Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #331
    Jako zwolennik nieusuwania, robisz zarzut, że przy prostszej metodzie chłodzenia zostanie usunięto go np. 5% i że jest to za mało?

    Comment

    • gwzd
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2012.01
      • 622

      #332
      Mi chodzi o dodatkowe czynności związane z usuwaniem osadu zimnego. Przecież te parę procent nie usuwasz specjalnie i planowo, tylko jest to działanie poboczne związane z pozbywaniem się osadów gorących. A raczej nie o tym była na początku mowa...

      Comment

      • Kowal1910
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.11
        • 13

        #333
        Przy dużej pomocy forum udało mi się skonstruować coś takiego:


        10 metrów rurki miedzianej giętkiej fi 8 o grubości ścianki 1mm, parę metrów węża do wysokich temperatur na koniec wsuwana redukcja na gwint 1/2 cala. Do tego 3 opaski zaciskające, kawałek drutu z kwasówki fi8 do podtrzymania konstrukcji i kawałki cieńszego drutu do przymocowania wszystkiego. Średnica chłodnicy ok 25 cm. Koszt ok. 100 zł.

        Comment

        • korzen16
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.11
          • 8

          #334
          Szykuje się wykonac taką samą. Mam ok. 8mb miękkiej rurki miedzianej fi8mm i nawinę ją na walec o średnicy 25-30cm - powinno wyjśc jakieś 10 może 12 zwojów. Prędkośc przepływu zimnej wody w rurkach na poziomie 2-4m/s i bedzie chłodzic aż miło
          Mam tylko jedno pytanie : czyścicie swoje chłodnice z miedzi? nie zachodzą patyną? Im ciemniejsza patyna tym bardziej szkodliwa dla zdrowia

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #335
            Szukam już trochę i nie mogę nigdzie znaleźć. Jak wyczyścić miedzianą chłodnicę od środka?
            Było w tym temacie o kwasie solnym. Jakie powinno być stężenie? Wystarczy go przelać grawitacyjnie, czy lepiej zostawić w środku, jeśli tak to na ile i czym płukać?

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #336
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
              Szukam już trochę i nie mogę nigdzie znaleźć. Jak wyczyścić miedzianą chłodnicę od środka?
              Było w tym temacie o kwasie solnym. Jakie powinno być stężenie? Wystarczy go przelać grawitacyjnie, czy lepiej zostawić w środku, jeśli tak to na ile i czym płukać?
              Kwas solny wystarczy ok 10%. Można zostawić na pół godziny nawet. Kwas nie bierze miedzi. Przepłukać wystarczy wodą.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #337
                Zapomniałem dodać, że w planach miałem 1,5% roztwór kwasu siarkowego i potem płukanie wodą.

                Moje wątpliwości co do płukania pojawiły się po przeczytaniu tego: http://alkohole-domowe.com/forum/czy...anych-t20.html
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2013-01-03, 15:26.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #338
                  Dlaczego chcesz płukac od wewnątrz? Kamień?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #339
                    Chłodnicę mam przeciwbieżną i nie używałem jej kilka lat. Z zewnątrz jest czarny nalot, a od środka nie widzę.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • derfin
                      podpięcie chłodnicy pod kran
                      derfin
                      Witam
                      Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                      2020-01-23, 19:31
                    • heckler
                      Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                      heckler
                      U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                      Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                      2023-06-14, 10:38
                    • Szaikan
                      Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                      Szaikan
                      Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                      2017-11-28, 17:18
                    • aandy
                      Automatyczny browar domowy
                      aandy
                      Witam,

                      to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
                      Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.

                      Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
                      2014-06-30, 21:27
                    • ART
                      Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                      ART
                      Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                      Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                      2024-10-19, 21:08
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...