Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #226
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wogosz
    Chyba nie przyłożyłeś się zbytnio do szukania cen rurek miedzianych, albo szukałeś nie tego co potrzeba.
    Faktycznie, nie miałem racji i odszczekuję to hau, hau. W ostatnim czasie ceny miedzi bardzo wzrosły i rzeczywiście te rurki tyle kosztują. Co do rurki aluminiowej to z pewnością nie zaszkodzi zdrowiu, bo kontakt z brzeczką jest bardzo krótki, a sama brzeczka nie jest kwaśna.

    Comment

    • Pretender
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.02
      • 31

      #227
      hehe, ja też dziwiłem się strasznie na niekorzyść po tym jak dowiedziałem sie, ile kosztuje miedź
      hmmm, w takim razie "pójdziem" w alu, zobaczymy jak tot sie będzie spisywało. Na pewno lepiej niż "balkon"

      pozdrawiam

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #228
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender
        hehe, ja też dziwiłem się strasznie na niekorzyść po tym jak dowiedziałem sie, ile kosztuje miedź
        hmmm, w takim razie "pójdziem" w alu, zobaczymy jak tot sie będzie spisywało. Na pewno lepiej niż "balkon"

        pozdrawiam
        Na pewno. Na początku tez używałem aluminiowej chłodnicy. Teraz mam ze stali kwasoodpornej, kupioną u Wesołego.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Pretender
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.02
          • 31

          #229
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
          Na pewno. Na początku tez używałem aluminiowej chłodnicy. Teraz mam ze stali kwasoodpornej, kupioną u Wesołego.
          a mogę zapytać jeszcze o wydajność tego ustrojstwa? tzn ile mniej/więcej wody potrzeba było do schłodzenia brzeczki
          Ale raczej postanowione, zacznę od aluminiowej, na miedź lub kwasówkę później zamienimy
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pretender; 2011-03-10, 14:38.

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #230
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender
            a mogę zapytać jeszcze o wydajność tego ustrojstwa? tzn ile mniej/więcej wody potrzeba było do schłodzenia brzeczki
            Ale raczej postanowione, zacznę od aluminiowej, na miedź lub kwasówkę później zamienimy
            Brak zauważalnych różnic.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Pretender
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.02
              • 31

              #231
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
              Brak zauważalnych różnic.
              no to nawet się nie zastanawiam. Dzięki za podpowiedzi

              Pozdrawiam

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #232
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender
                Na pewno lepiej niż "balkon"
                A wcale nie, balkon jest tani, niezawodny, wygodny w użyciu.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Pretender
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.02
                  • 31

                  #233
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  A wcale nie, balkon jest tani, niezawodny, wygodny w użyciu.
                  źle się wyraziłem - "balkon" ... jest szybszy ?

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #234
                    Piwowarstwo to nie "łapanie pcheł"
                    Jeden dzień wydłużenia procesu nie zmienia niczego, że o ekologi to nawet nie wspomnę...
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Pretender
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.02
                      • 31

                      #235
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                      Piwowarstwo to nie "łapanie pcheł"
                      Jeden dzień wydłużenia procesu nie zmienia niczego, że o ekologi to nawet nie wspomnę...
                      zgadzam się w 100%
                      Poza tym chciałbym mieć bardzo tyle czasu, żeby się nie spieszyć ...
                      ale wszędzie gonią, że czas, że za długo, że szybciej, najlepiej pracować 8 dni w tygodniu ...



                      Pozdrawiam

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #236
                        Szybkie schłodzenie to więcej aromatu chmielu.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Pretender
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.02
                          • 31

                          #237
                          ja to wszystko rozumiem, jednak nie zawsze mamy tak do końca wpływ na wszystko co nas otacza ...

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #238
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                            Szybkie schłodzenie to więcej aromatu chmielu.
                            A niby dlaczego?
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #239
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                              A niby dlaczego?
                              Olejki aromatyczne chmielu są lotne. Tym bardziej lotne im wyższa temperatura. Im szybciej schłodzi się brzeczkę tym mniej ich ją opuści.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3491

                                #240
                                To logiczne ale nie wiadomo ile ich ulatuje z piwa piwa chłodzonego kilka godzin w szczelnie zamkniętym fermentorze a ile z chłodzonego pół godziny w otwartym garze. Z zamknietego fermentora nie mogą wylecieć a jeśli nawet to zapewne sie skroplą ponownie.
                                Nie dostrzegłem tej różnicy w aromacie.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • derfin
                                  podpięcie chłodnicy pod kran
                                  derfin
                                  Witam
                                  Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                                  2020-01-23, 19:31
                                • heckler
                                  Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                                  heckler
                                  U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                                  Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                                  2023-06-14, 10:38
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • aandy
                                  Automatyczny browar domowy
                                  aandy
                                  Witam,

                                  to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
                                  Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.

                                  Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
                                  2014-06-30, 21:27
                                • ART
                                  Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                                  ART
                                  Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                                  Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                                  2024-10-19, 21:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...