Przyszedł mi go głowy pomysł na zacieranie. Aby uniknąć procesu filtrowania zacieru - czy można by ześrutowany słód wrzucić do jakiegoś "wodoprzepuszczalnego" worka (len itp.) i przeprowadzić zacieranie? Uniknęłoby się wtedy (tak mi się wydaje) filtrowania. Po całym procesie wyciągnąć tylko taki worek z garnka zaciernego, odczekać żeby obciekł i gotowe.Ale czy słód by ostatecznie "zadziałał"?
Zacieranie inaczej
Collapse
X
-
Odp: Zacieranie inaczej
Rolek napisał(a)
Przyszedł mi go głowy pomysł na zacieranie. Aby uniknąć procesu filtrowania zacieru - czy można by ześrutowany słód wrzucić do jakiegoś "wodoprzepuszczalnego" worka (len itp.) i przeprowadzić zacieranie? Uniknęłoby się wtedy (tak mi się wydaje) filtrowania. Po całym procesie wyciągnąć tylko taki worek z garnka zaciernego, odczekać żeby obciekł i gotowe.Ale czy słód by ostatecznie "zadziałał"?
po 15 minutach rozciłem pończochę, słód wymiszałem z wodą i zacierałem tradycyjnie. Słód w pończosze nawet się nie zamoczył, w środku był zupełnie suchy a co tu mówić dopiero o zacieraniu. -
Miło się dowiedzieć, że nie jestem jedynym piwowarem w 3-mieście. Znaczy to, że 1000-letnie tradycje piwowarskie w Gdańsku są jednak kontynuowane, mimo zamknięcia browaru
Wadą metody zacierania z użyciem worka zaciernego jest nierównomierne nagrzewanie się słodu w worku. Gdy na dole worka mam 70 stopni, na górze jest niecałe 60. Ale piwo jakoś wychodzi, na pewno nie gorzej niż z ekstraktuPiwochłonComment
-
Odp: Zacieranie inaczej
Rolek napisał(a)
Przyszedł mi go głowy pomysł na zacieranie. Aby uniknąć procesu filtrowania zacieru - czy można by ześrutowany słód wrzucić do jakiegoś "wodoprzepuszczalnego" worka (len itp.) i przeprowadzić zacieranie? Uniknęłoby się wtedy (tak mi się wydaje) filtrowania. Po całym procesie wyciągnąć tylko taki worek z garnka zaciernego, odczekać żeby obciekł i gotowe.Ale czy słód by ostatecznie "zadziałał"?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.
Zasyp:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 1 kg
Chmiele:
Lubelski 50 g
Marynka 50 g
Drożdże:
US-05
Zacieranie:
50*C...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Młody browarek z Brna:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...1a-pivovar-kos
India Pale Lager /dolna fermentacja/. Chmiele: Žatecký poloraný červeňák, Mandarina Bavaria
12%...-
Channel: Czechy
-
-
Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
- Loading...
- Koniec listy.
Comment