Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
    Chłodnica Cu 12m średnica zew. 15mm.
    Osiągi:
    Keg 30 litrów gotującej się brzeczki schładza w 20 min do temp 17 C na górne fermentacje i ok.24-25 min do 12 C na dolne.
    I tyle.

    Co do szybkości chłodzenia mój sprzęt potrzebuje 25-30 minut na doprowadzenie brzeczki do 22*C, z drugiej strony nie ma co wymagać jak woda "zimna" ma 18*C no i chłodziłem 42 litry.

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Co prawda mam chłodnicę fi 10 - 8 metrów , ale zużycie wody spadło 3 krotnie.
      Zrobiłem kiedyś próbę i zbierałem wodę z chłodzenia w wannie, poziom niewiarygodnie niski a brzeczka zimna.
      No i gorącą wodą z chłodnicy świetnie sie myje sprzęty. Ja na przykład, w pierwszych chwilach, myję w niej oczekujący fermentor, potem odkażam go przez 5 min. Jodoforem, a potem wodą z chłodnicy także płukam go.
      Przy okazji myję jeszcze wiele innych rzeczy w kuchni...

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        Przy okazji myję jeszcze wiele innych rzeczy w kuchni...
        Nogi też?

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #94
          Pod koniec, bo wcześniej trochę parzy...

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #95
            Witam!

            Jestem na etapie wykonania chłodnicy.
            W sklepie firmowym Hutmenu we Wrocławiu rurka miedziana o śr. 10mm kosztuje 13-14 zł/mb a o śr. 12 mm 14-15 zł/mb. Grubość ścianki rurki to 1mm. (ceny około bo sprzedaż jest na kg.)

            W firmie UNIDEZ węzownica z 10mb cienkościennej rurki z nierdzewki kosztuje około 100zł.

            Poradźcie co wybrać?

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #96
              Ja bym brał nierdzewkę.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • kentaki
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.10
                • 452

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                Witam!

                W firmie UNIDEZ węzownica z 10mb cienkościennej rurki z nierdzewki kosztuje około 100zł.

                Poradźcie co wybrać?
                Ja mam podobną i jestem bardzo zadowolony. Poproś to może przy okazji wlutują na wlocie gwint 1/2 cala i będziesz mógł łatwo podpiąć się pod wąż prysznicowy.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki
                  Ja mam podobną i jestem bardzo zadowolony. Poproś to może przy okazji wlutują na wlocie gwint 1/2 cala i będziesz mógł łatwo podpiąć się pod wąż prysznicowy.
                  Telefonowałem tam i okazało się, że cene skalkulowali dla 7mb rurki. Dołożenie 3 mb to bedzie jeszcze ze 20 zł a dodanie końcówek z gwintem kolejne 10zł.
                  To sie przestaje opłacać.

                  Może faktycznie lepsza bedzie miedź i wykonanie własne?

                  Comment

                  • zbysia
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.09
                    • 907

                    #99
                    No to ja nie "chytam".. bo to wychodzi i tak taniej niż miedź.. 10 mb*14 zł= 140 zł; nierdzewka: 100 zł+ 20 zł+ 10 zł= 130 zł..??
                    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      Może dojść jeszcze przesyłka albo inne "koszty dodatkowe". To była kalkulacja wstępna.

                      Prześpię się z problemem i jutro zdecyduję.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        Oczywiście, że brać miedź. hłodnica powinna miec jak najlepszą przewodność cieplną, więc nie wiem, jak można doradzać stal.

                        Comment

                        • buran
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 110

                          Bierz miedź, zwłaszcza jak możesz u siebie kupić. Chłodnicę nawiniesz na garnku. Warto też dokupić końcówkę (rurka miedziana - wąż prysznicowy) - kilka złotych, a sprawne i wygodne.
                          Ja brzeczki chłodzę wstawiając gar do wanny i podpinam chłodnicę pod wąż prysznica.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23911

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
                            Bierz miedź, zwłaszcza jak możesz u siebie kupić. Chłodnicę nawiniesz na garnku. Warto też dokupić końcówkę (rurka miedziana - wąż prysznicowy) - kilka złotych, a sprawne i wygodne.
                            Ja brzeczki chłodzę wstawiając gar do wanny i podpinam chłodnicę pod wąż prysznica.
                            czy woda pozostała w zwojach chłodnicy - nie będzie negatywnie wpływać na miedź?

                            zauważyłem w swojej stalowej, że woda swobodnie z niej nie wypływa i trzeba się nieco nagimnastykować żeby wiekszość wypłynęło...
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              Miedz raczej nie, miedz ma tą właściwość, że nie osadza się kamień.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • angasc
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2006.04
                                • 977

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                                Miedz raczej nie, miedz ma tą właściwość, że nie osadza się kamień.
                                To nie jest raczej właściwość miedzi, tylko technologii w której obecnie wykonuje się rurki. Są one od środka grafitowane, zarówno te niemieckie jak i polskie z Hutmen-u. Powoduje to drastyczne ograniczenie osadzania się kamienia oraz uodparnia rurkę na korozję związaną z kwasowością wody. Zwróćcie uwagę, że w starych instajacjach miedzianych woda pozostawia na urządzeniach sanitarnych zielony nalot ( tlenek miedzi). W nowych instalacjach ten problem nie występuje. Wiem, bo mam

                                Comment

                                Przetwarzanie...