Mam pytanie, czy ktoś próbował podłączyć chłodnicę do węża od prysznica? Z pracy techniki zawsze byłem kiepski. Ale widzę że słychawka od prysznica ma gwint, na który nakręca się wąż. Czy istnieją jakieś przejściówki? Żeby w miare bez bólu podłączyć rurke chłodnicy i łatwo ją zdemontować? Jeśli tak, to gdzie szukać i o co pytać sprzedawców?
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
Borysko napisał(a)
Mam pytanie, czy ktoś próbował podłączyć chłodnicę do węża od prysznica? Z pracy techniki zawsze byłem kiepski. Ale widzę że słychawka od prysznica ma gwint, na który nakręca się wąż. Czy istnieją jakieś przejściówki? Żeby w miare bez bólu podłączyć rurke chłodnicy i łatwo ją zdemontować? Jeśli tak, to gdzie szukać i o co pytać sprzedawców?
Dokładnie tak robię, przejściówek znajdziesz mnóstwo w sklepach z hydrauliką, musisz podać średnicę gwintu a najlepiej zabierz ze soba wąż od prysznica.
Pozdrawiam.KETTLER brewery
www.lukuj.republika.plComment
-
Albo kup gumowy wąż prysznicowy, odetnij końcówkę, do której przykręca się "słuchawkę" prysznica i przy pomocy opaski zaciskowej zamontuj go na jednej z rurek chłodnicy. Odkręć wąż prysznica od kranu i przy pomocy pozostałej na wężu nakrętki przykręć chłodnicę. I już.Comment
-
Chłodnica zanurzeniowa
Witam
Z wiadomych względów trzeba było taką chłodnice zrobić.
Do jej wykonania potrzebna mi była rurka z miedzi miekkiej o zewnetrznej średnicy 10mm, długości 10m (cena 7zl/1m w sklepie z artykułami CO).
Rurkę nawinołem na puszce po farbie o średnicy około 18cm.
Nawinięcie 15 zwojów przebiegło bez problemów.
Pozdrowienia.Last edited by Warek; 2005-11-26, 15:48.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszekDobry patent! Czy złączka jest przylutowana?
Uzupełnię informacje o chłodnicy: ok. 11 mb rurki, wydajność: 20 l wrzącej brzeczki do temperatury 25 st.C w ok. 15 minutComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszekTo jeszcze napisz czy to jest miękka rurka i czy nie jest tak wiotka jak zabawkowe sprężynki do spuszczania po schodach. Lecę dzisiaj kupować elementy
Całość po zwinięciu jest stabilna i dość sztywna. Na pewno nie musisz się obawiać, że jak podniesiesz za jeden koniec to drugi zostanie na podłodze
I jeszcze jedna fotka: chłodnica w akcji !Comment
-
Comment