Balony do cichej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1256

    #1

    Balony do cichej fermentacji

    Pytanie do doświadczonych: jaka powinna być objętość balonu do cichej fermentacji w stosunku do objętości warki? Czy można nalać brzeczki pod sam korek, czy lepiej dać jej trochę miejsca (powietrza)?
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Ja używam balonów 10 litrowych. Są poręczne, wygodne do przenoszenia. Warkę 20 litrowom przelewam do dwóch balonów. Zostawiam dosłownie kilka cm wolnej przestrzeni, gdyż piwo w trakcie cichej fermentacji nie pieni sie już i nie burzy.

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      Rozdzielanie 20 l warki po fermentacji burzliwej na dwie porcje do leżakowania to dobry pomysł !
      Pozwala dodatkowo na pewne eksperymentownie / urozmaicenie: np jedną częsć chmielić na zimno, a drugą nie.
      W każdym razie zaleca się aby zbiornik leżakowy (balon) był wypełniony "po szyję".
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19291

        #4
        Również stosuję taką metodę podziału brzeczki po fermentacji głównej. Mimo, że nie stosowałem chmielenia na zimno a jedynie inny czas rozlewu po cichej (z dna jest brdziej mętna i dłużej się klaruje). Wychodzą wtedy minimalne różnice w smaku. W tych dłużej leżakowanych wyraźniejszy jest alkohol, szczególnie w brzeczce pow. 16 blg.

        Comment

        • arsen99
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.10
          • 101

          #5
          Ja natomiast z racji tego że nie mam małych balonów, najmniejszy to 40 litrów, zostawiam około 10 litrów wolnego miejsca.
          Jednak rozumuję tak: Na początku przemywam balon pirosiarczynem, po około 40 minutach wylewam pirosiarczyn, w balonie mam sporą ilość dwutlenku siarki, następnie przelewam do niego piwo po burzliwej fermentacji, zatykam korkiem z rurka, piwo to najczęściej jeszcze pracuje około tygodnia napełniając balon dwutlenkiem węgla, wiec według mnie piwo jest bezpieczne przed dostępem powietrza. Jak na razie metoda ta się sprawdza, choć nie wiem czy nie sprawie sobie szczególnie do fermentacji cichej, balonu 30 litrowego.
          Pozdrawiam

          Comment

          • messer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.10
            • 80

            #6
            A ja używam 20-dziestki i leje pod samiutki korek.

            Comment

            • dino19_87
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.12
              • 61

              #7
              Ja zauważyłęm że lepiej używać wiadra zamiast balonu! łatwiej się zciąga piwo po cichej i dokładniej myje powierzchnie. pozatym jest to tańsze!! tu uwaga dla oszczędnych - wiadra bez problemu można dostać w sklepach rybnych lub supermarketach na dziale rybnym!
              Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.

              Comment

              • BCh
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2004.11
                • 6

                #8
                Ja mam podejrzenie że wiadra mogą stanowić zagrożenie dla warki (zarysowania). W moim fermentorze powierzchnia nie jest już taka jak na początku, dwudziesta warka, więc parę rysek się pojawiło (i dwie ostatnie warki straciłem, właśnie na cichej). Kupuję balon. Ze ściąganiem myślę że problemów nie będzie, po prostu zleję warkę znad osadu do fermentora z kranikiem i rozleję do butelek tak jak dawniej.
                Grzesiek

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BCh
                  Ze ściąganiem myślę że problemów nie będzie,
                  ze ściąganiem nie ,ale z myciem ?
                  po prostu zleję warkę znad osadu do fermentora z kranikiem i rozleję do butelek tak jak dawniej.
                  do tego z zarysowaniami ?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Z myciem nie ma żadnego problemu. To nie burzliwa fermentacja.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • angasc
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.04
                      • 977

                      #11
                      Do mycia balonu świetnie nadaje się surowy ryż. Wsypuję szklaneczkę do środka, dolewam wody z detergentem, zamykam korkiem i kulistymi ruchami wymywam wszystko z wnętrza bez najmniejszych problemów.

                      Comment

                      • angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

                        #12
                        I jeszcze jedno: przy starszych zabrudzezniach oraz do mycia fermentorów używam środka o nazwie Aktywna Piana - koncentrat do mycia samochodów. Wystarczy zrobić roztwór, spryskać powierzchnię i po kilku minutach schodzi absolutnie wszystko. Plastikowy fermentor po 32 warkach mam czyściuteńki w środku jak prosto ze sklepu.
                        Dodatkowo aktywna piana zawiera wodorotlenek potasu, więc zabija wszysko co żywe.

                        Comment

                        • BCh
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2004.11
                          • 6

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          do tego z zarysowaniami ?
                          Tak właśnie do tego. Tam połaczę glukozę z młodym piwem i rozleję do butelek. Piwo będzie w tym fermentorze max 30-45min. Fermentory są za duże jak na 20 litrową warkę, w moim nigdy nie zauważyłem pęcherzyków powietrza w rurce ferm. pomimo parunastu warek i szczelnie zamkniętej pokrywy. Zobaczymy jak to wyjdzie z balonem, który już mam. Sprawę czyszczenia załatwię jak kolega angasc
                          Grzesiek

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            Balon ma tą przewagę, że widać jak się piwo klaruje. Można wtedy skrócić albo wydłużyć cichą.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #15
                              Ja też do cichej używam balonów. Zamykam szczelnie bez rurki fermentacyjnej. Stawiam w kącie piwnicy i piwo może miesiąc leżeć jeżeli nie mam czasu na zabutelkowanie. Piwo zasysam pompką. Z myciem nie ma kłopotów jeżeli robi się to od razu po opróżnieniu. Do dezynfekcji tylko wrzątek - piwo mi już dawno nie skwaśniało.

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • m2200
                                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                                m2200
                                Witam,

                                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                                2019-05-16, 17:06
                              • ohdesu
                                Piana przy cichej fermentacji
                                ohdesu
                                To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                                2019-03-03, 14:39
                              • Daray
                                Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                Daray
                                Dzień dobry,

                                W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                2023-03-13, 20:01
                              • VidiBob
                                Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                VidiBob
                                Dzień dobry,
                                zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                2022-05-19, 14:36
                              • RomaNzRumunii
                                Kolsch temperatura fermentacji
                                RomaNzRumunii
                                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                2023-11-25, 21:07
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...