Filtracja przez pieluchę lub gazę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

    #1

    Filtracja przez pieluchę lub gazę

    Hej. Czy istnieją przeciwwskazania do filtracji przy wysładzaniu przez pieluchę tetrową lub gazę?

    Mój pomysł jest taki, by do wiaderka z kranikiem włożyć inne wiaderko z podziurawionym dnem, jak sito. Na to nałożyłbym gazę bądź pieluchę, wszystko dlatego, że nie chcę używać sraczwężyka. Co myślicie o takim rozwiązaniu?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Ja myślę, że to się uda

    A tak między nami to nie ma lepszego rozwiązania na filtrację w warunkach domowych niż filtrator z oplotu.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • pegazus300
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2018.03
      • 39

      #3
      Czyli nie da to żadnych negatywnych posmaków albo farfocli?

      Comment

      • k_s
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.05
        • 66

        #4
        Nie da. Tak naprawdę to nie rurka z oplotu ani podziurawione wiadro filtrują brzeczkę tylko łuski z jęczmienia i sam słód. Filtrator ma tylko nie dopuścić aby łuski się przedostawały dalej. Dobrym rozwiązaniem jest też ponacinana rurka miedziana.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10798

          #5
          Jasne że się da przez pieluchę, takie były początki piwowarstwa domowego 15 lat temu tylko to jest "cofanie się w rozwoju " Dam kiedyś używałem pieluchę oraz wierciłem wiadro. O ile pielucha to nie porozumienie to wiadro zdawało egzamin.
          Tyle że jest to upierdliwa robota, kilka godzin wiercenia. Zapewniam że sraczwężyk lub rurka miedziana to o wiele lepsze rozwiązanie

          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19297

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s
            Dobrym rozwiązaniem jest też ponacinana rurka miedziana.
            Lub PVC do gorącej wody. Z powodzeniem korzystałem kilka lat z takiej.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • pegazus300
              Nano-browar domowy, czy taki sprzęt wystarczy?
              pegazus300
              Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od lat śledzę browar.biz i znam wielu z Was (po nickach). Jeszcze przed piwną rewolucją miałem tutaj nawet założone konto, ale suma sumarum zapomniałem hasła i nie logowałem się od lat, mimo, iż często tutaj zaglądam. No ale do rzeczy. Od kilku lat noszę...
              2018-03-19, 19:21
            • Gringo
              Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
              Gringo
              Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
              Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
              2020-08-16, 18:59
            • dadek
              Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
              dadek
              Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
              2024-10-06, 21:38
            • Alkoneser
              Browary restauracyjne w Polsce
              Alkoneser
              Cześć,
              mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
              2024-08-05, 11:26
            • dadek
              Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
              dadek
              Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
              2023-12-05, 00:56
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...