Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    #31
    mam takie pytanie z gatunku zielonych trolli - Tak pi razy drzwi jaka jest temperatura wylatującej wody z chłodnicy? Tzn. czy żeby nie marnować wody można podłączyć prysznic na wylocie i wykonać w międzyczasie umycie swego styrango browarniczego ciała - lub wlewać ową wodę do wanny i się potem wykąpać?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10782

      #32
      na początku okolo 90 póżniej stygnie -można myć sprzęt po gotowaniu i filtracji
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Mam takie pytanko: przymierzam się do tej chłodnicy od roku, ale jakoś ciagle mi sie nie chce - ale jak w końcu ją zrobię, to mam zamiar chlodzić brzeczkę w fermentorze - czy ktoś tak robi? I własciwie dlaczego chłodzicie w garze?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          I własciwie dlaczego chłodzicie w garze?
          Bo wtedy nie trzeba sterylizować chłodnicy. Wkłąda się ją po prostu do gara pod koniec gotowania i sama się wyparza. Stąd takie rozwiązanie jest korzystniejsze niż chłodzenie w fermentorze.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
            Bo wtedy nie trzeba sterylizować chłodnicy. Wkłąda się ją po prostu do gara pod koniec gotowania i sama się wyparza. Stąd takie rozwiązanie jest korzystniejsze niż chłodzenie w fermentorze.
            Jak dla mnie żadna różnica - wyparzasz w gotującej brzeczce, następnie przekładasz ją do fermentora i zalewasz tą samą brzeczką.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23960

              #36
              w wersji proponowanej przez Maruśkę, oszczędzamy na ewentualnym wyparzaniu fermentora
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #37
                I mamy dyskusyjną przyjemność przelewania dwudziestu litrów wrzątku. To ja już wolę lać zimne

                Comment

                • jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

                  #38
                  Ja na jeden koniec miedzianej rurki założyłem złączkę zaciskową z małym gwintem (pół cala?) i na to nakręciłem przejściówkę na duży gwint - taki jak ma wąż prysznicowy. Te części kupiłem w markecie budowlanym za około 10 zł. Sprawdza się znakomicie, nic nie cieknie itd.

                  Chłodnicę wkładam do gotującej się brzeczki, po chwili przekładam do fermentora i przelewam wrzątek. Muszę tylko zdejmować okulary, bo mi natychmiast zaparowują i nie widzę gdzie leję.
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • banaszek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.02
                    • 617

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Mam takie pytanko: przymierzam się do tej chłodnicy od roku, ale jakoś ciagle mi sie nie chce - ale jak w końcu ją zrobię, to mam zamiar chlodzić brzeczkę w fermentorze - czy ktoś tak robi? I własciwie dlaczego chłodzicie w garze?
                    Ja właśnie mam zamiar chłodzić w fermentorze. Za - wlewając wrzącą brzeczkę do fermentora sterylizuję również właśnie jego Zresztą zawsze studzę brzeczkę w fermentorze, mimo, że nadal posługuję się 450 litrową wanną Planuję posługiwać się chłodnicą tak aby najpierw wygotować ją w kotle warzelnym razem z brzeczką a potem po prostu przenieść ją do fermentora.


                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10782

                      #40
                      ja studzę w garze w którym na dnie pozostaja wszelkie osady ,następnie chłodną pozbawioną osadów brzeczke obciągam do fermentatora
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #41
                        Posługiwałem się argumentami słyszanymi wcześniej na korzyść chłodzenia w garze, ale skoro tu jest tak duże lobby chłodzące w fermentorze, to może przemyślę sprawę. W końcu kiedyś muszę sobie sprawić chłodnicę i zastosować którąś ze strategii Zastanawia mnie tylko co robicie z osadami, skoro tak od razu przelewacie brzeczkę? Przecież nie mają czasu opaść.

                        Edycja: pisałem zanim pojawił się post Anteksa, który jeszcze zwiekszył moje obawy na temat osadów.
                        Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-12-02, 18:24.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10782

                          #42
                          czy fermentatory po wlaniu wrzątku nie robią sie miękkie
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #43
                            I jeszcze jedno mnie ciekawi. Czy wrzątek w fermentorze nie zepsuje termometru ciekłokrystalicznego?

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23960

                              #44
                              a czemu chcesz zalewać termometr?
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                                a czemu chcesz zalewać termometr?
                                Ja nie chcę go zalewać, ale jest przyklejony na zewnątrz fermentora.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X