A nie . Filtruję podczas przelewania, resztę brzeczki z większością osadów zlewam do osobnego naczynia, aby śmieci opadły. Potem zlewam brzeczkę znad osadów, gotuję w celu sterylizacji i dolewam do fermentora. Można to też użyć do zrobienia startera, tak jak czynią Kangury
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
W fermentorze chłodzę i ostatnim czasem przelewam do kolejnego pozbywając się w ten sposób osadów zimnych.Last edited by mareks; 2011-03-11, 18:46.Comment
-
Troszeczkę temat odbiegł od zakładanego, ale nie jest źle, zawsze coś ciekawego można się dowiedzieć.
Dla mnie, czy nowicjusz ważne jest aby na początku warzenie piwa nie trwało całej wieczności. Później zawsze można experymentować, próbować innych, nowych metod, sprawdzać stare.
Na początku, żeby się nie zniechęcić, ważne jest to, żeby warzenie przebiegało szybko i bez problemów.
Pozdrawiam MComment
-
Szybkie schłodzenie poniżej 80*C przerywa izomeryzację a-kwasów - to zizomeryzowane a-kwasy decydują o goryczce. Dodatkowe chłodzenie do 80*C przez 30' to tak jakby chmielić o 30' dłużej.Comment
-
Masz rację, źle przeczytałam Twoją wcześniejszą wypowiedź - wydawało mi się, że napisałeś, ze piwo było niedochmielone przez dłuższe chłodzenie, moja wypowiedź odnosiła się do tego i widzę, że była nieprecyzyjna.Comment
-
Comment
-
Ja w swoich teoretycznych rozważaniach chłodzeniowych ukierunkowałem się na coś odwrotnego od znanej wszystkim chłodnicy: gorąca brzęczka przepływa środkiem cienkiej i bardzo długiej rurki, zwinietej w jeden lub kilka okręgów, które to spoczywają w przepływającej wodzie małego bezimiennego strumyka.
Nawet mam jedno miejsce, które dałoby właściwą róznice poziomów dla przepływu grawitacyjnego z gara do fermentatora...
Obecnie z tego strumyka noszę wodę do chłodzenia w kastrze budowlanej, a z planowanych w przyszłosci udogodnień zamontuje plastikowy kranik w tejże kastrze .Comment
-
....albo też będzie jeden zwój o małej średnicy (10cm) ale znacznej długości, w pozycji "na leżąco" w przepływającej wodzie.
Dla innych przypadkow mozna by też uzyć oczka wodnego jako odbiornika ciepła, ale wymagałoby to konkretnych obliczeń by dobrać w "elegancki" sposób pojemnośc wodna oczka do objetości warki. Tak sobie głośno myślę...
Jeszcze jedna uwaga odnośnie chłodzenia w pojemniku z wodą i przy użyciu klasycznej chłodnicy zanurzeniowej. Otóż pomijany jest ciężar garnka gdzie przy takim sposobie chłodzenia jest on przecież elementem chłodzonym. a to jest dodatkowe 20%.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Tylko jak będziesz chciał odkazić chłodnicę w gotującej się brzecce , kiepsko to widzę, o trwałości i utrzymaniu higieny samej chłodnicy nie wspomnę. Jak dla mnie żadna korzyśćSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
40l?
Ludzi na forum piszą o 70l przy użyciu miedzianej.Comment
Comment