Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #256
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Przelewasz gdzie? Do fermentora? W nim chłodzisz i później znów przelewasz do drugiego aby pozbyć się gorących osadów? No bez sensu wogóle.
    A nie . Filtruję podczas przelewania, resztę brzeczki z większością osadów zlewam do osobnego naczynia, aby śmieci opadły. Potem zlewam brzeczkę znad osadów, gotuję w celu sterylizacji i dolewam do fermentora. Można to też użyć do zrobienia startera, tak jak czynią Kangury
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #257
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Przelewasz gdzie? Do fermentora? W nim chłodzisz i później znów przelewasz do drugiego aby pozbyć się gorących osadów? No bez sensu wogóle.
      Przelewam z gara do fermentora pozbywając się przy tym osadów gorących i chmielin.
      W fermentorze chłodzę i ostatnim czasem przelewam do kolejnego pozbywając się w ten sposób osadów zimnych.
      Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-03-11, 18:46.

      Comment

      • Pretender
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.02
        • 31

        #258
        Troszeczkę temat odbiegł od zakładanego, ale nie jest źle, zawsze coś ciekawego można się dowiedzieć.
        Dla mnie, czy nowicjusz ważne jest aby na początku warzenie piwa nie trwało całej wieczności. Później zawsze można experymentować, próbować innych, nowych metod, sprawdzać stare.
        Na początku, żeby się nie zniechęcić, ważne jest to, żeby warzenie przebiegało szybko i bez problemów.



        Pozdrawiam M

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #259
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          A co ma szybkość chłodzenia do goryczki - pierwsze słyszę. Goryczkę piwo uzyskuje przez gotowanie brzeczki z chmielem przez godzinę, goryczka nie wyparowuje.
          Szybkie schłodzenie poniżej 80*C przerywa izomeryzację a-kwasów - to zizomeryzowane a-kwasy decydują o goryczce. Dodatkowe chłodzenie do 80*C przez 30' to tak jakby chmielić o 30' dłużej.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #260
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
            Szybkie schłodzenie poniżej 80*C przerywa izomeryzację a-kwasów - to zizomeryzowane a-kwasy decydują o goryczce. Dodatkowe chłodzenie do 80*C przez 30' to tak jakby chmielić o 30' dłużej.
            Masz rację, źle przeczytałam Twoją wcześniejszą wypowiedź - wydawało mi się, że napisałeś, ze piwo było niedochmielone przez dłuższe chłodzenie, moja wypowiedź odnosiła się do tego i widzę, że była nieprecyzyjna.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #261
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              No chyba wszyscy chłodzą w garze, nikt wrzątku nie przelewa.
              Przelewam. Po wyłączeniu palnika robię łirpula, po chwili wężykiem dekantuje do fermentora i tam się chłodzi .
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #262
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                My korzystamy z chłodnicy przede wszystkim gdy balkon nie da rady schłodzic brzeczki przez noc lub jeśli warzymy kilka warek danego dnia, to wtedy woda z chłodnicy od razu zasila w gorącą wodę kolejnę warkę.
                Heh.. Niezły pomysł.

                Ja w swoich teoretycznych rozważaniach chłodzeniowych ukierunkowałem się na coś odwrotnego od znanej wszystkim chłodnicy: gorąca brzęczka przepływa środkiem cienkiej i bardzo długiej rurki, zwinietej w jeden lub kilka okręgów, które to spoczywają w przepływającej wodzie małego bezimiennego strumyka.
                Nawet mam jedno miejsce, które dałoby właściwą róznice poziomów dla przepływu grawitacyjnego z gara do fermentatora...

                Obecnie z tego strumyka noszę wodę do chłodzenia w kastrze budowlanej, a z planowanych w przyszłosci udogodnień zamontuje plastikowy kranik w tejże kastrze .

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #263
                  ....albo też będzie jeden zwój o małej średnicy (10cm) ale znacznej długości, w pozycji "na leżąco" w przepływającej wodzie.
                  Dla innych przypadkow mozna by też uzyć oczka wodnego jako odbiornika ciepła, ale wymagałoby to konkretnych obliczeń by dobrać w "elegancki" sposób pojemnośc wodna oczka do objetości warki. Tak sobie głośno myślę...

                  Jeszcze jedna uwaga odnośnie chłodzenia w pojemniku z wodą i przy użyciu klasycznej chłodnicy zanurzeniowej. Otóż pomijany jest ciężar garnka gdzie przy takim sposobie chłodzenia jest on przecież elementem chłodzonym. a to jest dodatkowe 20%.

                  Comment

                  • gigo67
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.12
                    • 13

                    #264
                    Chłodnica zanurzeniowa

                    witam
                    ja wykonałem moja chłodnicę z rury PEX jest o wiele tańsza od miedzi a wydajność ma taką
                    samą jak miedziana
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez gigo67; 2011-04-23, 11:31.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #265
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gigo67
                      witam
                      ja wykonałem moja chłodnicę z rury PEX jest o wiele tańsza od miedzi a wydajność ma taką
                      samą jak miedziana
                      jasne fizyka się kłania.

                      Przewodność cieplna miedzi: 401W/mK
                      przewodność cieplna PEX: 0,45 W/mK
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • gigo67
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.12
                        • 13

                        #266
                        Chodzi o to że za 30zł mam 12mb rury pex a nie 1,5mb rury miedzianej.
                        Ta chłodnica schłodziła 23l brzeczki z 95* do 26* w 35 minut i zużyłem na to około 40litrów wody.
                        Wydaje mi się że jest wydajna i o wiele tańsza od miedzianej.

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          #267
                          Tylko jak będziesz chciał odkazić chłodnicę w gotującej się brzecce , kiepsko to widzę, o trwałości i utrzymaniu higieny samej chłodnicy nie wspomnę. Jak dla mnie żadna korzyść
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • gigo67
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.12
                            • 13

                            #268
                            Temperatura normalnej pracy to 95* a chwilowej 120* więc w gotującej brzeczce można ją wysterylizować.Poużywam jej trochę i zobaczę jak będzie się sprawować .

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10796

                              #269
                              jak wygląda zużycie wody i czas chłodzenia?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • LeoxxX
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.03
                                • 224

                                #270
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gigo67
                                Chodzi o to że za 30zł mam 12mb rury pex a nie 1,5mb rury miedzianej.
                                Ta chłodnica schłodziła 23l brzeczki z 95* do 26* w 35 minut i zużyłem na to około 40litrów wody.
                                Wydaje mi się że jest wydajna i o wiele tańsza od miedzianej.

                                40l?

                                Ludzi na forum piszą o 70l przy użyciu miedzianej.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • derfin
                                  podpięcie chłodnicy pod kran
                                  derfin
                                  Witam
                                  Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                                  2020-01-23, 19:31
                                • heckler
                                  Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                                  heckler
                                  U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                                  Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                                  2023-06-14, 10:38
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • aandy
                                  Automatyczny browar domowy
                                  aandy
                                  Witam,

                                  to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
                                  Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.

                                  Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
                                  2014-06-30, 21:27
                                • ART
                                  Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                                  ART
                                  Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                                  Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                                  2024-10-19, 21:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...