Fermentory

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Pewnie, że są. Na Allegro niekiedy i zawsze (ale dużo drożej) w sklepach dla rolników przez duże "R"

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Kalot
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.04
      • 29

Właśnie byłem w sklepie dla rolników. Beczka jaką ma Shlangi kosztuje 55zł.
      Pozostaje Allegro...

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

Shlangie to powinien zmienić podpis na "LajboCK racjonalizator"

Comment

• Browarzyciel
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.08
          • 357

Fajne beczki są tutaj, ale trochę drogie.
          BROWARZYCIEL
          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
          eventy dla firm

Comment

• Shlangbaum
            • 2005.03
            • 5828

Poprawka co do Beczek z niebieskiego tworzywa !!!

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            A ja się ostatnio w całości przerzuciłem na niebieskie beczki plastykowe po koncentratach spożywczych. Mają atesty spożywcze (służą do kiszonek oraz do przechowywania innych produktów w dużych ilościach). Są łatwe do mycia. Mają wygodne rączki. Są też tanie. Można je dostać na allegro nawet poniżej 10 zł jak się obserwuje często ich pojawianie. Ja do moich domontowałem zawory kulowe 1/2 cala z kranikami spustowymi i już trzecią warkę fermentuję za ich pomocą. Razem wyszły mnie 2 x beczka po 12 zł +przesyłka 8 zł + 2 x zawór po 11 zł = 54 zł za dwa kompletne fermentory Zamieszczam zdjęcie z Allegro ale jak będę miał aparat to zamieszczę jak wyglądają z kranikami. Ja używam 30-litrowych.
            Niestety przeprowadziłem eksperyment i okazuje się, że beczki, które tak zachwalałem faktycznie zmieniaja smak piwa. Czym dłużej się fermentuje tym bardziej. Nie nadają się więc jednak do zastosowania przez piwowarów domowych.

Comment

• Robkar95
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 50

Miałem podobny problem z fermentorem tyle tylko, że był to pojemnik po jakimś ekstrakcie (chyba malinowym). Używam go do burzliwej i cichej. Na początku pierwsze 3-4 warki miały taki dziwny posmak. Pewnego razu wsypałem do niego 0,5 kg sody kaustycznej, włałem goracej wody i trzymałem przez 2-3 dni. Teraz wszystko jest ok. bez dziwnych zapachów i posmaku.

Comment

• mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

Też sądę, że beczki się wyjałowią , niestety trzeba na to czasu (lub chemii). W firmie dostaliśmy nowy czajnik i nikt go nie używał tak skubany walił plastikiem, dopiero jak stary całkiem padł nowy wrócił do łask, po kilkunastu zagotowaniach wody smrodek ustąpił.
                Last edited by mark33; 2006-08-25, 09:54.

Comment

• Shlangbaum
                  • 2005.03
                  • 5828

Ja swoje beczki maltretowałem silnym roztworem pirosiarczynu zawsze kiedy nie stała w nich brzeczka, ponadto wielokrotnie wyparzałem wrzątkiem i nic to nie pomogło. Rzucam je...

Comment

• Robkar95
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 50

Pirosiarczyn "tylko" dezynfekuje, a tu trzeba środka który wejdzie w reakcje z pozostałościami po tym czymś. NaOH jest chyba najlepsze -zreszta większość rozlewni wody mineralej (browary to nie wiem) myje brudne butelki tym cudem.

Comment

• Kalot
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2005.04
                      • 29

Ile dolać wody do NaOH w fermetatorze ? Po brzegi? Czy wystarczy zapełnić w np 1/3.

Comment

• buran
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 110

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kalot
                        Ile dolać wody do NaOH w fermetatorze ? Po brzegi? Czy wystarczy zapełnić w np 1/3.
                        Po brzegi, jeżeli chcesz aby "umyło się samo".

Comment

• Shlangbaum
                          • 2005.03
                          • 5828

A ja mam dla was taką propozycję. Fermentor ze stali nierdzewnej pojemności 30 litrów z kranikiem spustowym. Cena około 600 zł. Czy są piwowarowie, którzy zapałaliby miłością do takiego sprzętu? Ścianki są wielowarstwowe z próżniowymi przestrzeniami dla zapewnienia izolacji cieplnej. Zastanawiam się nad wrzuceniem tego na sklep ale nie wiem czy się przyjmie
                          Attached Files

Comment

• Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

Taka trochę partyzantka. Jesteś pewien, że taki termos do cateringu się nada?
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• Shlangbaum
                              • 2005.03
                              • 5828

Właśnie po to wrzuciłem to na forum, by uzyskać odpowiedź. Materiał jest odpowiedni. Wylew jest wygodny. Co do dwutlenku węgla, to jest odprowadzenie przez wywietrznik.

Comment

• Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

Wywietrznik czy jakiś solidniejszy zawór upustowy? Generalnie nie neguję tego, że jako termos sprawdza się doskonale. Co wiem akurat z doświadczenia. Problem polega na tym, że jest to właśnie termos. Dolniaki od razu odpadają, bo niby jak to ochłodzić, a i znacznie mniejsze straty ciepła na ogrzewanie otoczenia - niż w fermentorze plastikowym - wg mnie wydatnie podniosą temperaturę fermentacji.

Ale ja tam się nie znam
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

Przetwarzanie...
                                X