Pytanie do doświadczonych: jaka powinna być objętość balonu do cichej fermentacji w stosunku do objętości warki? Czy można nalać brzeczki pod sam korek, czy lepiej dać jej trochę miejsca (powietrza)?
Balony do cichej fermentacji
Collapse
X
-
Rozdzielanie 20 l warki po fermentacji burzliwej na dwie porcje do leżakowania to dobry pomysł !
Pozwala dodatkowo na pewne eksperymentownie / urozmaicenie: np jedną częsć chmielić na zimno, a drugą nie.
W każdym razie zaleca się aby zbiornik leżakowy (balon) był wypełniony "po szyję".O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Również stosuję taką metodę podziału brzeczki po fermentacji głównej. Mimo, że nie stosowałem chmielenia na zimno a jedynie inny czas rozlewu po cichej (z dna jest brdziej mętna i dłużej się klaruje). Wychodzą wtedy minimalne różnice w smaku. W tych dłużej leżakowanych wyraźniejszy jest alkohol, szczególnie w brzeczce pow. 16 blg.Comment
-
Ja natomiast z racji tego że nie mam małych balonów, najmniejszy to 40 litrów, zostawiam około 10 litrów wolnego miejsca.
Jednak rozumuję tak: Na początku przemywam balon pirosiarczynem, po około 40 minutach wylewam pirosiarczyn, w balonie mam sporą ilość dwutlenku siarki, następnie przelewam do niego piwo po burzliwej fermentacji, zatykam korkiem z rurka, piwo to najczęściej jeszcze pracuje około tygodnia napełniając balon dwutlenkiem węgla, wiec według mnie piwo jest bezpieczne przed dostępem powietrza. Jak na razie metoda ta się sprawdza, choć nie wiem czy nie sprawie sobie szczególnie do fermentacji cichej, balonu 30 litrowego.
PozdrawiamComment
-
Ja zauważyłęm że lepiej używać wiadra zamiast balonu! łatwiej się zciąga piwo po cichej i dokładniej myje powierzchnie. pozatym jest to tańsze!! tu uwaga dla oszczędnych - wiadra bez problemu można dostać w sklepach rybnych lub supermarketach na dziale rybnym!Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.Comment
-
Ja mam podejrzenie że wiadra mogą stanowić zagrożenie dla warki (zarysowania). W moim fermentorze powierzchnia nie jest już taka jak na początku, dwudziesta warka, więc parę rysek się pojawiło (i dwie ostatnie warki straciłem, właśnie na cichej). Kupuję balon. Ze ściąganiem myślę że problemów nie będzie, po prostu zleję warkę znad osadu do fermentora z kranikiem i rozleję do butelek tak jak dawniej.GrzesiekComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BChZe ściąganiem myślę że problemów nie będzie,po prostu zleję warkę znad osadu do fermentora z kranikiem i rozleję do butelek tak jak dawniej.Mniej książków więcej piwaComment
-
Z myciem nie ma żadnego problemu. To nie burzliwa fermentacja.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
I jeszcze jedno: przy starszych zabrudzezniach oraz do mycia fermentorów używam środka o nazwie Aktywna Piana - koncentrat do mycia samochodów. Wystarczy zrobić roztwór, spryskać powierzchnię i po kilku minutach schodzi absolutnie wszystko. Plastikowy fermentor po 32 warkach mam czyściuteńki w środku jak prosto ze sklepu.
Dodatkowo aktywna piana zawiera wodorotlenek potasu, więc zabija wszysko co żywe.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksdo tego z zarysowaniami ?GrzesiekComment
-
Balon ma tą przewagę, że widać jak się piwo klaruje. Można wtedy skrócić albo wydłużyć cichą.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ja też do cichej używam balonów. Zamykam szczelnie bez rurki fermentacyjnej. Stawiam w kącie piwnicy i piwo może miesiąc leżeć jeżeli nie mam czasu na zabutelkowanie. Piwo zasysam pompką. Z myciem nie ma kłopotów jeżeli robi się to od razu po opróżnieniu. Do dezynfekcji tylko wrzątek - piwo mi już dawno nie skwaśniało.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment