Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
    zrobiłem dodatkowe przyłącze z własnym zaworem kulowym.
    Przyłącze jest umieszczone w kuchni w szafce pod zlewozmywakiem,
    w blacie jest mały otwór na zbrojony wąż przyłączeniowy do którego przyłączam na zmianę:
    Też tak mam z tym, że nie mam dodatkowego przyłącza, a na zawór wychodzący ze sciany założony mam trójnik. Do jednego końca podłączony wężyk od baterii, do drugiego tenże zawór kulowy. Nie mam też dziury w blacie, bo zlew mam obok kuchenki, w szafce pod zlewozmywakiem nie mam pleców, a z kolei kuchenka stoi o jakieś parę cm od ściany, także spokojnie przechodzi mi wężyk za kuchenką, do chłodnicy.
    Polecam - rozwiązanie praktyczne i czyste.
    Nie uzywałbym (w swoim wypadku) tego jednak do napełniania gara zaciernego, bo nie chce mi się odłączać wężyków, wobec czego resztki wody, sobie w tym wężyku egzystują, dla chłodzenia, nie ma to znaczenia, ale dla jakośći wody na piwo już by miało.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • miodzik
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.08
      • 103

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      Proste i było już o tym na tym forum: aluminium nie jest odporne na alkalia a taki właśnie odczyn mają środki myjące i dezynfekujące.
      Jest to głowny powód dla którego nie używa się aluminium w instalacjach automatycznych.
      Jednak mimo wszytko aluminium jest na tyle kontrowersyjne że ja wybieram miedź bo:
      - ma lepsze przewodnictwo cieplne,
      - stosowana w browarnictwie od lat,
      - istnieje pogląd że jest bakteriobójcze.

      Pozdrawiam.
      ------------------------------------------------------
      Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

      Comment

      • banaszek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.02
        • 617

        A ja mam pytanie z innej beczki. Pytanie do użytkowników chłodnicy miedzianej. Jak czyścicie to ustrojstwo? Właśnie zauważyłem mało wykwintne wykwity na powierzchni miedzi. Niektóre są zielone, inne bure. Jak to doczyścić? Szmata, gąbka i szorowanie działa ale jest bardzo pracochłonne, piaskowanie też pomaga doskonale ale dzieci mają do mnie pretensje, że zabieram im piasek z piaskownicy. Jaki środek chemiczny wykorzystać?


        Comment

        • elrow
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.12
          • 20

          A ja mam pytanie z innej beczki. Pytanie do użytkowników chłodnicy miedzianej. Jak czyścicie to ustrojstwo? Właśnie zauważyłem mało wykwintne wykwity na powierzchni miedzi. Niektóre są zielone, inne bure. Jak to doczyścić? Szmata, gąbka i szorowanie działa ale jest bardzo pracochłonne, piaskowanie też pomaga doskonale ale dzieci mają do mnie pretensje, że zabieram im piasek z piaskownicy. Jaki środek chemiczny wykorzystać?
          __________________
          Żaden środek
          Po schłodzeniu, jak jeszcze nie zaschnią resztki warki na miedzi przepłukać ciepłą wodą, ewentualnie przejechać gąbką, no i wyschnietą do wora. Miedź się utlenia i te naloty to normalka. Przed użyciem wypłukać, a potem przecież wkładasz do gotującej się brzeczki.

          Comment

          • tomcio83
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.02
            • 258

            Słyszałem, że można użyć chemipro caustic- z solą kaustyczną
            (albo samej soli kaustycznej? nie pamiętam).
            Wtedy ten nalot sam odpada od miedzi i nie ma z tym żadnych problemów.
            Ale ponieważ nie mam chłodnicy, więc nie mogę potwierdzić.

            Wskazówka: wyczytałem o tym gdzieś na tym forum
            rowarek esoła

            Comment

            • banaszek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.02
              • 617

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elrow
              Żaden środek
              Po schłodzeniu, jak jeszcze nie zaschnią resztki warki na miedzi przepłukać ciepłą wodą, ewentualnie przejechać gąbką, no i wyschnietą do wora. Miedź się utlenia i te naloty to normalka. Przed użyciem wypłukać, a potem przecież wkładasz do gotującej się brzeczki.
              Zawsze płuczę chłodnicę ale tym razem bezsensownie potraktowałem jej część środkiem ACE (wsadziłem do fermentora, w którym był roztwór). No i chłodnica zrobiła się brunatna na wysokości 3 - 4 cm. Trę i trę i nie chce ten osad zejść. Stąd pytanie. Do tej pory myłem wodą i odstawiałem w suche miejsce, nic nie korodowało. Tym razem popełniłem głupotę i szukam wyjścia poza piaskowaniem


