czym sie teraz filtruje?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • palec
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.08
    • 5

    #1

    czym sie teraz filtruje?

    Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
    Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi
  • SwinskiRyjek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    🍼
    • 2014.06
    • 29

    #2
    Dla warek do ~30l i w cenie do 30zł nic lepszego niż filtrator z oplotu mie ma. A przynajmniej wg mojej wiedzy. Jeśli ci się nie sprawdził - trzeba się przyjrzeć przyczynie

    mam dwa i 10 lat filtrują i zaciery i chmieliny na gorąco i zimno.

    Filtratory spiralne o których wspominasz są lepsze - od tego oplotowego - do cięższych zacierów, bo się nie uginają pod naporem i mozna je zamontować także w garze zaciernym, nie uszkodzą się przy nieuważnym mieszaniu łygą zzacieru. można je rozkręcić i dobrze przepłukać z osadów.
    Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

    https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
    https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

    Comment

    • palec
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.08
      • 5

      #3
      dzięki! a jest jakaś różnica między tymi spiralnymi , krzyżakowymi etc dostepnymi w sklepie? czy to raczej indywidualne feng-szui ?

      Comment


      • e-prezes
        e-prezes commented
        Editing a comment
        Tych nowych nie testowałem, ale krótki oplot był do kitu (nie ten z CP, ale też 50 cm). Dobrze się sprawdzał samodzielnie wykonany z rurek i kolanek do CW filtrator ramkowy. Przy dużej ilości słodów pszenicznych/owsianych/żytnich przytykał się, ale to chyba zrozumiałe.
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; wczoraj, 20:11.
    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10801

      #4
      A w czym zacierasz, bo teraz na topie sa garnki automatyczne
      ps w zwykłym garze to bez zmian, oplot lub ponacinana rurka miedziana
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • SwinskiRyjek
        Szeregowy Piwny Łykacz
        🍼
        • 2014.06
        • 29

        #5
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika palec
        dzięki! a jest jakaś różnica między tymi spiralnymi , krzyżakowymi etc dostepnymi w sklepie? czy to raczej indywidualne feng-szui ?
        Mam też ten krzyżowy (dobry splyw brzeczki z całej powierzchni), ale wybierając drugi raz to bym optował za owalnym, latwiej by się mieszało i mniej możliwości przypalenia.
        Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

        https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
        https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • maciekj
          Kadź filtracyjna, oplot+kratka (zdjęcie) Czy to ma sens?
          maciekj
          Jak w temacie.
          Lepsze rozłożenie młóta? Mniejsze ryzyko zatoru? Brak znaczenia?
          Jak uważacie? To moja 3 warka, więc jestem kompletnym amatorem, ale pomysł wydaje mi się fajny....
          2017-03-24, 18:09
        • czarnuch
          Kadz filtracyjna typu fałszywe dno - jakia jest najlepsza wielkość otworów?
          czarnuch
          Witam wszystkich bardzo serdecznie gdyż to jest mój pierwszy post.

          Do skompletowania sprzętu do wytworzenia mojego pierwszego browarka pozostało mi odpowiednie skręcenie chłodnicy z rurki karbowanej oraz wywiercenie otworów w kadzi filtracyjnej (plastikowym wiadrze).
          ...
          2017-12-17, 15:19
        • peter_1000
          Filtratory i pasteryzatory w domowym browarnictwie
          peter_1000
          Czy ktoś z naszych forumowych piwowarów zetknął się może z urządzeniami do (mikro) filtracji piwa oraz jego pasteryzacji, oczywiście do wykorzystania w warunkach domowych? Próbowałem szukać czegoś takiego w sieci, jednak jak na razie bezskutecznie
          2005-02-09, 13:30
        • jekub
          zacieranie a malusi garnek
          jekub
          Powiedzmy że mam 6kg słodów i 9-10 litrowy garnek.
          A) słody dzielę na pół, zacieram, filtruję osobno, czyli robię dwa piwa i właśnie nie wiem czy do tego drugiego dodaje się chmiel, jak długo gotować?
          B) Słody zacieram i filtruję robię ekstrakt ok. 8l gotuję z chmielem,...
          2015-11-27, 19:46
        • Jessup
          Wiadro po infekcji jako kadź filtracyjna?
          Jessup
          Miałem infekcję tlenowcem. Nie chcę już fermentować w tym wiadrze i bawić się z NaOH (proszę mnie do tego nie przekonywać, wolę kupić nowe). Czy takie wiadro po umyciu i użyciu OXI może być użyte jako kadź zacierna (ma otwór i kranik, do tego oplot). Niby i tak potem się gotuje, ale...
          2016-03-29, 16:57
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...