Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wogosz
    Chyba nie przyłożyłeś się zbytnio do szukania cen rurek miedzianych, albo szukałeś nie tego co potrzeba.
    Faktycznie, nie miałem racji i odszczekuję to hau, hau. W ostatnim czasie ceny miedzi bardzo wzrosły i rzeczywiście te rurki tyle kosztują. Co do rurki aluminiowej to z pewnością nie zaszkodzi zdrowiu, bo kontakt z brzeczką jest bardzo krótki, a sama brzeczka nie jest kwaśna.

    Comment

    • Pretender
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.02
      • 31

      hehe, ja też dziwiłem się strasznie na niekorzyść po tym jak dowiedziałem sie, ile kosztuje miedź
      hmmm, w takim razie "pójdziem" w alu, zobaczymy jak tot sie będzie spisywało. Na pewno lepiej niż "balkon"

      pozdrawiam

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender Wyświetlenie odpowiedzi
        hehe, ja też dziwiłem się strasznie na niekorzyść po tym jak dowiedziałem sie, ile kosztuje miedź
        hmmm, w takim razie "pójdziem" w alu, zobaczymy jak tot sie będzie spisywało. Na pewno lepiej niż "balkon"

        pozdrawiam
        Na pewno. Na początku tez używałem aluminiowej chłodnicy. Teraz mam ze stali kwasoodpornej, kupioną u Wesołego.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Pretender
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.02
          • 31

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
          Na pewno. Na początku tez używałem aluminiowej chłodnicy. Teraz mam ze stali kwasoodpornej, kupioną u Wesołego.
          a mogę zapytać jeszcze o wydajność tego ustrojstwa? tzn ile mniej/więcej wody potrzeba było do schłodzenia brzeczki
          Ale raczej postanowione, zacznę od aluminiowej, na miedź lub kwasówkę później zamienimy
          Last edited by Pretender; 2011-03-10, 14:38.

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender Wyświetlenie odpowiedzi
            a mogę zapytać jeszcze o wydajność tego ustrojstwa? tzn ile mniej/więcej wody potrzeba było do schłodzenia brzeczki
            Ale raczej postanowione, zacznę od aluminiowej, na miedź lub kwasówkę później zamienimy
            Brak zauważalnych różnic.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Pretender
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.02
              • 31

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
              Brak zauważalnych różnic.
              no to nawet się nie zastanawiam. Dzięki za podpowiedzi

              Pozdrawiam

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender Wyświetlenie odpowiedzi
                Na pewno lepiej niż "balkon"
                A wcale nie, balkon jest tani, niezawodny, wygodny w użyciu.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Pretender
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.02
                  • 31

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  A wcale nie, balkon jest tani, niezawodny, wygodny w użyciu.
                  źle się wyraziłem - "balkon" ... jest szybszy ?

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    Piwowarstwo to nie "łapanie pcheł"
                    Jeden dzień wydłużenia procesu nie zmienia niczego, że o ekologi to nawet nie wspomnę...
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Pretender
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.02
                      • 31

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Piwowarstwo to nie "łapanie pcheł"
                      Jeden dzień wydłużenia procesu nie zmienia niczego, że o ekologi to nawet nie wspomnę...
                      zgadzam się w 100%
                      Poza tym chciałbym mieć bardzo tyle czasu, żeby się nie spieszyć ...
                      ale wszędzie gonią, że czas, że za długo, że szybciej, najlepiej pracować 8 dni w tygodniu ...



                      Pozdrawiam

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        Szybkie schłodzenie to więcej aromatu chmielu.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Pretender
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.02
                          • 31

                          ja to wszystko rozumiem, jednak nie zawsze mamy tak do końca wpływ na wszystko co nas otacza ...

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Szybkie schłodzenie to więcej aromatu chmielu.
                            A niby dlaczego?
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              A niby dlaczego?
                              Olejki aromatyczne chmielu są lotne. Tym bardziej lotne im wyższa temperatura. Im szybciej schłodzi się brzeczkę tym mniej ich ją opuści.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                To logiczne ale nie wiadomo ile ich ulatuje z piwa piwa chłodzonego kilka godzin w szczelnie zamkniętym fermentorze a ile z chłodzonego pół godziny w otwartym garze. Z zamknietego fermentora nie mogą wylecieć a jeśli nawet to zapewne sie skroplą ponownie.
                                Nie dostrzegłem tej różnicy w aromacie.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X