Pytanie do wszystkich którzy warzą (piwo sie rozumie?). W czym warzycie ? Jakieś fermentery. Ja robie w zwyczajnej butli 50 l z rurką wodną a ściągać będę zasysając wężyk. Tak myślałem aby sprawić sobie fermenter z kranikiem. A wy ?
Fermentory
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
nie bądź taki niecierpliwy! takie są początki masowego ruchu domowo-browarniczego w Polsce- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Czy mogę zapytać co to są fermentery?Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
odp
jakby to wytłumaczyć ?? Ja wlewam do niego zachmielony słód, dolewam wody i dodaję drożdży - tam następuje fermentacja. U mnie fermenterem jest szklany balon taki jak do wyrobu wina. A chciałem aby inni którzy warzą piweso podzielili się doświadczeniami. Może sami zrobili taki ferementer ?NoLeafClover
Comment
-
-
Ja używam do warzenia zwykłych garnków, które możesz obejrzeć w galerii. Sam proces też już zacząłem opisywać na forum.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Re: odp
NoLeafClover napisal/a
U mnie fermenterem jest szklany balon taki jak do wyrobu wina.
Uważaj tylko, że używasz wiadra z białego plastyku, ponieważ kolorowe materiały mogą oddać trujące środki chemiczne.
VolkerVolker
Brunnenbräu Hausbrauerei
Comment
-
-
Przygotowanie brzeczki to prosta sprawa. Fermentacja też. Najtrudniej domowym sposobem osiągnąć prawidłowe leżakowanie (wymaga zbiornika ciśnieniowego). Ja używam do tych celów 50l. KEG-a. Do głowicy podłączony jest kranik, a do wejścia na CO2 ciśnieniomierz wraz z prostym użądzeniem upuszczającym nadmiar wytwarzającego się CO2. Po tym procesie piwo jest idealnie nasycone CO2. Zanim jednak ktoś zacznie domowym sposobem robić piwo radzę zastanowić się nad mini chłodnią w domu (w piwnicy). Ja z takiej korzystam - pełna regulacja temperatury! Fermentacja w zależności od piwa, potem schłodzenie do 5 stopni a leżakowanie w 0 stopni (po schłodzeniu do 5 stopni przelewam do KEG-a).
Comment
-
-
Ja do leżakowania używam tradycyjnych beczek. Z nich też leję sobie piwo do kufla. Zwykle udaje mi się bez specjalnych przyrządów uchwycić moment, kiedy trzeba beczkę zamknąć. Po zamknięciu moje piwo jest w stanie wyprodukować taką ilość CO2, że po nabiciu beczki samoczynnie leci z kranika do kufla. Jeżeli zakręcę ją zbyt wcześnie, piwko mocno sie pieni, jeżeli zbyt późno, musze wbić z góry drugi kranik. Wtedy dostaje się do beczki powietrze i trzeba ją wypić w przeciągu tygodnia, co przy 15stu litrach nie jest dla mnie problemem. Poza tym mam możliwość przelania reszty do butelek.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Agnes napisal/a
Najtrudniej domowym sposobem osiągnąć prawidłowe leżakowanie (wymaga zbiornika ciśnieniowego).
Są butelki typu Grolsch lub Fischer. Po butelkowaniu leżakuję je w lodówce (szczęśliwy jestem, bo mam dodatkową lodówkę tylko do piwa i warzenia domowego...). Mogę dokładnie uregulować temperaturę, i gdy ciśnienie w butelkach jest zbyt wysokie (co trzy, cztery dni trzeba sprawdzić - najlepiej pijąc jedno świeże piweczko), można ostrożnie trochę otwierać butelki aż do osiągnięcia prawidłowego ciśnienia.
I już.
VolkerLast edited by volker; 2001-10-20, 07:09.Volker
Brunnenbräu Hausbrauerei
Comment
-
Comment