Fermentory

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #31
    A jako chemik i piwowar domowy własnie plastikowy fermentor do pierwszej, burzliwej fermentacji bardzo polecam! Oczywiscie tworzywo powinno nadawac się do kontaktów z żywnoscią i najlepiej być bezbarwne/ białe - to ułatwia kontrolę przy myciu. Takie warunki spełnia np polietylen w wersji HDPE. Fermentor ze zdjęcia spełnia wszystkie warunki i jest wart swojej ceny!
    Jesli będzie delikatnie myty,a dzięki szerokiemu otworowi może być myty ręcznie, nie rysowany od wewnątrz, to może służyć przez dziesięciolecia.
    Tymczasem fermentorów szklanych już kilka stłukłem
    narażając życie!
    Ciągle jednak używam szklanych butli ale do drugiego stopnia - cichej fermentacji i leżakowania.
    Do mycia polecam roztwór Bielinki lub Cloroxu
    (100 ml/3 litry wody)- osady ze scianek same się rozpuszczą po kilku kwadransach.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • muciek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2001.06
      • 50

      #32
      ferment

      Ja też fermentowałem w szklanym baniaku, ale kiedy rozbiłem dwa przeliczyłem, że to się nie kalkuluje ;-)
      Teraz używam wiadra z foliowym przykryciem i otworkiem w środku (folii).
      Ale zakup takiego fermentora planuję już niedługo, to się opłaca.

      Comment

      • elroy
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 359

        #33
        fermentator

        Witam
        Jestem wlasnie w trakcie budowy wlasnego fermentatora. Pytanko:
        Znalazlem odpowiedni pojemnik ale niestety wieko nie jest szczelne. Staram sie cos ulepszyc, ale nie bardzo mi to wychodzi. Czy fermentator musi byc idealnie szczelny? Sprawdzam to przez nalewnie wody i niestety cieknie.
        Niestety mam braki w wiedzy jesli o to chodzi i bazuje glownie na zdjeciach i wlasnych podejrzeniach.
        Moim pierwszym piwem, ma byc pilsner z gotowca (heh oby..).
        Dziekuje za pomoc.
        Pozdrawiam
        Elroy
        www.piwo.org

        Comment

        • gul_gul
          Premium Member
          • 2001.02
          • 359

          #34
          Ja używam zwykłego garnka z pokrywką. Przy piwach górnych ryzyko zakażenia czymś niesmacznym jest większe. Ale bez obaw, w fermetatorze występuje nadciśnienie, więc jeśli temperatura w środku nie będzie się zbytnio zmieniać, nic do niego nie naleci.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Bardzo dobrze spisują się fermentory zakupione przez mnie w Biowinie - poręczne, wygodne i tanie. Na razie mam 3 dziesięciolitrowe, planuję jednak zakup dwudziestolitrowych - skala produkcji się zwiększa.

            Comment

            • Mawas
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.02
              • 299

              #36
              Także używam zestawu ze Sklepu Piwosza i jak dotychczas wystarcza i tylko do cichej fermentacji stosuję balon szklany.
              Ale plastikowy fermentator jest zdecydowanie wygodniejszy.
              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

              Comment

              • pawcio1
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.03
                • 363

                #37
                Piwowar napisał(a)
                Piwo pszeniczne, klarowne istnieje. Jest ono po prostu filtrowane.
                A co do smaku, to się nie martw. Piwo pszeniczne naprawdę smakuje inaczej i ktoś, kto takiego jeszcze nie pił może być smakiem zdziwiony.

                Ja lubię do kufla wlać 3/4 zawartości butelki delikatnie.
                wtedy klarowność jest super.
                Na koniec jak juz uporam się z kuflem ,robię małego bączka butelka i takie hefe-weizen by Pawcio smakuje mi najbardziej.

                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  #38
                  Planuje własna produkcje piwka i w związku z tym mam pytanko:
                  czy mogę użyć jako fermentora kociołek do gotowania bielizny. Jest troszke używany.
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • pawcio1
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.03
                    • 363

                    #39
                    arzy napisał(a)
                    Planuje własna produkcje piwka i w związku z tym mam pytanko:
                    czy mogę użyć jako fermentora kociołek do gotowania bielizny. Jest troszke używany.

                    Jeśli jest czysty i nie poobtłukiwany to jasne że tak.Ale czy to taki problem kupić za 10 zł zwykle plastikowe wiaderko z pokrywką???
                    BTW oryginalny fermentor Browamatora kosztuje chyba 20 zł z podziałką itp.Jak dokupisz do tego kranik to już masz naprawdę urzyteczny sprzęt

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23975

                      #40
                      no cóż plastik nie jest zbytnio estetyczny
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • pawcio1
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.03
                        • 363

                        #41
                        Odp: malt whysky

                        Agnes napisał(a)
                        Typ whysky szkockiej prod. z odleżakowanych spirytusów otrzymywanych na drodze dwukrotnej destylacji odfermentowanego słodu jęczmiennego.

                        Czasem destyluje się trzykrotnie ( Auchentoshan)
                        a czasem 2 i pół krotnie Springbank

                        Comment

                        • pawcio1
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.03
                          • 363

                          #42
                          ART napisał(a)
                          no cóż plastik nie jest zbytnio estetyczny

                          Estetyka ma tu 3 rzędne znaczenie , przede wszystkim jest funkcjonalny i do wstępnej fermentacji dużo lepszy niż metalowy gar
                          Co innego cicha fermentacja tu dużo lepiej sprawuje się szklany balon.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23975

                            #43
                            w jakim względzie plastykowe wiadro jest lepsze i bardziej funkcjonalne od metalowego?
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #44
                              Dizęki wielkie za odpowiedź.
                              Jednak zdecyduje sie na gar, względy finansowe . I tak było ciężko uzbierać na reszte
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #45
                                arzy napisał(a)
                                ... kociołek do gotowania bielizny. Jest troszke używany.
                                No to będziesz miał piwko o lekkim posmaku pieluch
                                Mówię poważnie !!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X