Kadz filtracyjna typu fałszywe dno - jakia jest najlepsza wielkość otworów?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czarnuch
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 2

    Kadz filtracyjna typu fałszywe dno - jakia jest najlepsza wielkość otworów?

    Witam wszystkich bardzo serdecznie gdyż to jest mój pierwszy post.

    Do skompletowania sprzętu do wytworzenia mojego pierwszego browarka pozostało mi odpowiednie skręcenie chłodnicy z rurki karbowanej oraz wywiercenie otworów w kadzi filtracyjnej (plastikowym wiadrze).

    Tu pojawia się moje pytanie z tematu jakiej średnicy wierteł użyć?

    Jakoś nie mogłem znaleźć konkretnej informacji. Wyczytałem gdzieś ze 1mm i ze im mniejsze tym lepiej i tyle. Ktoś tam napisał ze ma otwory 2mm i jest zadowolony - szybko leci klarowny filtrat. W produktach fabrycznych w opisach jest tylko ze otwory są odpowiedniej wielości i odpowiednim rozmieszeniu .

    Więc czy jest to aż tak istotne czy będą miały 1, 0,7 czy 0,5 mm. Czy te poniżej 1mm nie będą zbyt łatwo się zapychać mąką i białkiem i czy będą dobre zarówno dla lekkich jak i ciężkich (gęstych) zacierów?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    Ja bym poszedł jednak w wcwężyk
    ps żeby w temacie to w swoim wierciłem 1mm
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • czarnuch
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.12
      • 2

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja bym poszedł jednak w wcwężyk
      Mógłbyś zargumentować.
      Spotkałem się z odwrotną opiniami ze to właśnie podwójne dno jest lepsze, szczególnie przy gęstszych zacierach?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10781

        #4
        Przeszedłem etaty pieluszkowania, wiercenia, staczwężyka i rurki miedzianej. Myślę że mogę coś powiedzieć o filtracji. Najlepiej szło na rurce miedzianej, następnie sraczwężyk, fałszywe dno i na końcu pielucha. Trochę też pofiltrowałem na filtrze szczelinowym ale to inna bajka i inna skala
        Last edited by anteks; 2017-12-17, 20:00.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Evito
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.08
          • 4

          #5
          Cóż potwierdzam
          - na 1 miejscu filtrator rurkowy no i srajwężyk ze wstawionym usztywnieniem w środku w postaci spiralnie skręconego miedzianego druta.
          - na 2 miejscu niemodyfikowany srajwężyk
          - długo długo nic
          - daleko na końcu fałszywe dno które nigdy nie wiadomo kiedy się zapcha
          Kopyr kłamie - browar to apteka

          Comment

          • kjaros
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2007.03
            • 378

            #6
            Polecam sraczwężyk z dowolnym patentem utrzymującym wężyk w środku wiadra. Roggen czy "bałtyk" mu niestraszny.
            Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X