              Comment

              • elrow
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.12
                • 20

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
                Zawsze płuczę chłodnicę ale tym razem bezsensownie potraktowałem jej część środkiem ACE (wsadziłem do fermentora, w którym był roztwór). No i chłodnica zrobiła się brunatna na wysokości 3 - 4 cm. Trę i trę i nie chce ten osad zejść. Stąd pytanie. Do tej pory myłem wodą i odstawiałem w suche miejsce, nic nie korodowało. Tym razem popełniłem głupotę i szukam wyjścia poza piaskowaniem
                No to ją załatwiłeś ( ale tylko jej wizerunek ).
                Cytat z poradnika domowego -
                Przedmioty wykonane z miedzi czyścimy amoniakiem lub octem zmieszanym z solą (gotujemy garść soli ze szklanką octu). Następnie płuczemy czystą wodą, suszymy i polerujemy.
                Wiem też o moczeniu w roztworze kwasu solnego.

                Comment

                • banaszek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.02
                  • 617

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elrow
                  No to ją załatwiłeś ( ale tylko jej wizerunek ).
                  Cytat z poradnika domowego -
                  Przedmioty wykonane z miedzi czyścimy amoniakiem lub octem zmieszanym z solą (gotujemy garść soli ze szklanką octu). Następnie płuczemy czystą wodą, suszymy i polerujemy.
                  Wiem też o moczeniu w roztworze kwasu solnego.
                  Dzięki Sprawdzę dzisiaj miks octu i soli.
                  <- bez octu


                  Comment

                  • elrow
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.12
                    • 20

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
                    Dzięki Sprawdzę dzisiaj miks octu i soli.
                    <- bez octu
                    Daj znać jak coś z tego wyjdzie .

                    Comment

                    • marcin-dabek
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.04
                      • 15

                      Witam
                      pozwolę sobie odświeżyć temat.
                      czy ktoś wie gdzie poza browamatorem (właśnie im "wyszły" z oferty) kupić chłodnicę do piwa?
                      Pozdrawiam
                      Marcin

                      Comment

                      • diebels
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.11
                        • 170

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcin-dabek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Witam
                        pozwolę sobie odświeżyć temat.
                        czy ktoś wie gdzie poza browamatorem (właśnie im "wyszły" z oferty) kupić chłodnicę do piwa?
                        Pozdrawiam
                        Marcin
                        Widziałem na Alledrogo podobne -tam szukaj

                        Comment

                        • jaozyrys
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.10
                          • 154

                          Najtaniej u Wesołego

                          Comment

                          • macas
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.02
                            • 680

                            Wesoły, inny sklep lub miejsce gdzie możesz kupić trochę rurki miedzianej kawałek węża, zaciski i końcówkę do kranu
                            Last edited by macas; 2010-06-06, 18:52.
                            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                            Beniamin Franklin

                            Comment

                            • marcin-dabek
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.04
                              • 15

                              dzięki za wskazówki.który to "Wesoły"?
                              pozdrawiam
                              Marcin
                              Last edited by marcin-dabek; 2010-06-07, 09:22.

                              Comment

                              • szoszon
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2011.01
                                • 44

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum Wyświetlenie odpowiedzi
                                Zasadniczo zgodzę się, że domowe ilości miedzi używanej w różny sposób w celu uproszczenia sobie przez piwowarów życia nie spowodują jakichś burzliwych następstw w smaku czy jakości domowego piwa. To jest ja myślę trochę tak jak z przerwami w zacieraniu, których kilka można w domowych warunkach pomijać bo ich skutki są albo niezauważalne albo mało istotne. Zastanawia mnie jednak z tą miedzią, czy używana przez wiele lat nie zacznie mieć w pewnym momencie wpływu na zdrowie domowych piwowarów
                                Dawno temu zanim wynaleziono ocynk i rury plastikowe stosowano tylko miedz.Są bydynki gdzie takie rury maja kilkadziesiąt lat ludzie piją wode i nadal żyją czyli miedz jest ok.
                                Last edited by szoszon; 2011-01-06, 00:28.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X