Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #241
    Szczelne zamknięcie fermentora na pewno tu pomaga. Ponowne rozpuszczenie uwolnionych olejków w brzeczce jest jednak powolne i większość po prostu uleci z fermentora po jego otwarciu.
    Kolejny i może ważniejszy argument to tworzenie DMS. Aby go uniknąć należy jak najszybciej obniżyć temp. brzeczki poniżej 80°C.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #242
      Do 80 stopni to mi spada temperatura w trakcie przelewania brzeczki z gara do fermentora
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #243
        Nie zauważyłem różnicy pomiędzy piwem chodzonym na balkonie a chłodnicą
        Jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Pretender
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.02
          • 31

          #244
          Widać, że userów można podzielić na tych, którzy używają i chwalą chłodnice oraz na tych, którym są one zbędne. Jedni jak i drudzy - jestem tego pewien - ważą wyśmienite piwo.
          Ja jednak się skuszę, koszt minimalny, więc czemu by nie

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #245
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender
            Widać, że userów można podzielić na tych, którzy używają i chwalą chłodnice oraz na tych, którym są one zbędne. Jedni jak i drudzy - jestem tego pewien - ważą wyśmienite piwo.
            Ja jednak się skuszę, koszt minimalny, więc czemu by nie
            Ja ważę tylko składniki , koszt minimalny balkonu czy chłodnicy ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Pretender
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.02
              • 31

              #246
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              Ja ważę tylko składniki , koszt minimalny balkonu czy chłodnicy ?
              oczywiście że chłodnicy

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24004

                #247
                My korzystamy z chłodnicy przede wszystkim gdy balkon nie da rady schłodzic brzeczki przez noc lub jeśli warzymy kilka warek danego dnia, to wtedy woda z chłodnicy od razu zasila w gorącą wodę kolejnę warkę.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #248
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Do 80 stopni to mi spada temperatura w trakcie przelewania brzeczki z gara do fermentora
                  Mnie się to nie udawało. Do 80*C spadała przez co najmniej 30 minut (przy temperaturze -20 na balkonie). I przez kilkanaście warek takie przelewanie zawsze kończyło się poparzeniami oraz później lataniem po kuchni na mopie. Nie wiem, może jakieś 2 lewe ręce mam.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  Nie zauważyłem różnicy pomiędzy piwem chodzonym na balkonie a chłodnicą
                  Z powodu podanego wyżej - zauważyłem różnicę. I to taką, że od razu miałem ochotę wylać wszystko, co chłodziło się "naturalnie". Nie byłem w stanie zapanować nad goryczką - to które chłodziło się na -20*C wyszło niedochmielone, bo się za szybko schłodziło i cała kombinacja z chmieleniem "tak żeby wyszło dobrze" wzięła w łeb.

                  Teraz mam chłodnicę i nie dotyczą mnie warunki atmosferyczne, ostatnie 5 warek ma dokładnie taką goryczkę, jak sobie zaplanowałem. Schładzam chłodnicą do 40*C, potem na balkon i z głowy, rano będzie tyle ile trzeba żeby zadać drożdże.

                  Jak kto lubi gimnastykę z garem pełnym gorącej brzeczki, to jego sprawa.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    #249
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                    Kolejny i może ważniejszy argument to tworzenie DMS. Aby go uniknąć należy jak najszybciej obniżyć temp. brzeczki poniżej 80°C.
                    DMS i tak zostanie rozłożony w czasie leżakowania w butelkach, nieprawdaż?

                    Na piwo.org istnieje silna grupa przeciwników chłodzenia na balkonie. Główny argument to możliwość zakażenia. Z drugiej strony w Australii popularna jest metoda no-chill, w której brzeczka powoli się chłodzi w szczelnych plastikowych kanistrach. Potrafią ją zaszczepić drożdżami nawet parę tygodni po uwarzeniu.
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #250
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                      DMS i tak zostanie rozłożony w czasie leżakowania w butelkach, nieprawdaż?
                      Nie, to dwuacetyl (masełko). Warzywa zostaną.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2011-03-11, 12:14.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #251
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                        Nie byłem w stanie zapanować nad goryczką - to które chłodziło się na -20*C wyszło niedochmielone, bo się za szybko schłodziło i cała kombinacja z chmieleniem "tak żeby wyszło dobrze" wzięła w łeb.
                        A co ma szybkość chłodzenia do goryczki - pierwsze słyszę. Goryczkę piwo uzyskuje przez gotowanie brzeczki z chmielem przez godzinę, goryczka nie wyparowuje.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                        Główny argument to możliwość zakażenia.
                        No to akurat wybitnie dziwny argument - jak może się zakazić brzeczka szczelnie zamknięta w fermentorze? Chyba, że ktoś chłodzi w garze - też bym się bała
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #252
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Chyba, że ktoś chłodzi w garze - też bym się bała
                          No chyba wszyscy chłodzą w garze, nikt wrzątku nie przelewa.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            #253
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            A co ma szybkość chłodzenia do goryczki - pierwsze słyszę. Goryczkę piwo uzyskuje przez gotowanie brzeczki z chmielem przez godzinę, goryczka nie wyparowuje.
                            Przy braku chłodzenia goryczka może być ciut większa niż wynikało z założeń. Ale w druga stronę?

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                            No chyba wszyscy chłodzą w garze, nikt wrzątku nie przelewa.
                            Ja przelewam wrzątek . Przy warkach 20 litrowych to nie jest duży problem
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #254
                              Przelewasz gdzie? Do fermentora? W nim chłodzisz i później znów przelewasz do drugiego aby pozbyć się gorących osadów? No bez sensu wogóle.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #255
                                Gorących osadów pozbywam się w trakcie filtracji brzeczki po chmieleniu. Oczywiście, że przelewam gorącą do fermentora i w nim chłodzę.
                                Wiem, to skandaliczne jest, na szczęście robią tak również niektórzy, co w konkursach nieźle sobie dają radę, więc niewiele można zwalić na ten proceder, jeśli chodzi o jakość piwa
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • derfin
                                  podpięcie chłodnicy pod kran
                                  derfin
                                  Witam
                                  Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                                  2020-01-23, 19:31
                                • heckler
                                  Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                                  heckler
                                  U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                                  Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                                  2023-06-14, 10:38
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • aandy
                                  Automatyczny browar domowy
                                  aandy
                                  Witam,

                                  to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
                                  Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.

                                  Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
                                  2014-06-30, 21:27
                                • ART
                                  Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                                  ART
                                  Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                                  Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                                  2024-10-19, 21:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...