Archer napisał(a) Czym się różni cukromierz, ballingometr i alkocholomierz?
jeśli nie jestem w błędzie to balingomierz, winoimierz czy cukromierz to jedno i to samo... mierzy pozorną zawartość cukru w próbce - wynik w procentach, badź w stopniach balinga co jest tożsame. alkoholomierz to już inny urządzenie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
jeśli nie jestem w błędzie to balingomierz, winoimierz czy cukromierz to jedno i to samo... mierzy pozorną zawartość cukru w próbce - wynik w procentach, badź w stopniach balinga co jest tożsame. alkoholomierz to już inny urządzenie.
Proponuję wspólną dla wszystkich wymienionych wyżej nazwę areometr (do pomiaru gęstości cieczy). W zależności od przewidywanej gęstości badanej cieczy (zależnej m.in od stęzenia badanego składnika) stosuje się różnie wyskalowane areometry.
Z tego co wyczytałem, aerometr stosowany w browarnictwie powinien posiadać skalę Blg, od 0 do 25. Aerometry stosowane w winiarstwie mogą posiadać inny przedział.
Jeżeli Twój mieści się w tej skali - sądzę że się nada?
Niech ktoś bardziej doinformowany zaneguję, bo sam myślę nad zakupem tego aerometru
Z tego co wyczytałem, aerometr stosowany w browarnictwie powinien posiadać skalę Blg, od 0 do 25. Aerometry stosowane w winiarstwie mogą posiadać inny przedział.
Jeżeli Twój mieści się w tej skali - sądzę że się nada?
Niech ktoś bardziej doinformowany zaneguję, bo sam myślę nad zakupem tego aerometru
Pozdrawiam
ja na ten przykład korzystam z winiarskiego wyskalowanego od 0-30 % wag. także winiarskie też się nadadzą.
a gdyby majster21 jeszcze tu bywał, ciekawy przelicznik wykorzystujący pomiar z balingomierza znajdzie tutaj.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
ja na ten przykład korzystam z winiarskiego wyskalowanego od 0-30 % wag. także winiarskie też się nadadzą.
a gdyby majster21 jeszcze tu bywał, ciekawy przelicznik wykorzystujący pomiar z balingomierza znajdzie tutaj.
Ciekawy link podałeś. Nigdy bym nie pomyślał, że baling może spaść poniżej "0".
też mnie to zaciekawiło, ale nawet w instrukcji do cukromierza mam, że może być -1. aerometr w końcu wskazuje pozorną zawartość cukru, a w winiarstwie korzysta się z surowców z większym udziałem w pełni fermentujących cukrów.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
Ciekawy link podałeś. Nigdy bym nie pomyślał, że baling może spaść poniżej "0".
Blg to przecież tylko jednostka a nie prawo fizyczne. Tutaj jest wzór na podstawie którego można obliczyć sobie co znaczy jeżeli blg spada poniżej zera.
aerometry dziela sie ze wzgledu na cel ich wykozystania. W przemysle alkoholowym wykozystuje sie glownie aerometr ballinga. Który podaje stezenie ekstraktu w stopniach Blg. Za pomoca niego mozna okreslic stezenie ekstraktu, a nastepnie obliczyc teoretyczna zawartosc alkoholu po fermentacji (badanie brzeczki przeprowadza sie przed fermentacja, poniewaz powstaly alkohol po przefermentowaniu ze wzgledu na swoja nizsza genstosc powoduje zafalszowania wynikow). Do okreslenia zawartosci alkoholu po fermentaci urzywa sie aerometru Tralesa lub Richtera. Ten pierwszy podaje zawartosc alkoholu w procentach objetosciowych, a ten drugi w procentach masowych. Sa tez inne aerometry ale o nich nie bede juz pisal bo wykorzystuje sie je w innych przemyslach spozywczych.
Natomiast co do skali. Wszystko zalezy co chcesz tym aerometrem mierzyc. Do mierzenia zawartosci ekstraktu przy produkcji piwa potrzebujesz taki w granicach 0-25 Blg (troche zaokraglona liczba, ale mniej wiecej tyle). Piwo przed fermentacja produkowane tradycyjna metoda ma zwykle 12 Blg.
Do obliczenia zawartosci alkoholu po fermentacji mozesz uzyc tez tego aerometru, po wprowadzeniu poprawek na gestosc alkoholu uzyskasz przyblizony wynik. A jesli to ci nie odpowiada kup sobie aerometr trallesa. Na tym chyba skoncze. Jesli masz jeszcze jakies niejasnosci to pytaj. A za wszystkie bledy ortograficzne z gory przepraszam
Comment