Fermentory

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • NoLeafClover
    Porucznik Browarny Tester
    • 2001.09
    • 449

    Fermentory

    Pytanie do wszystkich którzy warzą (piwo sie rozumie?). W czym warzycie ? Jakieś fermentery. Ja robie w zwyczajnej butli 50 l z rurką wodną a ściągać będę zasysając wężyk. Tak myślałem aby sprawić sobie fermenter z kranikiem. A wy ?
    NoLeafClover
  • NoLeafClover
    Porucznik Browarny Tester
    • 2001.09
    • 449

    #2
    brak zainteresowania

    Sam sobie nie postawie odpowiedzi na zadane pytanie. I przykro mi że temat nie cieszy się zainteresowaniem
    NoLeafClover

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

      #3


      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • NoLeafClover
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.09
        • 449

        #4
        dZIĘKI

        Serdeczne dzięki ART tyś jedyny
        Dzięki za link i za zrozumienie.
        Nikogo to nie interesuje ? podzielenie się uwagami na temt sprzętu ?

        Taką instalację też kiedyś będę miał w piwnicy
        NoLeafClover

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23926

          #5
          nie bądź taki niecierpliwy! takie są początki masowego ruchu domowo-browarniczego w Polsce
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • piwo
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.08
            • 810

            #6
            Interesuje, interesuje.
            Będę próbował w baniaku szklanym.

            Comment

            • gul_gul
              Premium Member
              • 2001.02
              • 359

              #7
              Może będę miał coś do powiedzenia gdy średnia temperatura otoczenia spadnie poniżej 10 st. C

              Comment

              • NoLeafClover
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.09
                • 449

                #8
                Czyżby dolna fermentacja ?? te 10 stopni ?? bo nie bardzo rozumiem
                NoLeafClover

                Comment

                • Piwowar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 2556

                  #9
                  Czy mogę zapytać co to są fermentery?
                  Archiwum piwne

                  Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                  Comment

                  • NoLeafClover
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2001.09
                    • 449

                    #10
                    odp

                    jakby to wytłumaczyć ?? Ja wlewam do niego zachmielony słód, dolewam wody i dodaję drożdży - tam następuje fermentacja. U mnie fermenterem jest szklany balon taki jak do wyrobu wina. A chciałem aby inni którzy warzą piweso podzielili się doświadczeniami. Może sami zrobili taki ferementer ?
                    NoLeafClover

                    Comment

                    • Piwowar
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 2556

                      #11
                      Ja używam do warzenia zwykłych garnków, które możesz obejrzeć w galerii. Sam proces też już zacząłem opisywać na forum.
                      Archiwum piwne

                      Poznaj
                      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                      Comment

                      • volker
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.10
                        • 634

                        #12
                        Re: odp

                        NoLeafClover napisal/a
                        U mnie fermenterem jest szklany balon taki jak do wyrobu wina.
                        A ja używam prostego wiadra plastykowego jako fermentor. Możesz sam zainstalować do niego plastykowy kranik, który kupujesz w sklepie gospodarki domowej. I już.

                        Uważaj tylko, że używasz wiadra z białego plastyku, ponieważ kolorowe materiały mogą oddać trujące środki chemiczne.

                        Volker
                        Volker

                        Brunnenbräu Hausbrauerei

                        Comment

                        • Agnes
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2001.10
                          • 32

                          #13
                          Przygotowanie brzeczki to prosta sprawa. Fermentacja też. Najtrudniej domowym sposobem osiągnąć prawidłowe leżakowanie (wymaga zbiornika ciśnieniowego). Ja używam do tych celów 50l. KEG-a. Do głowicy podłączony jest kranik, a do wejścia na CO2 ciśnieniomierz wraz z prostym użądzeniem upuszczającym nadmiar wytwarzającego się CO2. Po tym procesie piwo jest idealnie nasycone CO2. Zanim jednak ktoś zacznie domowym sposobem robić piwo radzę zastanowić się nad mini chłodnią w domu (w piwnicy). Ja z takiej korzystam - pełna regulacja temperatury! Fermentacja w zależności od piwa, potem schłodzenie do 5 stopni a leżakowanie w 0 stopni (po schłodzeniu do 5 stopni przelewam do KEG-a).

                          Comment

                          • Piwowar
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 2556

                            #14
                            Ja do leżakowania używam tradycyjnych beczek. Z nich też leję sobie piwo do kufla. Zwykle udaje mi się bez specjalnych przyrządów uchwycić moment, kiedy trzeba beczkę zamknąć. Po zamknięciu moje piwo jest w stanie wyprodukować taką ilość CO2, że po nabiciu beczki samoczynnie leci z kranika do kufla. Jeżeli zakręcę ją zbyt wcześnie, piwko mocno sie pieni, jeżeli zbyt późno, musze wbić z góry drugi kranik. Wtedy dostaje się do beczki powietrze i trzeba ją wypić w przeciągu tygodnia, co przy 15stu litrach nie jest dla mnie problemem. Poza tym mam możliwość przelania reszty do butelek.
                            Archiwum piwne

                            Poznaj
                            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                            Comment

                            • volker
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2001.10
                              • 634

                              #15
                              Agnes napisal/a
                              Najtrudniej domowym sposobem osiągnąć prawidłowe leżakowanie (wymaga zbiornika ciśnieniowego).
                              Ooch, tak trudno to nie jest...

                              Są butelki typu Grolsch lub Fischer. Po butelkowaniu leżakuję je w lodówce (szczęśliwy jestem, bo mam dodatkową lodówkę tylko do piwa i warzenia domowego...). Mogę dokładnie uregulować temperaturę, i gdy ciśnienie w butelkach jest zbyt wysokie (co trzy, cztery dni trzeba sprawdzić - najlepiej pijąc jedno świeże piweczko), można ostrożnie trochę otwierać butelki aż do osiągnięcia prawidłowego ciśnienia.

                              I już.

                              Volker
                              Last edited by volker; 2001-10-20, 07:09.
                              Volker

                              Brunnenbräu Hausbrauerei

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X