i pomyślałem sobie, że fajnie byłoby mieć urządzonko które logowało by temperaturę fermentacji w całym okresie fermentacji, tak żeby wiedzieć, czy zapewniam odpowiednie warunki do prawidłowej fermentacji przez cały ten dość długi czas.
Urządzonko zasilane bateryjnie, wyświetlające temperaturę na ekranie, z możliwością zgrania danych nt. temperatury z całego okresu za pomocą USB. W wersji rozszerzonej myślałem też o dodaniu zasilania sieciowego (230V) i możliwość dogrzewania pojemnika za pomocą kabla grzewczego w razie konieczności.
Jestem ciekaw waszego zdania i czy sami widzicie przydatność takiego gadżetu? Urządzenie w wersji podstawowej nie powinno być zbyt drogie, przy dobrych wiatrach 30-40 zł w wersji podstawowej, 60 w w wersji ze sterowaniem temperaturą. Planuję zabrać się za ten projekt w najbliższym czasie, jednak chciałbym wysłuchać opinii doświadczonych piwowarów, może widzielibyście inaczej działanie takiego czegoś, albo uważacie że to crap do niczego nie potrzebny.
Pozdrawiam
jakiś czas temu przy którejś kolejnej warce obudził się we mnie instynkt inżyniera i pomyślałem sobie, że fajnie byłoby mieć urządzonko które logowało by temperaturę fermentacji w całym okresie fermentacji, tak żeby wiedzieć, czy zapewniam odpowiednie warunki do prawidłowej fermentacji przez cały ten dość długi czas.
Urządzonko zasilane bateryjnie, wyświetlające temperaturę na ekranie, z możliwością zgrania danych nt. temperatury z całego okresu za pomocą USB. W wersji rozszerzonej myślałem też o dodaniu zasilania sieciowego (230V) i możliwość dogrzewania pojemnika za pomocą kabla grzewczego w razie konieczności.
Jestem ciekaw waszego zdania i czy sami widzicie przydatność takiego gadżetu? Urządzenie w wersji podstawowej nie powinno być zbyt drogie, przy dobrych wiatrach 30-40 zł w wersji podstawowej, 60 w w wersji ze sterowaniem temperaturą. Planuję zabrać się za ten projekt w najbliższym czasie, jednak chciałbym wysłuchać opinii doświadczonych piwowarów, może widzielibyście inaczej działanie takiego czegoś, albo uważacie że to crap do niczego nie potrzebny.
Pozdrawiam