Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #196
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
    zrobiłem dodatkowe przyłącze z własnym zaworem kulowym.
    Przyłącze jest umieszczone w kuchni w szafce pod zlewozmywakiem,
    w blacie jest mały otwór na zbrojony wąż przyłączeniowy do którego przyłączam na zmianę:
    Też tak mam z tym, że nie mam dodatkowego przyłącza, a na zawór wychodzący ze sciany założony mam trójnik. Do jednego końca podłączony wężyk od baterii, do drugiego tenże zawór kulowy. Nie mam też dziury w blacie, bo zlew mam obok kuchenki, w szafce pod zlewozmywakiem nie mam pleców, a z kolei kuchenka stoi o jakieś parę cm od ściany, także spokojnie przechodzi mi wężyk za kuchenką, do chłodnicy.
    Polecam - rozwiązanie praktyczne i czyste.
    Nie uzywałbym (w swoim wypadku) tego jednak do napełniania gara zaciernego, bo nie chce mi się odłączać wężyków, wobec czego resztki wody, sobie w tym wężyku egzystują, dla chłodzenia, nie ma to znaczenia, ale dla jakośći wody na piwo już by miało.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • miodzik
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.08
      • 103

      #197
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      Proste i było już o tym na tym forum: aluminium nie jest odporne na alkalia a taki właśnie odczyn mają środki myjące i dezynfekujące.
      Jest to głowny powód dla którego nie używa się aluminium w instalacjach automatycznych.
      Jednak mimo wszytko aluminium jest na tyle kontrowersyjne że ja wybieram miedź bo:
      - ma lepsze przewodnictwo cieplne,
      - stosowana w browarnictwie od lat,
      - istnieje pogląd że jest bakteriobójcze.

      Pozdrawiam.
      ------------------------------------------------------
      Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

      Comment

      • banaszek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.02
        • 617

        #198
        A ja mam pytanie z innej beczki. Pytanie do użytkowników chłodnicy miedzianej. Jak czyścicie to ustrojstwo? Właśnie zauważyłem mało wykwintne wykwity na powierzchni miedzi. Niektóre są zielone, inne bure. Jak to doczyścić? Szmata, gąbka i szorowanie działa ale jest bardzo pracochłonne, piaskowanie też pomaga doskonale ale dzieci mają do mnie pretensje, że zabieram im piasek z piaskownicy. Jaki środek chemiczny wykorzystać?


        Comment

        • elrow
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.12
          • 20

          #199
          A ja mam pytanie z innej beczki. Pytanie do użytkowników chłodnicy miedzianej. Jak czyścicie to ustrojstwo? Właśnie zauważyłem mało wykwintne wykwity na powierzchni miedzi. Niektóre są zielone, inne bure. Jak to doczyścić? Szmata, gąbka i szorowanie działa ale jest bardzo pracochłonne, piaskowanie też pomaga doskonale ale dzieci mają do mnie pretensje, że zabieram im piasek z piaskownicy. Jaki środek chemiczny wykorzystać?
          __________________
          Żaden środek
          Po schłodzeniu, jak jeszcze nie zaschnią resztki warki na miedzi przepłukać ciepłą wodą, ewentualnie przejechać gąbką, no i wyschnietą do wora. Miedź się utlenia i te naloty to normalka. Przed użyciem wypłukać, a potem przecież wkładasz do gotującej się brzeczki.

          Comment

          • tomcio83
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.02
            • 258

            #200
            Słyszałem, że można użyć chemipro caustic- z solą kaustyczną
            (albo samej soli kaustycznej? nie pamiętam).
            Wtedy ten nalot sam odpada od miedzi i nie ma z tym żadnych problemów.
            Ale ponieważ nie mam chłodnicy, więc nie mogę potwierdzić.

            Wskazówka: wyczytałem o tym gdzieś na tym forum
            rowarek esoła

            Comment

            • banaszek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.02
              • 617

              #201
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elrow
              Żaden środek
              Po schłodzeniu, jak jeszcze nie zaschnią resztki warki na miedzi przepłukać ciepłą wodą, ewentualnie przejechać gąbką, no i wyschnietą do wora. Miedź się utlenia i te naloty to normalka. Przed użyciem wypłukać, a potem przecież wkładasz do gotującej się brzeczki.
              Zawsze płuczę chłodnicę ale tym razem bezsensownie potraktowałem jej część środkiem ACE (wsadziłem do fermentora, w którym był roztwór). No i chłodnica zrobiła się brunatna na wysokości 3 - 4 cm. Trę i trę i nie chce ten osad zejść. Stąd pytanie. Do tej pory myłem wodą i odstawiałem w suche miejsce, nic nie korodowało. Tym razem popełniłem głupotę i szukam wyjścia poza piaskowaniem


