Pewnie, że są. Na Allegro niekiedy i zawsze (ale dużo drożej) w sklepach dla rolników przez duże "R"
Fermentory
Collapse
X
-
-
Poprawka co do Beczek z niebieskiego tworzywa !!!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumA ja się ostatnio w całości przerzuciłem na niebieskie beczki plastykowe po koncentratach spożywczych. Mają atesty spożywcze (służą do kiszonek oraz do przechowywania innych produktów w dużych ilościach). Są łatwe do mycia. Mają wygodne rączki. Są też tanie. Można je dostać na allegro nawet poniżej 10 zł jak się obserwuje często ich pojawianie. Ja do moich domontowałem zawory kulowe 1/2 cala z kranikami spustowymi i już trzecią warkę fermentuję za ich pomocą. Razem wyszły mnie 2 x beczka po 12 zł +przesyłka 8 zł + 2 x zawór po 11 zł = 54 zł za dwa kompletne fermentory Zamieszczam zdjęcie z Allegro ale jak będę miał aparat to zamieszczę jak wyglądają z kranikami. Ja używam 30-litrowych.
Comment
-
-
Miałem podobny problem z fermentorem tyle tylko, że był to pojemnik po jakimś ekstrakcie (chyba malinowym). Używam go do burzliwej i cichej. Na początku pierwsze 3-4 warki miały taki dziwny posmak. Pewnego razu wsypałem do niego 0,5 kg sody kaustycznej, włałem goracej wody i trzymałem przez 2-3 dni. Teraz wszystko jest ok. bez dziwnych zapachów i posmaku.
Comment
-
-
Też sądę, że beczki się wyjałowią , niestety trzeba na to czasu (lub chemii). W firmie dostaliśmy nowy czajnik i nikt go nie używał tak skubany walił plastikiem, dopiero jak stary całkiem padł nowy wrócił do łask, po kilkunastu zagotowaniach wody smrodek ustąpił.Last edited by mark33; 2006-08-25, 09:54.
Comment
-
-
A ja mam dla was taką propozycję. Fermentor ze stali nierdzewnej pojemności 30 litrów z kranikiem spustowym. Cena około 600 zł. Czy są piwowarowie, którzy zapałaliby miłością do takiego sprzętu? Ścianki są wielowarstwowe z próżniowymi przestrzeniami dla zapewnienia izolacji cieplnej. Zastanawiam się nad wrzuceniem tego na sklep ale nie wiem czy się przyjmie
Comment
-
-
Taka trochę partyzantka. Jesteś pewien, że taki termos do cateringu się nada?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Wywietrznik czy jakiś solidniejszy zawór upustowy? Generalnie nie neguję tego, że jako termos sprawdza się doskonale. Co wiem akurat z doświadczenia. Problem polega na tym, że jest to właśnie termos. Dolniaki od razu odpadają, bo niby jak to ochłodzić, a i znacznie mniejsze straty ciepła na ogrzewanie otoczenia - niż w fermentorze plastikowym - wg mnie wydatnie podniosą temperaturę fermentacji.
Ale ja tam się nie znamSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
Comment