Fermentory

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2556

    #16
    Też mam własną lodówkę w kuchni, z tym że w mojej stoi 15 sto-litrowa beczułka. Rresztę leżakuję w garażu, gdzie stoją jeszcze 2 lodówki, dzięki którym jestem w stanie leżakować maksymalnie do 140 l. na raz.
    Archiwum piwne

    Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

    Comment

    • NoLeafClover
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.09
      • 449

      #17
      Agnes napisal/a
      Najtrudniej domowym sposobem osiągnąć prawidłowe leżakowanie (wymaga zbiornika ciśnieniowego).

      Umnie dofermentowuje w butelkch do których dają trocha cukru i na bąbelki nie narzekam


      Zanim jednak ktoś zacznie domowym sposobem robić piwo radzę zastanowić się nad mini chłodnią w domu (w piwnicy). Ja z takiej korzystam - pełna regulacja temperatury! Fermentacja w zależności od piwa, potem schłodzenie do 5 stopni a leżakowanie w 0 stopni (po schłodzeniu do 5 stopni przelewam do KEG-a). [/B]
      Owszem chłodnia jak najbardziej ale dl tych co warzą piwko górnej fermentacji nie jest to chyba niezbędne co ? leżakowanie może się odbywać w temperaturach wyższych 15, 18 stopni a przed samą konsumpcją stoi sobie w lodóweczce
      NoLeafClover

      Comment

      • Agnes
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2001.10
        • 32

        #18
        Górna fermentacja dotyczy tylko temperatur fermentującego piwa. Leżakowanie wymaga jak najniższej temperatury. Ma to znaczenie jeśli chcemy aby piwo miało lekko słodowy charakter tzn. nie dajemy odfermentować wszystkim cukrom, oraz jeśli chcemy uzyskać klarowne piwo. Trzy tygodnie w temperaturze 0 stopni i piwo wygląda jak filtrowane.

        Comment

        • biermann
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.09
          • 2552

          #19
          Ja po zakończeniu głównej (oczywiście górnej) fermentacji i rozlaniu piwa do butelek trzymam je jeszcze ok tygodnia w temp. pokojowej, następnie znoszę do piwnicy gdzie jest niestety tylko troche chłodniej, a przed samym spożyciem trzymam w lodówce.
          Na klarowność absolutnie nie narzekam, trzeba tylko szybko i umiejętnie rozlać z butelki co by gaz nie poderwał zbyt dużo osadu.
          PS
          Piwo "Grochowskie" klarowność i a przedewszystkim smak też ma super - czyż nie NoLeafClover
          "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
          Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
          Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
          Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
          Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

          Comment

          • NoLeafClover
            Porucznik Browarny Tester
            • 2001.09
            • 449

            #20
            PS
            Piwo "Grochowskie" klarowność i a przedewszystkim smak też ma super - czyż nie NoLeafClover [/B][/QUOTE]

            Dziękuję za pozytywną ocenę Biermann. Czasami przy otwarciu butelki bąbelki wzbijają drożdże i szlag trafia klarowność. Ale nie widziałem jeszcze pszenicznego klarownego tak jak jasne pełne. Ważne że smak jest super. Z 50 butelek zostało już 15 :-(((
            Nie żebym wszystko wypił ale rozdają do degustacji znajomym. Recenzje są różne. I co dziwne podoba się piana, bąbelki a coś nie gra w smaku. może wypili zbyt dużo nie-pszenicznych piw

            Następna warka grudzień może styczeń, jak fundusze pozwolą
            Nazwałem moje piwo grochowskim (bo mieszkam na grochowskiej), stworzyłem nawet nalepę na butelkę (z herbem Grochowa). A wytwórnię nazwałem "Poznańskim Browarem Domowym". Jestem ciekaw czy będę mógł załączyć etykietę do tych które już są na www.browar.biz
            NoLeafClover

            Comment

            • Piwowar
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 2556

              #21
              Piwo pszeniczne, klarowne istnieje. Jest ono po prostu filtrowane.
              A co do smaku, to się nie martw. Piwo pszeniczne naprawdę smakuje inaczej i ktoś, kto takiego jeszcze nie pił może być smakiem zdziwiony.
              Archiwum piwne

              Poznaj
              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

              Comment

              • NoLeafClover
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.09
                • 449

                #22
                Re: Re: odp

                volker napisal/a


                A ja używam prostego wiadra plastykowego jako fermentor. Możesz sam zainstalować do niego plastykowy kranik, który kupujesz w sklepie gospodarki domowej. I już.

