Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    W kuchni nie ma wody ;-)? Można ją podłączyć bez cudów z obejmami i odkręcaniem czegokolwiek np. tak jak tu Wykorzystałem silikonowy korek do balonu na wino

    Popieram sposób podłączenia (instalacja niskiego ciśnienia), sam stosuję nasuwanie wężyka
    bezpośrednio na rurkę chłodnicy ( dodatkowo przylutowałem pierścień rozpychający z drutu )
    Attached Files

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Na kran stosuję takie ustrojstwo - również posiadające tylko pierścień poszerzający dla wężyka i żadnego noszenia do łazienki 57 kilogramowej gorącej beczki.
      Attached Files

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
        No i jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje: dlaczego tak wielu z Was targa gar z wrząca brzeczka do łazienki by tam podłączyć go do instalacji? W kuchni nie ma wody ;-)? Można ją podłączyć bez cudów z obejmami i odkręcaniem czegokolwiek np. tak jak tu Wykorzystałem silikonowy korek do balonu na wino
        Wykorzystałem Twój pomsł z silikonowym korkiem - bardzo usprawnił moją pracę i będę z niego korzystał. Tyle tylko, że ciśnienie wody zrzucało go z kranu więc zadrutowałem drania Przeniosłem się radośnie z chłodzeniem z łazienki do kuchni.
        Attached Files
        Last edited by Shlangbaum; 2007-03-15, 22:09.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Wykorzystałem Twój pomsł z silikonowym korkiem - bardzo usprawnił moją pracę i będę z niego korzystał. Tyle tylko, że ciśnienie wody zrzucało go z kranu więc zadrutowałem drania Przeniosłem się radośnie z chłodzeniem z łazienki do kuchni.
          Cieszę się, że sie sprawdziło. Może troche za duży przepływ wody ale jak sobie poradziłeś z drutem to, choć to partyzantka, jest OK. U mnie nic takiego się nie dzieje Korek wchodzi bardzo ciasno na kran a z kranu najlepiej odkręcić końcówkę (założyć korek na gwint)
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            U mnie nie tyle może ciśnienie zrzucało silikon, co po prostu korek się ześlizgiwał. Ale jest okej. Nie miałem akurat opaski zaciskowej na śrubę w odpowiadającym rozmiarze, więc użyłem drutu.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              Wykorzystałem Twój pomsł z silikonowym korkiem - bardzo usprawnił moją pracę i będę z niego korzystał. Tyle tylko, że ciśnienie wody zrzucało go z kranu więc zadrutowałem drania Przeniosłem się radośnie z chłodzeniem z łazienki do kuchni.
              Ale lubicie sobie życie utrudniać
              Ja sobie niejako przy okazji instalacji liczników wody,
              zrobiłem dodatkowe przyłącze z własnym zaworem kulowym.
              Przyłącze jest umieszczone w kuchni w szafce pod zlewozmywakiem,
              w blacie jest mały otwór na zbrojony wąż przyłączeniowy do którego przyłączam na zmianę:
              1. wąż do napełniania gara zaciernego,
              2. wąż do chłodnicy.
              Korzyści?
              1. Nie trzeba dźwigać gara pełnego wody, napełniam go w miejscu docelowym,
              2. Nie trzeba dźwigać gorącego gara, cały czas stoi na tym samym miejscu.
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • miodzik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.08
                • 103

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                Ale lubicie sobie życie utrudniać
                Korzyści?
                1. Nie trzeba dźwigać gara pełnego wody, napełniam go w miejscu docelowym,
                2. Nie trzeba dźwigać gorącego gara, cały czas stoi na tym samym miejscu.
                3. Można podlewać kwiatki na balkonie

                Już widzę jak żona zareaguje na widok dziury w blacie. Myślę że bardziej zdrowe są metody mniej inwazyjne.
                W każdym razie zazdroszczę wyrozumiałości współdomowników.

