W czym piwko...???

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kitec
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.01
    • 1

    W czym piwko...???

    Witam Wszystkich!!!
    Mam pytanko: w czym oprócz wszelkiego rodzaju butelek można przechowywać piwko?? Zastanawiam się właśnie nad nabyciem niewielkiej beczułki z kranikiem (beczka oczywiście drewniana), czy coś takiego Waszym zdaniem się nadaje?? i gdzie można to nabyć?? Jak wyglada w takim przypadku sprawa z ciśnieniem wytworzonym przez piwko?? Trzeba jakoś gaz upuszczać?? Beczułki takie jak do wina pewnie się do tego nie nadają??
    Pozdrawiam i liczę na Wasze porady
    Kitec
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #2
    myślę że nasz Piwowar będzie mógł co nieco się na ten temat wypowiedzieć bliżej, bo intensywnie korzysta z beczułek (i to z dobrym skutkiem ).
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • elroy
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 359

      #3
      ART napisał(a)
      myślę że nasz Piwowar będzie mógł co nieco się na ten temat wypowiedzieć bliżej, bo intensywnie korzysta z beczułek (i to z dobrym skutkiem ).
      Przyłączam się do pytania!! Prosimy pana Piwowara o informacje na ten temat. W poście pod tytułem 'moj domowy sposob'

      na jednym ze zdjęć jest widoczna taka beczułka. Ciekawy jestem również, jak wygląda kwestia dostępności na polskim rynku...
      www.piwo.org

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Beczka drewniana się nie nadaje, a opowiadanie o tym, że piwo leżakowane w dębie jest lepsze, to bajka. Będzka dębowa musi być wewnątrz smołowana dla szczelności.
        Najlepsze są beczki stalowe starego typu, z dwoma lub trzema otworami. Można używać mniejszych kegów, ale z tym jest już większy kopot (i stosunkowo wysoki koszt beczek i pompki). DOtępne są specjalne kegi dla piwowarów - amatorów, ale to są drogie rzeczy.

        Comment

        • pjenknik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 3388

          #5
          Ja dostałem ostatnio od Piwowara beczułkę 15 litrów, ale aluminiową. Mówił, że najczęściej używa takich właśnie.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • kamyczek77
            Porucznik Browarny Tester
            • 2001.09
            • 458

            #6
            Myślę,że najłatwiej postarać się o butelki z patentem.
            Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

            Comment

            • pawcio1
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.03
              • 363

              #7
              Ja od kilku lat gromadzę butelki po Czeskim Kelcie.
              Z każdego wyjazdu na narty, przyworzę skrzyneczkę kelta .Piwko wypijam ,a buteleczki napełniam własną ambrozją.
              Koszty są IMO do przyjęcia za 20 butelek płacę 10zł kaucji + 10 zł za skrzynkę.
              Wada jest to że jak kogoś obdaruję kilkoma butelkami, to potem męczę o zwrot.

              PS. Ostatnio z kazdej warki ok. 10 butelek kapsluję w zwykłe 0,5 L.
              To są butelki na rozdanie po znajomych i rodzinie, lub na wymianę.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                Sklep Biowin (www.biowin.pl) oferuje ładne szklane beczułki z kranikiem o różnych pojemnościach (patrz załącznik).
                Ciekawe czy nadają się do kondycjonowania piwa?
                Zamówiłem jedną 2 litrową - na próbę.
                Attached Files

                Comment

                • crizz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.02
                  • 1255

                  #9
                  mapajak napisał(a)
                  Ciekawe czy nadają się do kondycjonowania piwa?
                  Ja widzę tu problem ze szczelnością zamknięcia - gaz ucieknie. Może można to zalakować? Tylko skąd lak w tych czasach... Poza tym, kranik jest przy dnie i przy nalewaniu wciągniesz cały osad do szklanki.
                  Ale wygląda fajnie. Używałbym do podawania piwa na imprezach.

                  Comment

                  • wartburg
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.03
                    • 95

                    #10
                    Witam,
                    To nie jest reklama kogokolwiek, ale pan Grossman ma w swojej ofercie:"Puszka 5 litrowa wielokrotnego użycia (pakowana po 4szt.) 73,37 pln."

                    Pelny cennik byl kiedys w dziale "Artykuly", ale nie moge teraz jakos tego znalezc.

                    Wartburg

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #11
                      crizz napisał(a)


                      Ja widzę tu problem ze szczelnością zamknięcia - gaz ucieknie. Może można to zalakować? Tylko skąd lak w tych czasach... Poza tym, kranik jest przy dnie i przy nalewaniu wciągniesz cały osad do szklanki.
                      Ale wygląda fajnie. Używałbym do podawania piwa na imprezach.

                      Korek jest chyba z korka naturalnego, więc powinno być szczelne.
                      A lak można kupić w tym samym BIOWIN'ie.
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #12
                        mapajak napisał(a)
                        Sklep Biowin (www.biowin.pl) oferuje ładne szklane beczułki z kranikiem o różnych pojemnościach (patrz załącznik).
                        Ciekawe czy nadają się do kondycjonowania piwa?
                        Zamówiłem jedną 2 litrową - na próbę.
                        Niestety, nie wypróbuję beczułki.
                        Dwa razy Biowin mi ją wysyłał, raz przyszła z urwanym kranikiem, a raz rozbita. Trzeci raz miła Pani z Biowinu nie odważyła się już wysłac i zaproponowała zwrot pieniędzy.

                        Comment

                        • crizz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.02
                          • 1255

                          #13
                          mapajak napisał(a)


                          Niestety, nie wypróbuję beczułki.
                          Dwa razy Biowin mi ją wysyłał, raz przyszła z urwanym kranikiem, a raz rozbita. Trzeci raz miła Pani z Biowinu nie odważyła się już wysłac i zaproponowała zwrot pieniędzy.

                          ROTFL

                          Przejrzałem ich ofertę, połowa to szkła, ciekawe jak im biznes się kręci. Pewnie nie zbijają na tym kokosów .

                          Comment

                          • oryks
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.01
                            • 297

                            #14
                            IMO, ROTFL ... co to właściwie jest ?
                            Gdzie jest ( równie tajne ! ) haslo FCJP ?

                            Comment

                            • CHRISeM
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2002.07
                              • 16

                              #15
                              butelki

                              A propo butelek,
                              z jesiennego nastawu zostalo mi pare (30) butelek. Wszystkie zostały umyte, odstały swoje w piekarniku i zostaly zapieczętowane sreberkiem.
                              Następnie odjechały do piwnicy.
                              Planuje wiosenny (letni?) nastaw i tu moje pytanie.
                              -czy mogę śmiało bez wiekszego strachu rozlewać do nich piwo, czy jeszcze raz do piekarnika?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X