Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fellix-f1
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 157

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
    Za rurkę i robociznę zapłaciłem fachowcowi piwkiem (wszak to szwagier). A on juz sobie tę miedź jakoś skombinował, ma przecież firmę hydrauliczną.... Tak więc przykro mi, ale nie wiem ile ta rurka kosztowała.
    A co do rurek aluminiowych to z jednej strony nie mam zastrzeżeń, a z drugiej to:
    1. Aluminium jest bardzo kruche i dosyć łatwo je złamać.
    2. Aluminum gotowane w wodzie ulega rozkładowi chyba na tlenek czy dwutlenek glinu. Aby to sprawdzić wystarczy pogotować kilka godzin kawałek tego metalu w probówce. Powstanie wtedy taki białawy, i chyba nierozpusczalny osad. W zasadzie nie powinien on być szkodliwy (z tego co pamietam znajduje sie go w glinie czy innych ziemiach lub skalach) ale kto to wie? No i w sumie nie bedziesz godzinami tej chłodnicy gotował.
    Aluminium drogi kolego było powszechnie stosowane w gastronomii przez wiele lat, i żaden garnek z zupą się nie rozpuścił.

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
      ...
      2. Aluminum gotowane w wodzie ulega rozkładowi chyba na tlenek czy dwutlenek glinu. ...
      Gwoli ścisłości Glin (Al, łac. aluminium) jako pierwiastek nie ulega rozkładowi!!!!

      Glin w stanie czystym powoli utlenia się na powietrzu, ulegając pasywacji.
      Reaguje natomiast z wrzącą wodą wypierając z niej wodór i przechodząc w wodorotlenek.
      Stopy glinu z miedzią i molibdenem zwane duraluminium znalazły wiele zastosowań,
      także do produkcji tzw. garnków aluminiowych.
      Glin dla zwierząt (także dla ludzi) w nadmiarze może być rakotwórczy.
      Podejrzewa się, iż powoduje chorobę Alzheimera u ludzi.
      Z tych powodów gotowanie kwaśnych potraw w garnkach z aluminium jest niewskazane, ponieważ kwas wzmaga rozpuszczalność glinu.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • wojtomasz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.01
        • 135

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
        Z tych powodów gotowanie kwaśnych potraw w garnkach z aluminium jest niewskazane, ponieważ kwas wzmaga rozpuszczalność glinu.
        Reakcji ulegają tlenki glinu. Czysta powierzchnia Al natychmiast się utlenia, tlenek... (jak poprzednio). Miałem garnki z Al. Na powierzchni początkowo jednolicie wypolerowanej - z czasem pojawiły się niejednorodności. I to od środka, zewnętrzna powierzchnia była bez zmian. Dodatkowo, z aluminium trudno cokolwiek wykonać, jest kruche, do spawania wymagane są specjalne technologie, niech tym materiałem pasjonują się producenci samolotów

        Comment

        • radekam
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.03
          • 165

          Jasne. Masz racje. Aluminum jako pierwiastek nie ulega rozkładowi. Powienienem był raczej napisać "drut aluminiowy" czy raczej "kawałek aluminium". No i w wrzącej wodzie nie powstaje z niego tlenek tylko wodorotlenek. W każdym razie coś tam o tym chyba słyszałem.
          Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
          W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
          W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
            Za rurkę i robociznę zapłaciłem fachowcowi piwkiem (wszak to szwagier). A on juz sobie tę miedź jakoś skombinował, ma przecież firmę hydrauliczną.... Tak więc przykro mi, ale nie wiem ile ta rurka kosztowała.
            Tylko pozazdrościć.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
            A co do rurek aluminiowych to z jednej strony nie mam zastrzeżeń, a z drugiej to:
            1. Aluminium jest bardzo kruche i dosyć łatwo je złamać.
            Stopy glinu są względnie kruche ale chlodnicę wygina sie bez problemow
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam

            2. Aluminum gotowane w wodzie ulega rozkładowi chyba na tlenek czy dwutlenek glinu. Aby to sprawdzić wystarczy pogotować kilka godzin kawałek tego metalu w probówce. Powstanie wtedy taki białawy, i chyba nierozpusczalny osad. W zasadzie nie powinien on być szkodliwy (z tego co pamietam znajduje sie go w glinie czy innych ziemiach lub skalach) ale kto to wie? No i w sumie nie bedziesz godzinami tej chłodnicy gotował.
            Aluminium pokrywa się w powietrzu momentalnie warstwą Al2O3. Warstwa wystarcza by zabezpieczyć metal przed reakcją z kwasami w "stężeniach gastronomicznych". O rozkładzie Al już było dodam tylko, że osad zawsze jest nierozpuszczalny.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
              Gwoli ścisłości Glin (Al, łac. aluminium) jako pierwiastek nie ulega rozkładowi!!!!

