Fermentory

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
    Wywietrznik czy jakiś solidniejszy zawór upustowy? Generalnie nie neguję tego, że jako termos sprawdza się doskonale. Co wiem akurat z doświadczenia. Problem polega na tym, że jest to właśnie termos. Dolniaki od razu odpadają, bo niby jak to ochłodzić, a i znacznie mniejsze straty ciepła na ogrzewanie otoczenia - niż w fermentorze plastikowym - wg mnie wydatnie podniosą temperaturę fermentacji.

    Ale ja tam się nie znam
    Z chłodzeniem to nie jest problem. Podłączasz chłodnice, podpinasz schładzarkę (100zł na allegro) i idzie ślicznie. Bodajże Wesoły tak robi.
    Bardziej trudny wydaje mi się w tym momencie pomiar temperatury w takim termosie.
    Shlangbaum, czy są większe objętości ~ 100 litrów?
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #92
      Jasne, można i tak. Tylko, że w takim razie jest to konieczność, a nie opcja, ponieważ inaczej nie da się wykorzystać tego termosu jako fermentora.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        Shlangbaum, czy są większe objętości ~ 100 litrów?
        Największe jakie znam w rozsądnych cenach to 50 litrów. Największe z kranem - 45 l. 100 l nie spotkałem w katalogach.

        Załączam zdjęcie kranu.
        Attached Files
        Last edited by Shlangbaum; 2007-02-05, 09:48.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #94
          Za stówę z groszami więcej można mieć już 50 litrowy gar z zaworem i pokrywą. No chyba, że ktoś to zaadaptuje na fermentację dolniaków.

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Za stówę z groszami więcej można mieć już 50 litrowy gar z zaworem i pokrywą. No chyba, że ktoś to zaadaptuje na fermentację dolniaków.
            Daj proszę namiar, to bym sobie kupił taki.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              #96
              Shlangi: na tym geszefcie Ty nie zarobi! Ty poszukaj zwyke wiadra, takie jak ma BA!
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                Shlangi: na tym geszefcie Ty nie zarobi! Ty poszukaj zwyke wiadra, takie jak ma BA!
                Tu nie chodzi o zarobek bo marże na sprzęta mam niskie (porównaj cenę śrutownika u mnie a u konkurencji na przykład) tylko o poszukiwanie czegoś nowego. Do wiader mam dostęp ale z pewnych względów celowo ich nie sprowadzam.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  Za stówę z groszami więcej można mieć już 50 litrowy gar z zaworem i pokrywą. No chyba, że ktoś to zaadaptuje na fermentację dolniaków.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Daj proszę namiar, to bym sobie kupił taki.
                  Źle Cię zrozumiałem. Pozostanę przy swoich kegach do fermentacji
                  Last edited by Shlangbaum; 2007-02-05, 10:08.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #99
                    Konkurencja generalnie nie tyle ma wyższe marże, co po prostu je ma. Jak powszechnie wiadomo sklepy w większości nie działają na zasadach organizacji charytatywnych i aby funkcjonować muszą posiadać marże. Pytanie jest od którego momentu niska marża zaczyna być dumpingiem. To tyle ode mnie w tym temacie, nie zamierzam kontynuować go ani w tym wątku ani też przy jakiekolwiek innej okazji "prztyczków" w pewną stronę.

                    Huanghua, nie ma żadnego problemu ze sprowadzeniem 100l (lub też większych i mniejszych) fermentorów z nierdzewki ze swobodną pokrywką w komplecie z tuba gazową, pompką z manometrem, zaworem i kurkiem. W razie czego pisz na PW.
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      Jakiej dokładnie pojemności są fermentatory sprzedawane przez browamator. Niby 30L ale cos mi sie wydaje, ze ktos kiedys pisal, ze maja pojemnosc 33l. Istotne to dla mnie o tyle, ze przed gotowaniem mam 70 L piwa a nie mam ochoty tego wygotowywac 2h
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        Na 90% mają objętość 33 litry.
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          Patrzac na skale i szacujac jaka jest pojemnosc ni jak nie wychodzi 30, WYGLADA na wiecej.
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Ostatnio zlazła mi nalepka papierowa z fermentora, więc skalę musiałem nanieść pisakiem.
                            Dodatkowo przy butelkowaniu były różnice w litrach więc zrobiłem szybkie skalowanie co 3 litry. Zmierzyłem peta czy ma dokładnie 1,5 litra (pod korek) i co dwa nalane pety do fermentora nanosiłem skalę. Wynik faktycznie różni się od skali papierowej ale nie wiele (litr).
                            Pomiar wykazał że wejdzie po brzegi 32,5 litry, użytkowo burzliwa około 27litrów, cicha 30.


                            Małymi cyferkami widać skalę przeniesioną z papieru (jak jeszcze był).
                            Skala papierowa była liniowa, moja wyraźnie się kurczy z rosnącą średnicą fermentora.
                            Attached Files
                            Last edited by mark33; 2007-02-19, 12:35.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Te 27 litrów przy burzliwej też za bardzo się nie mieści, flanelkę mnie popraprało pianą
                              Attached Files

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                Czyli te skale które nakleja browamator są do dupy
                                Dlaczego 27 użytkowej na burzliwą ? U mnie fermentuje przy 30L na burzliwej i jest (raczej) ok.
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X