Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender
Wyświetlenie odpowiedzi
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziMożna też skorzystać z porad osób bardziej doświadczonych.
Oni kiedyś się przewracali i teraz doradzają abyś Ty się nie przewrócił ale skoro lubisz zaliczać glebę to wolna wola.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziCzasami możesz się już nie podnieść Myślę, że co niektórzy zamiast eksperymentować, lepiej by poczytali, logicznie popytali i wyciągnęli wnioski. Po co kombinować, jak koń pod górkę kiedy można zaczerpnąć z wiedzy i doświadczenia starszych piwowarów, ja w każdym razie tak robiłem i robię nadal, bo nie stać mnie na jakieś półśrodki
ja naprawdę czytam dużo, to forum i jeszcze inne. Ale nie raz nie stać nas na mercedesa, trzeba zadowolić cię polonezem. Różnica w cenie x10, a to jest już bardzo dużo. Zresztą inni, bardziej doświadczeni userzy korzystają z aluminiowych garów, nie odradzają. Nie znalazłem żadnych niekorzystnych spostrzeżeń co do aluminium.
A forum i tak będę czytał, i korzystał z rad innych
Pozdrawiam
Comment
-
-
Spokojnie można sobie poradzić bez chłodnicy w ogóle. Parę godzin w wannie z zimną wodą, lub noc na balkonie i masz odpowiednią temperaturę do zadania drożdży. Po co wydawać kasę na coś, co wkrótce będzie zupełnie zbędne?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziPo co wydawać kasę na coś, co wkrótce będzie zupełnie zbędne?Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
przez czytanie forum zdecydowałem się, że lepiej jest z chłodnicą. Z wanną dłużej, a poza tym trzeba ją mieć
Szybciej, mniejsze prawdopodobieństwo załapania czegoś. A to aluminium nawet wydajne jest. Dokładnie nie pamiętam, ale coś ok 20 min studziłem brzeczkę, więc chyba nieźle.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziJasne, warzenie też jest zbędne, wystarczy iść do sklepu i kupić gotowcaJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziSpokojnie można sobie poradzić bez chłodnicy w ogóle. Parę godzin w wannie z zimną wodą, lub noc na balkonie i masz odpowiednią temperaturę do zadania drożdży. Po co wydawać kasę na coś, co wkrótce będzie zupełnie zbędne?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon... fermętować.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pretender...Zresztą inni, bardziej doświadczeni userzy korzystają z aluminiowych garów, nie odradzają.Last edited by Krzysiu; 2011-04-26, 18:18.
Comment
-
-
A niby dlaczego nie używać aluminium do kontaktów z gorącą brzeczką? W folię aluminiową powszechnie pakuje sie gorące potrawy np kurczaki z rożna, warstwa aluminium w kartonowych opakowaniach na napoje też jest faktem powszechnym a wpływ plastikowej chłodnicy z PEX-a na gorącą brzeczkę jest zapewne mniejszy niż powszechne wlewanie gorącej brzeczki do plastikowych fermentorów.
Nie wpadacie trochę w paranoję ?
Edit: Krzysiu, może reagować czy reaguje? Jesli tak to co z tego?Last edited by fidoangel; 2011-04-26, 18:23."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziOdradzają. Aluminium może reagować w dużo większym stopniu z brzeczką, niż miedź czy stal stopowa. Aluminium nie nadaje się ani na garnek, ani na chłodnicę.
Comment
-
-
Skoro czytałeś forum powinieneś wiedzieć jaki jest Krzysiu, przeczytać posta i nie wdawać się w polemikę dopóki jesteś początkujący
Bez chłodnicy miałbym wielce utrudnioną sprawę, ponieważ nie warzę piwa we własnym domu. Dlatego skrócenie czasu jest dla mnie bardzo ważne i musiałem to uwzględnić przy pierwszych zakupach. Czy kupił bym plastikową chłodnicę... Wolałbym ograniczać plastik i poczekać z pierwszym warzeniem, aż do momentu uzbierania pieniędzy. Jednak nie każdy jest cierpliwy, jeżeli ma być to na kilka warek to chyba nie ma tragedii. Tym bardziej, że rurka PEX posiada atest PZH i jest przystosowana do pracy w temp 95*.
Logo "Produkt z Atestem" informuje konsumentów, że eksperci PZH ocenili produkt pod względem składu chemicznego i stwierdzili, że nie ma on negatywnego wpływu na zdrowie użytkowników. Bezpieczeństwo produktu jest sprawą kluczową dla konsumentów, dlatego Państwowy Zakład Higieny zdecydował się prowadzić program "Produkt z Atestem".
Comment
-
-
Comment