                Pozdrawiam.
                ------------------------------------------------------
                Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                  Ale lubicie sobie życie utrudniać
                  Ja sobie niejako przy okazji instalacji liczników wody,
                  zrobiłem dodatkowe przyłącze z własnym zaworem kulowym.
                  Przyłącze jest umieszczone w kuchni w szafce pod zlewozmywakiem,
                  w blacie jest mały otwór na zbrojony wąż przyłączeniowy do którego przyłączam na zmianę:
                  1. wąż do napełniania gara zaciernego,
                  2. wąż do chłodnicy.
                  Korzyści?
                  1. Nie trzeba dźwigać gara pełnego wody, napełniam go w miejscu docelowym,
                  2. Nie trzeba dźwigać gorącego gara, cały czas stoi na tym samym miejscu.
                  Wszystkie powyższe zalety mam stosując podłączenie do wylewki. Ponadto mam zachowaną nienaruszoną powierzchnię blatu .
                  BTW mam pytanie do stosujących chłodzenie chłodnica zanurzeniową lub wymiennikiem ciepła: czy zauważyliście większą mętność brzeczki nastawnej w porównaniu z chłodzeniem w wannie?
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                    czy zauważyliście większą mętność brzeczki nastawnej w porównaniu z chłodzeniem w wannie?
                    Ja nie Wszystko zależy od zacierania - kiedy zastosujesz przerwę białkową to będzie występować zmętnienie na zimno.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      Ja nie Wszystko zależy od zacierania - kiedy zastosujesz przerwę białkową to będzie występować zmętnienie na zimno.
                      Shlangi! Ty nie pisz, Ty pilnuj geszeftu!

                      Przerwa białkowa jest właśnie po to żeby pozbyć się zmętnienia na zimno!
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                        Przerwa białkowa jest właśnie po to żeby pozbyć się zmętnienia na zimno!
                        No właśnie Dobrze myślałem ale źle napisałem.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                          Shlangi! Ty nie pisz, Ty pilnuj geszeftu!

                          Przerwa białkowa jest właśnie po to żeby pozbyć się zmętnienia na zimno!
                          No właśnie. A mnie nie chodzi o zmętnienie na zimno tylko o zimny osad wiec jeszcze o cos innego. Poza tym warka, którą chłodziłem w wannie nie miała praktycznie przerwy białkowej (Koelsch) a w kolejnych w mniejszym lub większym stopniu przerwa była (poza pszenicą) wiec chyba nie oto chodzi.
                          IMO duża szybkość chłodzenia może powodować, że białko wytrąca się w formie drobnokrystalicznej, podczas gdy przy wolniejszym, wannowym chłodzeniu drobiny są większe i siadają na dnie razem z osadem gorącym.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
                            Czyli wspólnymi siłami ustalone zostało że rurka z aluminium także do skonstuowania chłodnicy się nada...
                            To interesujące. Miejscowi fachowcy jakieś pięć lat temu ustalili, że aluminiowe garnki do brzeczki się nie nadają, a po pięciu latach okazuje się, że chłodnice mogą być. Jaki to postęp w nauce, idzie się pogubić.

                            Ciekawe, dlaczego w browarach przemysłowych nie ma żadnych instalacji aluminiowych, tylko miedziane i stalowe. Może nie czytali aktualnych ustaleń?

                            A propos, wdziesiejszej Rzepie piszą, że w jednym ze szpitali w Birmingham wymieniają klamki, krany i poręcze na miedziane. Głównie dlatego, że miedź jest bakteriobójcza, a przyczyną 80% zakażeń wewnątrzpitalnych jest dotyk.

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              To interesujące. Miejscowi fachowcy jakieś pięć lat temu ustalili, że aluminiowe garnki do brzeczki się nie nadają, a po pięciu latach okazuje się, że chłodnice mogą być. Jaki to postęp w nauce, idzie się pogubić.
                              Gotowanie, czyli kilka godzin w temp. około 100°C może i nie jest najlepszym pomysłem ale chłodzenie: kilkanaście minut w temp. znacząco niższej nie grozi przejściem istotnych ilości glinu do roztworu.
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Ciekawe, dlaczego w browarach przemysłowych nie ma żadnych instalacji aluminiowych, tylko miedziane i stalowe. Może nie czytali aktualnych ustaleń?
                              Proste i było już o tym na tym forum: aluminium nie jest odporne na alkalia a taki właśnie odczyn mają środki myjące i dezynfekujące.
                              Co do własności bakteriobójczych miedzi to mam poważne wątpliwości. Związki miedzi dwuwartościowej są na pewno grzybobójcze więc może także i hamują rozwój niektórych bakterii ale żeby miedź na klamkach i innych utensyliach mogła powstrzymać zakażenia śmiem wątpić. Mogę się jednak mylić. Bakteriobójcze właściwości ma za to na pewno srebro ale z tego chyba nawet w GB nikt nie wykona klamek
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                pewien nauczyciel mawiał w szkole: " Dobrze mieć przy sobie miedź kto nie ma miedzi niech w domu siedzi"
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...