A jako chemik i piwowar domowy własnie plastikowy fermentor do pierwszej, burzliwej fermentacji bardzo polecam! Oczywiscie tworzywo powinno nadawac się do kontaktów z żywnoscią i najlepiej być bezbarwne/ białe - to ułatwia kontrolę przy myciu. Takie warunki spełnia np polietylen w wersji HDPE. Fermentor ze zdjęcia spełnia wszystkie warunki i jest wart swojej ceny!
Jesli będzie delikatnie myty,a dzięki szerokiemu otworowi może być myty ręcznie, nie rysowany od wewnątrz, to może służyć przez dziesięciolecia.
Tymczasem fermentorów szklanych już kilka stłukłem
narażając życie!
Ciągle jednak używam szklanych butli ale do drugiego stopnia - cichej fermentacji i leżakowania.
Do mycia polecam roztwór Bielinki lub Cloroxu
(100 ml/3 litry wody)- osady ze scianek same się rozpuszczą po kilku kwadransach.
Jesli będzie delikatnie myty,a dzięki szerokiemu otworowi może być myty ręcznie, nie rysowany od wewnątrz, to może służyć przez dziesięciolecia.
Tymczasem fermentorów szklanych już kilka stłukłem
narażając życie!
Ciągle jednak używam szklanych butli ale do drugiego stopnia - cichej fermentacji i leżakowania.
Do mycia polecam roztwór Bielinki lub Cloroxu
(100 ml/3 litry wody)- osady ze scianek same się rozpuszczą po kilku kwadransach.
Comment