                Uważaj tylko, że używasz wiadra z białego plastyku, ponieważ kolorowe materiały mogą oddać trujące środki chemiczne.

                Volker
                Właśnie sie czaję na coś takiego. Ale pytanie: kranik powinien być tak zamocowny aby aby wylot z fermentera był 1 cm-2 cm nad dnem (tak myśle)??. U mnie na dnie osadzają sie drożdże i żeby nie ściągać tego całego "syfu" musiałby być wyżej niż dno ?? Prawda to ??
                NoLeafClover

                Comment

                • Agnes
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2001.10
                  • 32

                  #23
                  NoLeafClover napisał: cyt.
                  "Ale nie widziałem jeszcze pszenicznego klarownego tak jak jasne pełne."
                  Polecam wymrożenie, aczkolwiek zgadzm się, że piwo pszeniczne nie musi być klarowne. Słód pszeniczny charakteryzuje się tym, że rozdrabnia się bardziej na mąkę niż jęczmienny.
                  Przy okazji, ostatnio przefermentowałam brzeczkę o zawartości 20% ekstraktu (bez chmielenia), z zamiarem przedestylowania (Single Malt Whisky). Może ktoś zna jakiegoś bednarza, co zrobiłby dla mnie 5 l. beczkę dębową?

                  Comment

                  • NoLeafClover
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2001.09
                    • 449

                    #24
                    (Single Malt Whisky).


                    Ładnie to nazwałaś. Czy to nazwa fachowa czy Twoja wyobraźnia. Podoba mnie się
                    NoLeafClover

                    Comment

                    • volker
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.10
                      • 634

                      #25
                      Re: Re: Re: odp

                      NoLeafClover napisal/a


                      Ale pytanie: kranik powinien być tak zamocowny aby aby wylot z fermentera był 1 cm-2 cm nad dnem (tak myśle)??. U mnie na dnie osadzają sie drożdże i żeby nie ściągać tego całego "syfu" musiałby być wyżej niż dno ?? Prawda to ??

                      Tak.

                      Albo możesz po prostu używać węża z zaciskiem, ssając młode piwo trochę z wiadra, i już leje. Ta sama technika jak wówczas z benzyną z baka kumpla.

                      Uważaj tylko, że wąż nie sięga do dna, gdzie zbierały się drożdże. Trzymaj go tak, że są jeszcze 2 lub 3 centymetry.
                      Volker

                      Brunnenbräu Hausbrauerei

                      Comment

                      • Agnes
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2001.10
                        • 32

                        #26
                        malt whysky

                        Typ whysky szkockiej prod. z odleżakowanych spirytusów otrzymywanych na drodze dwukrotnej destylacji odfermentowanego słodu jęczmiennego. Single oznacza, że destylaty pochodzą z jednej gorzelni.

                        Dla mocno zaawansowanych domowych browarników służę radą jak takową zrobić

                        Comment

                        • NoLeafClover
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2001.09
                          • 449

                          #27
                          fermenterek

                          I tak oto może wyglądać fermenterek. Widziałem kiedyś jeszcze takiego z rurką wodną w pokrywce.
                          Attached Files
                          NoLeafClover

                          Comment

                          • gul_gul
                            Premium Member
                            • 2001.02
                            • 359

                            #28
                            No ładne cacko

                            Comment

                            • Piwowar
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 2556

                              #29
                              Takie zbiorniki o poj. 30l można dostać u nas w sezonie winobrania za ok. 40 Marek.
                              Archiwum piwne

                              Poznaj
                              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                              Comment

                              • NoLeafClover
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2001.09
                                • 449

                                #30
                                Trochę się cenią za taki fermenterek. Rozmawiałem z zaprzyjaźnionym chemikiem i odradza robić takie rzeczy w beczce tworzywowej nawet jeśli jest przeznaczona do produktów spożywczych. I ktoś chyba wypowiadał się na forum na ten temat - koloru tworzywa - raczej w jasnych tj. bezbarwnych albo białych nie w kolorowych. Na razie wystarcza mi szklany balon. Choć ciężko się go myje
                                NoLeafClover

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X