Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8109

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
    Dawno temu zanim wynaleziono ocynk i rury plastikowe stosowano tylko miedz.Są bydynki gdzie takie rury maja kilkadziesiąt lat ludzie piją wode i nadal żyją czyli miedz jest ok.
    A to ciekawe bardzo.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
      Dawno temu ... stosowano tylko miedz. Są bydynki gdzie takie rury maja kilkadziesiąt lat ...
      Chyba wigwamy.

      Comment

      • szoszon
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.01
        • 44

        Żadne tam wigwany sanatorium Lądek Zdrój właśnie tam mają takie stare instalacje wodne z miedzi.

        Comment

        • szoszon
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.01
          • 44

          Chłodnice z rurki miedzianej przed pierwszym użyciem ponoć trzeba zanużyć w roztworze octowym ?.

          Comment

          • bielok
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 338

            Cześć

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
            Chłodnice z rurki miedzianej przed pierwszym użyciem ponoć trzeba zanużyć w roztworze octowym ?.
            A w jakim to celu?
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
              Cześć



              A w jakim to celu?
              Cel, jak cel, ale co to w ogóle jest ten "roztwór octowy"
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • szoszon
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.01
                • 44

                Czytałem że nowa chłodnica z miedzi może reagować z piwem.Sam nie wiem więc zadałem pytanie żeby się dowiedzieć ile w tym prawdy ?.
                Last edited by szoszon; 2011-02-12, 15:09.

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czytałem że nowa chłodnica z miedzi może reagować z piwem.Sam nie wiem więc zadałem pytanie żeby się dowiedzieć ile w tym prawdy ?.
                  Miedź nie reaguje z brzeczką. Aby ulegać reakcji z brzeczką miedź potrzebuje tlenu (lub innego utleniacza), co wynika z jej położenia w szeregu napięciowym metali (tego brak w gorącej brzeczce). Natomiast na powietrzu miedź pokrywa się cienka warstw tlenku a w sprzyjających okolicznościach patyną. Warstwy te nie są odporne na kwaśne środowisko brzeczki i roztwarzają się w nim (miedziana chłodnica wyjęta z brzeczki błyszczy się, bo rozpuściła się pokrywająca ją warstwa tlenków). Tą drogą miedź przedostaje się do brzeczki, jednak jej ilość jest znikoma. Z tego co wiem to nie ma skutecznych sposobów pasywacji miedzi by warstwa pasywująca była odporna na gorące i kwaśne środowisko brzeczki.
                  Last edited by jkocurek; 2011-02-12, 17:42.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Pretender
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.02
                    • 31

                    Witam wszystkich forumowiczów
                    przebrnąłem przez cały wątek, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy chłodnica wykonana z rurek aluminiowych nie będzie szkodziła brzeczce? Pytam, bo chociaż opinie są, że można korzystać /gotować/ z garów alu, to jednak wątpliwości pozostają.
                    Zastanawiam się nad aluminium ze względu na koszty, o wiele niższe niż miedź


                    Pozdrawiam M
                    Last edited by Pretender; 2011-03-09, 10:41.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23930

                      Coś tak czuję, że to co zaoszczędzisz na materiale, to wpuścisz w kanał razem z wiekszą ilością wody potrzebną do chłodzenia.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Pretender
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.02
                        • 31

                        koszt 1m rurki miedzianej to ok 14 zł, natomiast 1m rurki aluminiowej to tylko 1,5 zł.
                        Różnica jest znaczna.
                        dlatego pytam, czy alu nie zaszkodzi.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender Wyświetlenie odpowiedzi
                          koszt 1m rurki miedzianej to ok 14 zł, natomiast 1m rurki aluminiowej to tylko 1,5 zł.
                          Różnica jest znaczna.
                          dlatego pytam, czy alu nie zaszkodzi.
                          A nierdzewka?

                          Comment

                          • Pretender
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.02
                            • 31

                            nierdzewka również około 14-15 zł, fi miedzi i alu to 8mm, nierdzewki nie pamiętam
                            Dlatego zastanawiam się, różnica w cenie 10x jest już bardzo duża.

                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender
                              koszt 1m rurki miedzianej to ok 14 zł, natomiast 1m rurki aluminiowej to tylko 1,5 zł.
                              Różnica jest znaczna.
                              dlatego pytam, czy alu nie zaszkodzi.
                              Chyba nie przyłożyłeś się zbytnio do szukania cen rurek miedzianych, albo szukałeś nie tego co potrzeba. W przypadku rur z metali kolorowych zasadniczo płaci się za kilogram metalu z którego zrobiona jest rura. Oczywiście dla wygody klienta przelicza się to na metr bieżący rury. Na chłodnicę potrzebujesz rurkę o śr. 8mm. cienkościenną (jest lżejsza więc tańsza i szybciej wymienia ciepło), miękką (rurki twarde nie dają się giąć i trzeba je rozhartować palnikiem). Takie rurki są z pewnością tańsze niż 14zł za mb. Jeden zwój o średnicy 20 cm. to około 63 cm. bieżące rurki. Myślę, że wystarczy około 10-12 mb. rurki i chłodzenie będzie błyskawiczne. Jeżeli chcesz oszczędzić na rurce i użyjesz jej mniej, to wydłużysz czas chłodzenia i ilość zużytej wody.
                              Pamiętaj że współczynnik przewodności ciepła dla miedzi to 370, a dla glinu tylko ok. 200 W/(m*K). a więc prawie dwa razy więcej.
                              Rurka ze stali kwasoodpornej na pewno ze względów utrzymania sterylności byłaby najlepsza, ale jest droższa niż miedź i potrzebujesz dobrego warsztatu aby zwinąć ją z spiralę co zapewniam Cię że nie jest proste. Aby taka spirala się "trzymała kupy" trzeba to wzmocnić. Rurki miedziane można zwyczajnie polutować, a do nierdzewki trzeba aparatu spawalniczego w osłonie argonowej.

                              Comment

                              • Pretender
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.02
                                • 31

                                hmm, pisząc rurki miedziane miałem na myśli miedź miękką, nie sztywne rury, które trzeba traktować palnikiem. Szukałem, i to w niejednym sklepie. Udało mi się znaleźć tylko w dwóch sklepach, właśnie w takiej cenie. Jeżeli chodzi o cenę nierdzewki to również ceny aktualne, z pierwszej reki /obróbka w zaprzyjaźnionym zakładzie/.
                                Szukając miedzi miękkiej znalazłem właśnie rurki aluminiowe w niskiej cenie. Jednak nie wiem czy alu nie zaszkodzi, chociaż jak wcześniej pisałem, skoro można gotować w garze alu to czemu nie chłodzić... chciałem jednak poradzić się bardziej doświadczonych userów. Może ktoś posiada właśnie taką chłodnicę ?

                                Zdaję sobie sprawę, że miedź jest o wiele razy lepsza, jednak różnica w cenie olbrzymia skłania do kupna rurek aluminiowych. Chyba że znajdę jeszcze tanią miedź miękką.
                                Na allegro ceny oscylują w granicach 15 zł/mb przy fi 8

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X