              Comment

              • elrow
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.12
                • 20

                #202
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
                Zawsze płuczę chłodnicę ale tym razem bezsensownie potraktowałem jej część środkiem ACE (wsadziłem do fermentora, w którym był roztwór). No i chłodnica zrobiła się brunatna na wysokości 3 - 4 cm. Trę i trę i nie chce ten osad zejść. Stąd pytanie. Do tej pory myłem wodą i odstawiałem w suche miejsce, nic nie korodowało. Tym razem popełniłem głupotę i szukam wyjścia poza piaskowaniem
                No to ją załatwiłeś ( ale tylko jej wizerunek ).
                Cytat z poradnika domowego -
                Przedmioty wykonane z miedzi czyścimy amoniakiem lub octem zmieszanym z solą (gotujemy garść soli ze szklanką octu). Następnie płuczemy czystą wodą, suszymy i polerujemy.
                Wiem też o moczeniu w roztworze kwasu solnego.

                Comment

                • banaszek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.02
                  • 617

                  #203
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elrow
                  No to ją załatwiłeś ( ale tylko jej wizerunek ).
                  Cytat z poradnika domowego -
                  Przedmioty wykonane z miedzi czyścimy amoniakiem lub octem zmieszanym z solą (gotujemy garść soli ze szklanką octu). Następnie płuczemy czystą wodą, suszymy i polerujemy.
                  Wiem też o moczeniu w roztworze kwasu solnego.
                  Dzięki Sprawdzę dzisiaj miks octu i soli.
                  <- bez octu


                  Comment

                  • elrow
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.12
                    • 20

                    #204
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
                    Dzięki Sprawdzę dzisiaj miks octu i soli.
                    <- bez octu
                    Daj znać jak coś z tego wyjdzie .

                    Comment

                    • marcin-dabek
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.04
                      • 15

                      #205
                      Witam
                      pozwolę sobie odświeżyć temat.
                      czy ktoś wie gdzie poza browamatorem (właśnie im "wyszły" z oferty) kupić chłodnicę do piwa?
                      Pozdrawiam
                      Marcin

                      Comment

                      • diebels
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.11
                        • 170

                        #206
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcin-dabek
                        Witam
                        pozwolę sobie odświeżyć temat.
                        czy ktoś wie gdzie poza browamatorem (właśnie im "wyszły" z oferty) kupić chłodnicę do piwa?
                        Pozdrawiam
                        Marcin
                        Widziałem na Alledrogo podobne -tam szukaj

                        Comment

                        • jaozyrys
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.10
                          • 154

                          #207
                          Najtaniej u Wesołego

                          Comment

                          • macas
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.02
                            • 682

                            #208
                            Wesoły, inny sklep lub miejsce gdzie możesz kupić trochę rurki miedzianej kawałek węża, zaciski i końcówkę do kranu
                            Ostatnia zmiana dokonana przez macas; 2010-06-06, 18:52.
                            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                            Beniamin Franklin

                            Comment

                            • marcin-dabek
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.04
                              • 15

                              #209
                              dzięki za wskazówki.który to "Wesoły"?
                              pozdrawiam
                              Marcin
                              Ostatnia zmiana dokonana przez marcin-dabek; 2010-06-07, 09:22.

                              Comment

                              • szoszon
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2011.01
                                • 44

                                #210
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                                Zasadniczo zgodzę się, że domowe ilości miedzi używanej w różny sposób w celu uproszczenia sobie przez piwowarów życia nie spowodują jakichś burzliwych następstw w smaku czy jakości domowego piwa. To jest ja myślę trochę tak jak z przerwami w zacieraniu, których kilka można w domowych warunkach pomijać bo ich skutki są albo niezauważalne albo mało istotne. Zastanawia mnie jednak z tą miedzią, czy używana przez wiele lat nie zacznie mieć w pewnym momencie wpływu na zdrowie domowych piwowarów
                                Dawno temu zanim wynaleziono ocynk i rury plastikowe stosowano tylko miedz.Są bydynki gdzie takie rury maja kilkadziesiąt lat ludzie piją wode i nadal żyją czyli miedz jest ok.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez szoszon; 2011-01-06, 00:28.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • derfin
                                  podpięcie chłodnicy pod kran
                                  derfin
                                  Witam
                                  Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                                  2020-01-23, 19:31
                                • heckler
                                  Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                                  heckler
                                  U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                                  Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                                  2023-06-14, 10:38
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • aandy
                                  Automatyczny browar domowy
                                  aandy
                                  Witam,

                                  to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
                                  Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.

                                  Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
                                  2014-06-30, 21:27
                                • ART
                                  Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                                  ART
                                  Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                                  Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                                  2024-10-19, 21:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...