Desprej w fermentorze

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

Desprej w fermentorze

Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora gdy go przenosiłem (błędy nowicjusza).

Czy mam się czego obawiać? Czy ten desprej w podanej przeze mnie dawce może zaszkodzić piwu, albo być groźny dla zdrowia?
    Ostatnia zmiana dokonana przez pegazus300; 2018-04-15, 20:50.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10797

ja sikam fermentor jakimś środkiem na alkoholu( nie wiem co to) i żyje
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• pegazus300
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2018.03
      • 39

Jakby to był czysty spiryt, to bym się nie przejmował, ale w desperju są jeszcze dwa inne składniki, a że się na tym nie znam i nie mogę znależć w necie informacji o ich szkodliwości to pytam.

Comment

Related Topics

Collapse

• tomaszjanczyk
        Pierwsza próba - pytanie na CITO
        tomaszjanczyk
        Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

Zaczynałem około 16:00.

Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
        2020-04-22, 09:46
      • m2200
        Płatki dębowe na cichą.
        m2200
        Cześć,

uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
        2019-08-22, 17:29
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • m2200
        Drożdże fermentis s 33 - czapa drożdżowa na brzeczce.
        m2200
        Drodzy doświadczeni piwowarzy!

Uwarzyłem pale ale'a (12 BLG) single hopa. Użyłem drożdży fermentis s 33 (w recepturze były drożdże płynne, których nie używam, zajrzałem do tabeli z zamiennikami- "sucharami" i widniały tam właśnie s 33). Po miesiącu fermentacji...
        2018-04-17, 14:25
      • uszyniak13
        Potrzebna pomoc. burzliwa fermentacja
        uszyniak13
        Dzień dobry wszystkim.
        Z góry przepraszam, jeśli podobny temat był już poruszany ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
        Podjąłem się wyzwania uwarzenia pierwszego piwa. Starałem się poczytać na forach jak to robić, oglądałem filmiki. Wiadomym jest, że stworzenie dobrego...
        2018-03-21, 16:39
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...