Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Wywietrznik czy jakiś solidniejszy zawór upustowy? Generalnie nie neguję tego, że jako termos sprawdza się doskonale. Co wiem akurat z doświadczenia. Problem polega na tym, że jest to właśnie termos. Dolniaki od razu odpadają, bo niby jak to ochłodzić, a i znacznie mniejsze straty ciepła na ogrzewanie otoczenia - niż w fermentorze plastikowym - wg mnie wydatnie podniosą temperaturę fermentacji.
Ale ja tam się nie znam
Z chłodzeniem to nie jest problem. Podłączasz chłodnice, podpinasz schładzarkę (100zł na allegro) i idzie ślicznie. Bodajże Wesoły tak robi.
Bardziej trudny wydaje mi się w tym momencie pomiar temperatury w takim termosie.
Shlangbaum, czy są większe objętości ~ 100 litrów?
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Shlangi: na tym geszefcie Ty nie zarobi! Ty poszukaj zwyke wiadra, takie jak ma BA!
Tu nie chodzi o zarobek bo marże na sprzęta mam niskie (porównaj cenę śrutownika u mnie a u konkurencji na przykład) tylko o poszukiwanie czegoś nowego. Do wiader mam dostęp ale z pewnych względów celowo ich nie sprowadzam.
Konkurencja generalnie nie tyle ma wyższe marże, co po prostu je ma. Jak powszechnie wiadomo sklepy w większości nie działają na zasadach organizacji charytatywnych i aby funkcjonować muszą posiadać marże. Pytanie jest od którego momentu niska marża zaczyna być dumpingiem. To tyle ode mnie w tym temacie, nie zamierzam kontynuować go ani w tym wątku ani też przy jakiekolwiek innej okazji "prztyczków" w pewną stronę.
Huanghua, nie ma żadnego problemu ze sprowadzeniem 100l (lub też większych i mniejszych) fermentorów z nierdzewki ze swobodną pokrywką w komplecie z tuba gazową, pompką z manometrem, zaworem i kurkiem. W razie czego pisz na PW.
Jakiej dokładnie pojemności są fermentatory sprzedawane przez browamator. Niby 30L ale cos mi sie wydaje, ze ktos kiedys pisal, ze maja pojemnosc 33l. Istotne to dla mnie o tyle, ze przed gotowaniem mam 70 L piwa a nie mam ochoty tego wygotowywac 2h
Ostatnio zlazła mi nalepka papierowa z fermentora, więc skalę musiałem nanieść pisakiem.
Dodatkowo przy butelkowaniu były różnice w litrach więc zrobiłem szybkie skalowanie co 3 litry. Zmierzyłem peta czy ma dokładnie 1,5 litra (pod korek) i co dwa nalane pety do fermentora nanosiłem skalę. Wynik faktycznie różni się od skali papierowej ale nie wiele (litr).
Pomiar wykazał że wejdzie po brzegi 32,5 litry, użytkowo burzliwa około 27litrów, cicha 30.
Małymi cyferkami widać skalę przeniesioną z papieru (jak jeszcze był).
Skala papierowa była liniowa, moja wyraźnie się kurczy z rosnącą średnicą fermentora.
Comment