Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam...
2. Aluminum gotowane w wodzie ulega rozkładowi chyba na tlenek czy dwutlenek glinu. ...
Glin w stanie czystym powoli utlenia się na powietrzu, ulegając pasywacji.
Reaguje natomiast z wrzącą wodą wypierając z niej wodór i przechodząc w wodorotlenek.
Stopy glinu z miedzią i molibdenem zwane duraluminium znalazły wiele zastosowań,
także do produkcji tzw. garnków aluminiowych.
Glin dla zwierząt (także dla ludzi) w nadmiarze może być rakotwórczy.
Podejrzewa się, iż powoduje chorobę Alzheimera u ludzi.
Z tych powodów gotowanie kwaśnych potraw w garnkach z aluminium jest niewskazane, ponieważ kwas wzmaga rozpuszczalność glinu.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplZ tych powodów gotowanie kwaśnych potraw w garnkach z aluminium jest niewskazane, ponieważ kwas wzmaga rozpuszczalność glinu.
Comment
-
-
Jasne. Masz racje. Aluminum jako pierwiastek nie ulega rozkładowi. Powienienem był raczej napisać "drut aluminiowy" czy raczej "kawałek aluminium". No i w wrzącej wodzie nie powstaje z niego tlenek tylko wodorotlenek. W każdym razie coś tam o tym chyba słyszałem.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekamZa rurkę i robociznę zapłaciłem fachowcowi piwkiem (wszak to szwagier). A on juz sobie tę miedź jakoś skombinował, ma przecież firmę hydrauliczną.... Tak więc przykro mi, ale nie wiem ile ta rurka kosztowała.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekamA co do rurek aluminiowych to z jednej strony nie mam zastrzeżeń, a z drugiej to:
1. Aluminium jest bardzo kruche i dosyć łatwo je złamać.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
2. Aluminum gotowane w wodzie ulega rozkładowi chyba na tlenek czy dwutlenek glinu. Aby to sprawdzić wystarczy pogotować kilka godzin kawałek tego metalu w probówce. Powstanie wtedy taki białawy, i chyba nierozpusczalny osad. W zasadzie nie powinien on być szkodliwy (z tego co pamietam znajduje sie go w glinie czy innych ziemiach lub skalach) ale kto to wie? No i w sumie nie bedziesz godzinami tej chłodnicy gotował.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplGwoli ścisłości Glin (Al, łac. aluminium) jako pierwiastek nie ulega rozkładowi!!!!
Glin w stanie czystym powoli utlenia się na powietrzu, ulegając pasywacji.
Reaguje natomiast z wrzącą wodą wypierając z niej wodór i przechodząc w wodorotlenek.
Stopy glinu z miedzią i molibdenem zwane duraluminium znalazły wiele zastosowań,
także do produkcji tzw. garnków aluminiowych.
Glin dla zwierząt (także dla ludzi) w nadmiarze może być rakotwórczy.
Podejrzewa się, iż powoduje chorobę Alzheimera u ludzi.
Z tych powodów gotowanie kwaśnych potraw w garnkach z aluminium jest niewskazane, ponieważ kwas wzmaga rozpuszczalność glinu.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Czyli wspólnymi siłami ustalone zostało że rurka z aluminium także do skonstuowania chłodnicy się nada.
Miłego zatem przy jej udziale chłodzenia!Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekamCzyli wspólnymi siłami ustalone zostało że rurka z aluminium także do skonstuowania chłodnicy się nada.
Miłego zatem przy jej udziale chłodzenia!Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Co do Alzheimera to polecam poczytać
Garnki alu nie są polecane tam do gotowania kwaśnych potraw (np. pomidory i inne owoce) jednak tylko ze względu na możliwość przekroczenia dziennej dawki glinu wprowadzanego do organizmu. Istotną bedzie tu kwestia pH gotowanego płynu. Myślę, że nawet zakwaszona brzeczka nie dorównuje pod tym wględem smażonym/duszonym/gotowanym kwaśnym owocom. A już z całą pewności nie wzbogaci nadmiernie piwa w glin chłodnica przebywająca we wrzącym płynie tylko kilka minut a potem już znacznie zimniejsza.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Jutro mam zamiar gotować piwo więc przniosę swoją chłodnicę z piwnicy i zrobię jej fotkę którą to zamieszczę. Trudno mi określić czas chłodzenia gdyż w jego trakcie (także w czasie całego procesu produkcyjnego) spożywam z kolegą browarnikiem . W każdym razie trwa to pewnie z 10 min.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurekAle do zimnej i, o ile dobrze Cie zrozumiałem, to od wewnątrz jest alu, a w chłodnicy zanurzeniowej kontakt z brzeczką jest na powierzchni zewnętrznejLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotZ przewodnictwem cieplnym tez nie jest najgorzej bo jak tylko puszczę ciepłą wodę(ok.60-64*) to rurka od razu sie rozgrzewa.Może spróbuję w końcu koszt mały a rurki i tak troche zostało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintusJak nie masz licznika zużycia zimnej wody i dużo czasu to se probuj.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
A ja zrobiłem test nowej chłodnicy przed wprowadzeniem jej na sklep. Ma małe wymiary i byłem ciekaw w jakim czasie chłodzi wrzącą brzeczkę (22 litry) do temperatury 25 stopni Celcjusza. Wyszło, że potrzebuje na to 25 minut. Poniżej zamieszczam zdjęcie z podłączeniem do instalacji wodnej. A tutaj jest link do zdjęcia chłodnicy w akcji.Last edited by Shlangbaum; 2007-02-27, 18:56.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumA ja zrobiłem test nowej chłodnicy przed wprowadzeniem jej na sklep. Ma małe wymiary i byłem ciekaw w jakim czasie chłodzi wrzącą brzeczkę (22 litry) do temperatury 25 stopni Celcjusza. Wyszło, że potrzebuje na to 25 minut. Poniżej zamieszczam zdjęcie z podłączeniem do instalacji wodnej. A tutaj jest link do zdjęcia chłodnicy w akcji.
No i jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje: dlaczego tak wielu z Was targa gar z wrząca brzeczka do łazienki by tam podłączyć go do instalacji? W kuchni nie ma wody ;-)? Można ją podłączyć bez cudów z obejmami i odkręcaniem czegokolwiek np. tak jak tu Wykorzystałem silikonowy korek do balonu na winoPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment