Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Szczelne zamknięcie fermentora na pewno tu pomaga. Ponowne rozpuszczenie uwolnionych olejków w brzeczce jest jednak powolne i większość po prostu uleci z fermentora po jego otwarciu.
    Kolejny i może ważniejszy argument to tworzenie DMS. Aby go uniknąć należy jak najszybciej obniżyć temp. brzeczki poniżej 80°C.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Do 80 stopni to mi spada temperatura w trakcie przelewania brzeczki z gara do fermentora
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        Nie zauważyłem różnicy pomiędzy piwem chodzonym na balkonie a chłodnicą
        Jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Pretender
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.02
          • 31

          Widać, że userów można podzielić na tych, którzy używają i chwalą chłodnice oraz na tych, którym są one zbędne. Jedni jak i drudzy - jestem tego pewien - ważą wyśmienite piwo.
          Ja jednak się skuszę, koszt minimalny, więc czemu by nie

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender Wyświetlenie odpowiedzi
            Widać, że userów można podzielić na tych, którzy używają i chwalą chłodnice oraz na tych, którym są one zbędne. Jedni jak i drudzy - jestem tego pewien - ważą wyśmienite piwo.
            Ja jednak się skuszę, koszt minimalny, więc czemu by nie
            Ja ważę tylko składniki , koszt minimalny balkonu czy chłodnicy ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Pretender
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.02
              • 31

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja ważę tylko składniki , koszt minimalny balkonu czy chłodnicy ?
              oczywiście że chłodnicy

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23928

                My korzystamy z chłodnicy przede wszystkim gdy balkon nie da rady schłodzic brzeczki przez noc lub jeśli warzymy kilka warek danego dnia, to wtedy woda z chłodnicy od razu zasila w gorącą wodę kolejnę warkę.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Do 80 stopni to mi spada temperatura w trakcie przelewania brzeczki z gara do fermentora
                  Mnie się to nie udawało. Do 80*C spadała przez co najmniej 30 minut (przy temperaturze -20 na balkonie). I przez kilkanaście warek takie przelewanie zawsze kończyło się poparzeniami oraz później lataniem po kuchni na mopie. Nie wiem, może jakieś 2 lewe ręce mam.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie zauważyłem różnicy pomiędzy piwem chodzonym na balkonie a chłodnicą
                  Z powodu podanego wyżej - zauważyłem różnicę. I to taką, że od razu miałem ochotę wylać wszystko, co chłodziło się "naturalnie". Nie byłem w stanie zapanować nad goryczką - to które chłodziło się na -20*C wyszło niedochmielone, bo się za szybko schłodziło i cała kombinacja z chmieleniem "tak żeby wyszło dobrze" wzięła w łeb.

                  Teraz mam chłodnicę i nie dotyczą mnie warunki atmosferyczne, ostatnie 5 warek ma dokładnie taką goryczkę, jak sobie zaplanowałem. Schładzam chłodnicą do 40*C, potem na balkon i z głowy, rano będzie tyle ile trzeba żeby zadać drożdże.

                  Jak kto lubi gimnastykę z garem pełnym gorącej brzeczki, to jego sprawa.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kolejny i może ważniejszy argument to tworzenie DMS. Aby go uniknąć należy jak najszybciej obniżyć temp. brzeczki poniżej 80°C.
                    DMS i tak zostanie rozłożony w czasie leżakowania w butelkach, nieprawdaż?

                    Na piwo.org istnieje silna grupa przeciwników chłodzenia na balkonie. Główny argument to możliwość zakażenia. Z drugiej strony w Australii popularna jest metoda no-chill, w której brzeczka powoli się chłodzi w szczelnych plastikowych kanistrach. Potrafią ją zaszczepić drożdżami nawet parę tygodni po uwarzeniu.
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                      DMS i tak zostanie rozłożony w czasie leżakowania w butelkach, nieprawdaż?
                      Nie, to dwuacetyl (masełko). Warzywa zostaną.
                      Last edited by zgoda; 2011-03-11, 12:14.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie byłem w stanie zapanować nad goryczką - to które chłodziło się na -20*C wyszło niedochmielone, bo się za szybko schłodziło i cała kombinacja z chmieleniem "tak żeby wyszło dobrze" wzięła w łeb.
                        A co ma szybkość chłodzenia do goryczki - pierwsze słyszę. Goryczkę piwo uzyskuje przez gotowanie brzeczki z chmielem przez godzinę, goryczka nie wyparowuje.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                        Główny argument to możliwość zakażenia.
                        No to akurat wybitnie dziwny argument - jak może się zakazić brzeczka szczelnie zamknięta w fermentorze? Chyba, że ktoś chłodzi w garze - też bym się bała
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chyba, że ktoś chłodzi w garze - też bym się bała
                          No chyba wszyscy chłodzą w garze, nikt wrzątku nie przelewa.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            A co ma szybkość chłodzenia do goryczki - pierwsze słyszę. Goryczkę piwo uzyskuje przez gotowanie brzeczki z chmielem przez godzinę, goryczka nie wyparowuje.
                            Przy braku chłodzenia goryczka może być ciut większa niż wynikało z założeń. Ale w druga stronę?

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            No chyba wszyscy chłodzą w garze, nikt wrzątku nie przelewa.
                            Ja przelewam wrzątek . Przy warkach 20 litrowych to nie jest duży problem
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              Przelewasz gdzie? Do fermentora? W nim chłodzisz i później znów przelewasz do drugiego aby pozbyć się gorących osadów? No bez sensu wogóle.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Gorących osadów pozbywam się w trakcie filtracji brzeczki po chmieleniu. Oczywiście, że przelewam gorącą do fermentora i w nim chłodzę.
                                Wiem, to skandaliczne jest, na szczęście robią tak również niektórzy, co w konkursach nieźle sobie dają radę, więc niewiele można zwalić na ten proceder, jeśli chodzi o jakość piwa
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X