              Glin w stanie czystym powoli utlenia się na powietrzu, ulegając pasywacji.
              Reaguje natomiast z wrzącą wodą wypierając z niej wodór i przechodząc w wodorotlenek.
              Stopy glinu z miedzią i molibdenem zwane duraluminium znalazły wiele zastosowań,
              także do produkcji tzw. garnków aluminiowych.
              Glin dla zwierząt (także dla ludzi) w nadmiarze może być rakotwórczy.
              Podejrzewa się, iż powoduje chorobę Alzheimera u ludzi.
              Z tych powodów gotowanie kwaśnych potraw w garnkach z aluminium jest niewskazane, ponieważ kwas wzmaga rozpuszczalność glinu.
              Bosz!! znów ta wikipedia!
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • radekam
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.03
                • 165

                Czyli wspólnymi siłami ustalone zostało że rurka z aluminium także do skonstuowania chłodnicy się nada.
                Miłego zatem przy jej udziale chłodzenia!
                Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
                  Czyli wspólnymi siłami ustalone zostało że rurka z aluminium także do skonstuowania chłodnicy się nada.
                  Miłego zatem przy jej udziale chłodzenia!
                  Już użyłem testowej o długości 4m. Schlodziłem brzeczkę pilsa do 16stopni Celsjusza. Troche to trwało ale to skutek zbyt małej długości. ZUżycia wody nie mierzyłem ale szacuję na ok 50-70 litrów.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Co do Alzheimera to polecam poczytać
                    Garnki alu nie są polecane tam do gotowania kwaśnych potraw (np. pomidory i inne owoce) jednak tylko ze względu na możliwość przekroczenia dziennej dawki glinu wprowadzanego do organizmu. Istotną bedzie tu kwestia pH gotowanego płynu. Myślę, że nawet zakwaszona brzeczka nie dorównuje pod tym wględem smażonym/duszonym/gotowanym kwaśnym owocom. A już z całą pewności nie wzbogaci nadmiernie piwa w glin chłodnica przebywająca we wrzącym płynie tylko kilka minut a potem już znacznie zimniejsza.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • radekam
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.03
                      • 165

                      Jutro mam zamiar gotować piwo więc przniosę swoją chłodnicę z piwnicy i zrobię jej fotkę którą to zamieszczę. Trudno mi określić czas chłodzenia gdyż w jego trakcie (także w czasie całego procesu produkcyjnego) spożywam z kolegą browarnikiem . W każdym razie trwa to pewnie z 10 min.
                      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                      Comment

                      • kiszot
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8109

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                        Ale do zimnej i, o ile dobrze Cie zrozumiałem, to od wewnątrz jest alu, a w chłodnicy zanurzeniowej kontakt z brzeczką jest na powierzchni zewnętrznej
                        Nie ,rurka jest do 95 stopni.Natomiast alu jest pośrodku czyli od wewnątrz i od zewnątrz jest plastik.Świetnie sie je wygina więc pod tym wzgledem to nadaw3ałyby się jak najbardziej.Z przewodnictwem cieplnym tez nie jest najgorzej bo jak tylko puszczę ciepłą wodę(ok.60-64*) to rurka od razu sie rozgrzewa.Może spróbuję w końcu koszt mały a rurki i tak troche zostało.
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment

                        • hasintus
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2006.07
                          • 850

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                          Z przewodnictwem cieplnym tez nie jest najgorzej bo jak tylko puszczę ciepłą wodę(ok.60-64*) to rurka od razu sie rozgrzewa.Może spróbuję w końcu koszt mały a rurki i tak troche zostało.
                          Jak nie masz licznika zużycia zimnej wody i dużo czasu to se probuj.

                          Comment

                          • kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8109

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                            Jak nie masz licznika zużycia zimnej wody i dużo czasu to se probuj.
                            Licznik mam ale za to czasu nie mam.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              A ja zrobiłem test nowej chłodnicy przed wprowadzeniem jej na sklep. Ma małe wymiary i byłem ciekaw w jakim czasie chłodzi wrzącą brzeczkę (22 litry) do temperatury 25 stopni Celcjusza. Wyszło, że potrzebuje na to 25 minut. Poniżej zamieszczam zdjęcie z podłączeniem do instalacji wodnej. A tutaj jest link do zdjęcia chłodnicy w akcji.
                              Attached Files
                              Last edited by Shlangbaum; 2007-02-27, 18:56.

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                                A ja zrobiłem test nowej chłodnicy przed wprowadzeniem jej na sklep. Ma małe wymiary i byłem ciekaw w jakim czasie chłodzi wrzącą brzeczkę (22 litry) do temperatury 25 stopni Celcjusza. Wyszło, że potrzebuje na to 25 minut. Poniżej zamieszczam zdjęcie z podłączeniem do instalacji wodnej. A tutaj jest link do zdjęcia chłodnicy w akcji.
                                NO to jeszcze napisz ile litrów wody poszło Ci na chłodzenie w tym tempie? Jakie są jej wymiary?
                                No i jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje: dlaczego tak wielu z Was targa gar z wrząca brzeczka do łazienki by tam podłączyć go do instalacji? W kuchni nie ma wody ;-)? Można ją podłączyć bez cudów z obejmami i odkręcaniem czegokolwiek np. tak jak tu Wykorzystałem silikonowy korek do balonu na wino
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X