Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fellix-f1
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 157

    #166
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
    Za rurkę i robociznę zapłaciłem fachowcowi piwkiem (wszak to szwagier). A on juz sobie tę miedź jakoś skombinował, ma przecież firmę hydrauliczną.... Tak więc przykro mi, ale nie wiem ile ta rurka kosztowała.
    A co do rurek aluminiowych to z jednej strony nie mam zastrzeżeń, a z drugiej to:
    1. Aluminium jest bardzo kruche i dosyć łatwo je złamać.
    2. Aluminum gotowane w wodzie ulega rozkładowi chyba na tlenek czy dwutlenek glinu. Aby to sprawdzić wystarczy pogotować kilka godzin kawałek tego metalu w probówce. Powstanie wtedy taki białawy, i chyba nierozpusczalny osad. W zasadzie nie powinien on być szkodliwy (z tego co pamietam znajduje sie go w glinie czy innych ziemiach lub skalach) ale kto to wie? No i w sumie nie bedziesz godzinami tej chłodnicy gotował.
    Aluminium drogi kolego było powszechnie stosowane w gastronomii przez wiele lat, i żaden garnek z zupą się nie rozpuścił.

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #167
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
      ...
      2. Aluminum gotowane w wodzie ulega rozkładowi chyba na tlenek czy dwutlenek glinu. ...
      Gwoli ścisłości Glin (Al, łac. aluminium) jako pierwiastek nie ulega rozkładowi!!!!

      Glin w stanie czystym powoli utlenia się na powietrzu, ulegając pasywacji.
      Reaguje natomiast z wrzącą wodą wypierając z niej wodór i przechodząc w wodorotlenek.
      Stopy glinu z miedzią i molibdenem zwane duraluminium znalazły wiele zastosowań,
      także do produkcji tzw. garnków aluminiowych.
      Glin dla zwierząt (także dla ludzi) w nadmiarze może być rakotwórczy.
      Podejrzewa się, iż powoduje chorobę Alzheimera u ludzi.
      Z tych powodów gotowanie kwaśnych potraw w garnkach z aluminium jest niewskazane, ponieważ kwas wzmaga rozpuszczalność glinu.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • wojtomasz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.01
        • 135

        #168
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
        Z tych powodów gotowanie kwaśnych potraw w garnkach z aluminium jest niewskazane, ponieważ kwas wzmaga rozpuszczalność glinu.
        Reakcji ulegają tlenki glinu. Czysta powierzchnia Al natychmiast się utlenia, tlenek... (jak poprzednio). Miałem garnki z Al. Na powierzchni początkowo jednolicie wypolerowanej - z czasem pojawiły się niejednorodności. I to od środka, zewnętrzna powierzchnia była bez zmian. Dodatkowo, z aluminium trudno cokolwiek wykonać, jest kruche, do spawania wymagane są specjalne technologie, niech tym materiałem pasjonują się producenci samolotów

        Comment

        • radekam
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.03
          • 165

          #169
          Jasne. Masz racje. Aluminum jako pierwiastek nie ulega rozkładowi. Powienienem był raczej napisać "drut aluminiowy" czy raczej "kawałek aluminium". No i w wrzącej wodzie nie powstaje z niego tlenek tylko wodorotlenek. W każdym razie coś tam o tym chyba słyszałem.
          Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
          W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
          W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #170
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
            Za rurkę i robociznę zapłaciłem fachowcowi piwkiem (wszak to szwagier). A on juz sobie tę miedź jakoś skombinował, ma przecież firmę hydrauliczną.... Tak więc przykro mi, ale nie wiem ile ta rurka kosztowała.
            Tylko pozazdrościć.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
            A co do rurek aluminiowych to z jednej strony nie mam zastrzeżeń, a z drugiej to:
            1. Aluminium jest bardzo kruche i dosyć łatwo je złamać.
            Stopy glinu są względnie kruche ale chlodnicę wygina sie bez problemow
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam

            2. Aluminum gotowane w wodzie ulega rozkładowi chyba na tlenek czy dwutlenek glinu. Aby to sprawdzić wystarczy pogotować kilka godzin kawałek tego metalu w probówce. Powstanie wtedy taki białawy, i chyba nierozpusczalny osad. W zasadzie nie powinien on być szkodliwy (z tego co pamietam znajduje sie go w glinie czy innych ziemiach lub skalach) ale kto to wie? No i w sumie nie bedziesz godzinami tej chłodnicy gotował.
            Aluminium pokrywa się w powietrzu momentalnie warstwą Al2O3. Warstwa wystarcza by zabezpieczyć metal przed reakcją z kwasami w "stężeniach gastronomicznych". O rozkładzie Al już było dodam tylko, że osad zawsze jest nierozpuszczalny.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #171
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
              Gwoli ścisłości Glin (Al, łac. aluminium) jako pierwiastek nie ulega rozkładowi!!!!

