Witam wszystkich bardzo serdecznie gdyż to jest mój pierwszy post.
Do skompletowania sprzętu do wytworzenia mojego pierwszego browarka pozostało mi odpowiednie skręcenie chłodnicy z rurki karbowanej oraz wywiercenie otworów w kadzi filtracyjnej (plastikowym wiadrze).
Tu pojawia się moje pytanie z tematu jakiej średnicy wierteł użyć?
Jakoś nie mogłem znaleźć konkretnej informacji. Wyczytałem gdzieś ze 1mm i ze im mniejsze tym lepiej i tyle. Ktoś tam napisał ze ma otwory 2mm i jest zadowolony - szybko leci klarowny filtrat. W produktach fabrycznych w opisach jest tylko ze otwory są odpowiedniej wielości i odpowiednim rozmieszeniu .
Więc czy jest to aż tak istotne czy będą miały 1, 0,7 czy 0,5 mm. Czy te poniżej 1mm nie będą zbyt łatwo się zapychać mąką i białkiem i czy będą dobre zarówno dla lekkich jak i ciężkich (gęstych) zacierów?
Do skompletowania sprzętu do wytworzenia mojego pierwszego browarka pozostało mi odpowiednie skręcenie chłodnicy z rurki karbowanej oraz wywiercenie otworów w kadzi filtracyjnej (plastikowym wiadrze).
Tu pojawia się moje pytanie z tematu jakiej średnicy wierteł użyć?
Jakoś nie mogłem znaleźć konkretnej informacji. Wyczytałem gdzieś ze 1mm i ze im mniejsze tym lepiej i tyle. Ktoś tam napisał ze ma otwory 2mm i jest zadowolony - szybko leci klarowny filtrat. W produktach fabrycznych w opisach jest tylko ze otwory są odpowiedniej wielości i odpowiednim rozmieszeniu .
Więc czy jest to aż tak istotne czy będą miały 1, 0,7 czy 0,5 mm. Czy te poniżej 1mm nie będą zbyt łatwo się zapychać mąką i białkiem i czy będą dobre zarówno dla lekkich jak i ciężkich (gęstych) zacierów?
Comment