Zacieranie inaczej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 1038

    #1

    Zacieranie inaczej

    Przyszedł mi go głowy pomysł na zacieranie. Aby uniknąć procesu filtrowania zacieru - czy można by ześrutowany słód wrzucić do jakiegoś "wodoprzepuszczalnego" worka (len itp.) i przeprowadzić zacieranie? Uniknęłoby się wtedy (tak mi się wydaje) filtrowania. Po całym procesie wyciągnąć tylko taki worek z garnka zaciernego, odczekać żeby obciekł i gotowe.Ale czy słód by ostatecznie "zadziałał"?
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Odp: Zacieranie inaczej

    Rolek napisał(a)
    Przyszedł mi go głowy pomysł na zacieranie. Aby uniknąć procesu filtrowania zacieru - czy można by ześrutowany słód wrzucić do jakiegoś "wodoprzepuszczalnego" worka (len itp.) i przeprowadzić zacieranie? Uniknęłoby się wtedy (tak mi się wydaje) filtrowania. Po całym procesie wyciągnąć tylko taki worek z garnka zaciernego, odczekać żeby obciekł i gotowe.Ale czy słód by ostatecznie "zadziałał"?
    Wpadł mi do głowy taki sam pomysł, nawet go zrealizowałem. Napchałem słodem damską pończochę, włożyłem do gorącej wody i ...
    po 15 minutach rozciłem pończochę, słód wymiszałem z wodą i zacierałem tradycyjnie. Słód w pończosze nawet się nie zamoczył, w środku był zupełnie suchy a co tu mówić dopiero o zacieraniu.

    Comment

    • piwochłon
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.04
      • 71

      #3
      Ja zacieram podobną metodą - słód wkładam do worka o średnicy oczek 0,7 mm i po zakończeniu zacierania wyjmuję cały worek ze słodem. Ale filtrację i tak przeprowadzam, bo zacier jest bardzo mętny od osadów
      Piwochłon

      Comment

      • Rolek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 1038

        #4
        Zbiorowa odpowiedź :-)

        Czyli pomysł niezły, ale nie do końca
        Pozostanę w takim razie przy tradycyjnej metodzie.


        PS Przy okazji witam piwowara z Gdańska. 47 warek w ciągu roku z hakiem, fiufiufiu. Konkurencja dla Kompanii P.


        R.

        Comment

        • piwochłon
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.04
          • 71

          #5
          Miło się dowiedzieć, że nie jestem jedynym piwowarem w 3-mieście. Znaczy to, że 1000-letnie tradycje piwowarskie w Gdańsku są jednak kontynuowane, mimo zamknięcia browaru
          Wadą metody zacierania z użyciem worka zaciernego jest nierównomierne nagrzewanie się słodu w worku. Gdy na dole worka mam 70 stopni, na górze jest niecałe 60. Ale piwo jakoś wychodzi, na pewno nie gorzej niż z ekstraktu
          Piwochłon

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Odp: Zacieranie inaczej

            Rolek napisał(a)
            Przyszedł mi go głowy pomysł na zacieranie. Aby uniknąć procesu filtrowania zacieru - czy można by ześrutowany słód wrzucić do jakiegoś "wodoprzepuszczalnego" worka (len itp.) i przeprowadzić zacieranie? Uniknęłoby się wtedy (tak mi się wydaje) filtrowania. Po całym procesie wyciągnąć tylko taki worek z garnka zaciernego, odczekać żeby obciekł i gotowe.Ale czy słód by ostatecznie "zadziałał"?
            Ten "pomysł" dokładnie opisuje Czes w swoim artykule w "Przewodniku Piwosza" oraz wspomina o tym w swoich recepturach.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • kurek93
              Pszenica z błędami.
              kurek93
              Witam.
              Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
              • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
              • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
              • słód Weyermann®
              ...
              2023-01-13, 10:28
            • OneTwoThreeBrew
              Pomoc przy Pale Ale
              OneTwoThreeBrew
              Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

              Zasyp:

              Słód pilzneński 4 kg
              Słód monachijski 1 kg

              Chmiele:

              Lubelski 50 g
              Marynka 50 g


              Drożdże:

              US-05

              Zacieranie:

              50*C...
              2022-11-20, 22:40
            • darekd
              KOS, Markrabě
              darekd
              Młody browarek z Brna:

              https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...1a-pivovar-kos

              India Pale Lager /dolna fermentacja/. Chmiele: Žatecký poloraný červeňák, Mandarina Bavaria

              12%...
              2022-12-12, 22:08
            • KulisBrew
              KuliśBrew
              KulisBrew
              Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
              Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
              kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
              2020-08-28, 14:09
            • Flino
              Jak czytać przepis ?
              Flino
              Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
              1. Składniki:
              • pilzeński Litovel 4,25 kg;
              • monachijski Litovel 0,9 kg;
              • karmel jasny 0,5 kg
              • caraaroma 0,35;
              • chmiel Marynka granulat 40 g;
              • chmiel Lubelski granulat 25 g;
              • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
              2....
              2021-11-17, 10:49
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...