Tak skale, które naklejaja są do d, po poł roku schodzi naklejka. Mogli by się przyłożyc.
Fermentory
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiCzyli te skale które nakleja browamator są do dupy
Dlaczego 27 użytkowej na burzliwą ? U mnie fermentuje przy 30L na burzliwej i jest (raczej) ok.
Mój fermentor ma blisko 2 lata od samego stania papierowa nalepka by zlazła .
Co do użytkowej pojemności na burzliwej równej lub mniejszej 27 litrów, po prostu ja stosuję przykrycie albo szmatką flanelową ( taką mi żona dała może być użyta inna ) lub kładę luźno dekiel. Obserwuję jednak ładniejsze piany pod przykryciem z flaneli.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Obserwuję jednak ładniejsze piany pod przykryciem z flaneli.
Najlepsza jednak ponoć pod pierzyną, ale ja nie stosuję...
PS. Marku, całkiem fajną masz tę pidżamkę. Ja mam bardziej męską - w samochodziki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BA wiesz jaką piękną pianę można zaobserwować pod kołdrą?!
Najlepsza jednak ponoć pod pierzyną, ale ja nie stosuję...
PS. Marku, całkiem fajną masz tę pidżamkę. Ja mam bardziej męską - w samochodziki.
Flanelka została z łóżeczka dziecinnego, synek trochę wyrósł (12 lat 177cm) i też woli samochodziki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoMoże Wielki_B to Twój synek?
To wyglada troche tak, jakby Marek 12-13 lat temu kochał sie z żyrafą na jakimś safari.
Kontynuując jednak temat wątku zapytam: dlaczego Marku przykrywasz fermentor pidżamką, zamiast zatrzasnąć te pieroństwo wieczkiem?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B12-letni i o wzroście 177 cm?!
To wyglada troche tak, jakby Marek 12-13 lat temu kochał sie z żyrafą na jakimś safari.
Kontynuując jednak temat wątku zapytam: dlaczego Marku przykrywasz fermentor pidżamką, zamiast zatrzasnąć te pieroństwo wieczkiem?
Co do przykrywania szmatką (czystą wręcz sterylną) i deklem na głucho (z rurką) zauważyłem różnice w pianie i smaku !!! Piana jest bardziej wybujała tworzy fale i inne góry (podczas fermentacji), smak jest jakby czystszy przewietrzony z pewnych niepożądanych związków. Jest jakby mniej ejlowe (przy górnej) bardziej szlachetne. Są to tylko moje odczucia może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy ?
Jednak otwarte kadzie .......... coś w tym jest.Last edited by mark33; 2007-02-19, 22:04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoNapewno coś w tym jest. Gdy przykrywasz wiadro deklem, woda paruje i skrapla się (wraz z różnymi związkami) na wieku. Gdy utworzą się duze krople, odrywają się od wieka i spadają spowrotem do piwa.
Comment
-
Comment