              Glin w stanie czystym powoli utlenia się na powietrzu, ulegając pasywacji.
              Reaguje natomiast z wrzącą wodą wypierając z niej wodór i przechodząc w wodorotlenek.
              Stopy glinu z miedzią i molibdenem zwane duraluminium znalazły wiele zastosowań,
              także do produkcji tzw. garnków aluminiowych.
              Glin dla zwierząt (także dla ludzi) w nadmiarze może być rakotwórczy.
              Podejrzewa się, iż powoduje chorobę Alzheimera u ludzi.
              Z tych powodów gotowanie kwaśnych potraw w garnkach z aluminium jest niewskazane, ponieważ kwas wzmaga rozpuszczalność glinu.
              Bosz!! znów ta wikipedia!
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • radekam
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.03
                • 165

                #172
                Czyli wspólnymi siłami ustalone zostało że rurka z aluminium także do skonstuowania chłodnicy się nada.
                Miłego zatem przy jej udziale chłodzenia!
                Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #173
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
                  Czyli wspólnymi siłami ustalone zostało że rurka z aluminium także do skonstuowania chłodnicy się nada.
                  Miłego zatem przy jej udziale chłodzenia!
                  Już użyłem testowej o długości 4m. Schlodziłem brzeczkę pilsa do 16stopni Celsjusza. Troche to trwało ale to skutek zbyt małej długości. ZUżycia wody nie mierzyłem ale szacuję na ok 50-70 litrów.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #174
                    Co do Alzheimera to polecam poczytać
                    Garnki alu nie są polecane tam do gotowania kwaśnych potraw (np. pomidory i inne owoce) jednak tylko ze względu na możliwość przekroczenia dziennej dawki glinu wprowadzanego do organizmu. Istotną bedzie tu kwestia pH gotowanego płynu. Myślę, że nawet zakwaszona brzeczka nie dorównuje pod tym wględem smażonym/duszonym/gotowanym kwaśnym owocom. A już z całą pewności nie wzbogaci nadmiernie piwa w glin chłodnica przebywająca we wrzącym płynie tylko kilka minut a potem już znacznie zimniejsza.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • radekam
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.03
                      • 165

                      #175
                      Jutro mam zamiar gotować piwo więc przniosę swoją chłodnicę z piwnicy i zrobię jej fotkę którą to zamieszczę. Trudno mi określić czas chłodzenia gdyż w jego trakcie (także w czasie całego procesu produkcyjnego) spożywam z kolegą browarnikiem . W każdym razie trwa to pewnie z 10 min.
                      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                      Comment

                      • kiszot
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8118

                        #176
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                        Ale do zimnej i, o ile dobrze Cie zrozumiałem, to od wewnątrz jest alu, a w chłodnicy zanurzeniowej kontakt z brzeczką jest na powierzchni zewnętrznej
                        Nie ,rurka jest do 95 stopni.Natomiast alu jest pośrodku czyli od wewnątrz i od zewnątrz jest plastik.Świetnie sie je wygina więc pod tym wzgledem to nadaw3ałyby się jak najbardziej.Z przewodnictwem cieplnym tez nie jest najgorzej bo jak tylko puszczę ciepłą wodę(ok.60-64*) to rurka od razu sie rozgrzewa.Może spróbuję w końcu koszt mały a rurki i tak troche zostało.
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment

                        • hasintus
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2006.07
                          • 850

                          #177
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                          Z przewodnictwem cieplnym tez nie jest najgorzej bo jak tylko puszczę ciepłą wodę(ok.60-64*) to rurka od razu sie rozgrzewa.Może spróbuję w końcu koszt mały a rurki i tak troche zostało.
                          Jak nie masz licznika zużycia zimnej wody i dużo czasu to se probuj.

                          Comment

                          • kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8118

                            #178
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                            Jak nie masz licznika zużycia zimnej wody i dużo czasu to se probuj.
                            Licznik mam ale za to czasu nie mam.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #179
                              A ja zrobiłem test nowej chłodnicy przed wprowadzeniem jej na sklep. Ma małe wymiary i byłem ciekaw w jakim czasie chłodzi wrzącą brzeczkę (22 litry) do temperatury 25 stopni Celcjusza. Wyszło, że potrzebuje na to 25 minut. Poniżej zamieszczam zdjęcie z podłączeniem do instalacji wodnej. A tutaj jest link do zdjęcia chłodnicy w akcji.
                              Attached Files
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2007-02-27, 18:56.

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #180
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                                A ja zrobiłem test nowej chłodnicy przed wprowadzeniem jej na sklep. Ma małe wymiary i byłem ciekaw w jakim czasie chłodzi wrzącą brzeczkę (22 litry) do temperatury 25 stopni Celcjusza. Wyszło, że potrzebuje na to 25 minut. Poniżej zamieszczam zdjęcie z podłączeniem do instalacji wodnej. A tutaj jest link do zdjęcia chłodnicy w akcji.
                                NO to jeszcze napisz ile litrów wody poszło Ci na chłodzenie w tym tempie? Jakie są jej wymiary?
                                No i jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje: dlaczego tak wielu z Was targa gar z wrząca brzeczka do łazienki by tam podłączyć go do instalacji? W kuchni nie ma wody ;-)? Można ją podłączyć bez cudów z obejmami i odkręcaniem czegokolwiek np. tak jak tu Wykorzystałem silikonowy korek do balonu na wino
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • derfin
                                  podpięcie chłodnicy pod kran
                                  derfin
                                  Witam
                                  Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                                  2020-01-23, 19:31
                                • heckler
                                  Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                                  heckler
                                  U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                                  Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                                  2023-06-14, 10:38
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • aandy
                                  Automatyczny browar domowy
                                  aandy
                                  Witam,

                                  to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
                                  Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.

                                  Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
                                  2014-06-30, 21:27
                                • ART
                                  Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                                  ART
                                  Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                                  Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                                  2024-10-19, 21:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...