Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
-
Zasadniczo zgodzę się, że domowe ilości miedzi używanej w różny sposób w celu uproszczenia sobie przez piwowarów życia nie spowodują jakichś burzliwych następstw w smaku czy jakości domowego piwa. To jest ja myślę trochę tak jak z przerwami w zacieraniu, których kilka można w domowych warunkach pomijać bo ich skutki są albo niezauważalne albo mało istotne. Zastanawia mnie jednak z tą miedzią, czy używana przez wiele lat nie zacznie mieć w pewnym momencie wpływu na zdrowie domowych piwowarówComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumZasadniczo zgodzę się, że domowe ilości miedzi używanej w różny sposób w celu uproszczenia sobie przez piwowarów życia nie spowodują jakichś burzliwych następstw w smaku czy jakości domowego piwa. To jest ja myślę trochę tak jak z przerwami w zacieraniu, których kilka można w domowych warunkach pomijać bo ich skutki są albo niezauważalne albo mało istotne. Zastanawia mnie jednak z tą miedzią, czy używana przez wiele lat nie zacznie mieć w pewnym momencie wpływu na zdrowie domowych piwowarów
Do tej pory wiele polskich browarów stosuje miedziane kadzie, a gdyby było to szkodliwe Sanepid by je pozamykał.Comment
-
Kiedyś garnki były z alu, a ludzie nie padali jak muchy, tylko dostawali Alzheimera.
Obawy Shlangbauma moim zdaniem są słuszne, ale jeśli nie ma żadnych innych przesłanek poza obawami, ze miedź moze być dla nas niebezpieczna, to nie będe sobie tym głowy zawracał. Za kilka lat może powstać temat z pytaniem, czy stal nierdzewna nie jest szkodliwa.
Wydaje mi się, że my(piwowarzy domowi) powinniśmy zrwacać większa uwagę na inne elementy produkcji.Comment
-
-
No i ładna
Szczególnie ładnie komponuje się z miedzianym obiciem krzesłaW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
-
Przed chwilą obejrzałem oferowana w tutejszym sklepie chłodnicę. Cena jest atrakcyjna, a i sam towar wydaje się dobry. Chciałem dopisac tam swój komentarz, ale okazało się, ze moga to zrobic tylko "permium użytkownicy".
Może i dobrze, bo moja uwaga dotyczy także użytkowników samoróbek.
Otóż uważam, że rurki (wlotowa i wylotowa) powinny być blisko siebie, aby w pokrywie garnka warzelnego mozna było zrobić otwór (przez który wyprowadzi się rurki), co pozwoli na przykrycie chłodzącej się brzeczki i przez to unikniecie kontaktu brzeczki z tym, co "lata" w powietrzu.
Moja chłodnica ma rurki wyprowadzone centralnie; uzywam garnka z grzałką firmy Severin (podobny maja użytkownicy garnków oferowanych kiedyś przez sieć Lidla). Po środku pokrywy jest okrągły uchwyt o średnicy 80 mm.
W jego srodku usunęłem plastik. Dzięki temu, podczas chłodzenia, brzeczka jest chroniona przed kontaktem z powietrzem, bo końce rurek wychodzą przez ten otwór.
Zaleta jest podwójna, bo w trakcie gotowania na pokrywę zakładam 80 mm peszel (aluminiową rurę wentylacyjną), który podłączam do kratki wentylacyjnej, lub po prostu wyprowadzam za okno. Dzięki temu poscianach nie ścieka mi skondensowana para i łatwiej oddychac w warzelni
Nie wiem, czy napisałem wystarczająco jasno. Może kiedyś zamieszczę zdjęcia, bo one lepiej oddadzą moja myśl, niż tysiące słów.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BChciałem dopisac tam swój komentarz, ale okazało się, ze moga to zrobic tylko "permium użytkownicy".- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiJa też się pochwale nowo zrobioną chłodnicą Rurka fi 8, 10 mb. Troszkę sprężysta jest, tzn. gibie się na boki, ale w garnku to nie przeszkadza.Pozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
...
Dzięki temu poscianach nie ścieka mi skondensowana para i łatwiej oddychac w warzelni
...Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTmożna wiedzieć gdzie tak się okazało? wg mojej wiedzy nie ma takich miejsc, ale mogłem o czymś zapomnieć
Wielki_B! Niestety nie posiadzasz wystarczających uprawnień by obejrzeć żądaną stronę.
Twoje konto mogło zostać zablokowane z powodu nieaktualnego adresu email.
Żądana strona może być obecnie niedostępna.
Żądana strona może być dostępna tylko dla obsługi Browar.biz lub wyłącznie dla PremiumUżytkowników.Comment
-
Comment
Comment