Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
JEDNO PIVKO NEVADI!
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziPrzelewasz gdzie? Do fermentora? W nim chłodzisz i później znów przelewasz do drugiego aby pozbyć się gorących osadów? No bez sensu wogóle.
W fermentorze chłodzę i ostatnim czasem przelewam do kolejnego pozbywając się w ten sposób osadów zimnych.Last edited by mareks; 2011-03-11, 18:46.
Comment
-
-
Troszeczkę temat odbiegł od zakładanego, ale nie jest źle, zawsze coś ciekawego można się dowiedzieć.
Dla mnie, czy nowicjusz ważne jest aby na początku warzenie piwa nie trwało całej wieczności. Później zawsze można experymentować, próbować innych, nowych metod, sprawdzać stare.
Na początku, żeby się nie zniechęcić, ważne jest to, żeby warzenie przebiegało szybko i bez problemów.
Pozdrawiam M
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA co ma szybkość chłodzenia do goryczki - pierwsze słyszę. Goryczkę piwo uzyskuje przez gotowanie brzeczki z chmielem przez godzinę, goryczka nie wyparowuje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziSzybkie schłodzenie poniżej 80*C przerywa izomeryzację a-kwasów - to zizomeryzowane a-kwasy decydują o goryczce. Dodatkowe chłodzenie do 80*C przez 30' to tak jakby chmielić o 30' dłużej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNo chyba wszyscy chłodzą w garze, nikt wrzątku nie przelewa.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziMy korzystamy z chłodnicy przede wszystkim gdy balkon nie da rady schłodzic brzeczki przez noc lub jeśli warzymy kilka warek danego dnia, to wtedy woda z chłodnicy od razu zasila w gorącą wodę kolejnę warkę.
Ja w swoich teoretycznych rozważaniach chłodzeniowych ukierunkowałem się na coś odwrotnego od znanej wszystkim chłodnicy: gorąca brzęczka przepływa środkiem cienkiej i bardzo długiej rurki, zwinietej w jeden lub kilka okręgów, które to spoczywają w przepływającej wodzie małego bezimiennego strumyka.
Nawet mam jedno miejsce, które dałoby właściwą róznice poziomów dla przepływu grawitacyjnego z gara do fermentatora...
Obecnie z tego strumyka noszę wodę do chłodzenia w kastrze budowlanej, a z planowanych w przyszłosci udogodnień zamontuje plastikowy kranik w tejże kastrze .
Comment
-
-
....albo też będzie jeden zwój o małej średnicy (10cm) ale znacznej długości, w pozycji "na leżąco" w przepływającej wodzie.
Dla innych przypadkow mozna by też uzyć oczka wodnego jako odbiornika ciepła, ale wymagałoby to konkretnych obliczeń by dobrać w "elegancki" sposób pojemnośc wodna oczka do objetości warki. Tak sobie głośno myślę...
Jeszcze jedna uwaga odnośnie chłodzenia w pojemniku z wodą i przy użyciu klasycznej chłodnicy zanurzeniowej. Otóż pomijany jest ciężar garnka gdzie przy takim sposobie chłodzenia jest on przecież elementem chłodzonym. a to jest dodatkowe 20%.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gigo67 Wyświetlenie odpowiedziwitam
ja wykonałem moja chłodnicę z rury PEX jest o wiele tańsza od miedzi a wydajność ma taką
samą jak miedziana
Przewodność cieplna miedzi: 401W/mK
przewodność cieplna PEX: 0,45 W/mKMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Tylko jak będziesz chciał odkazić chłodnicę w gotującej się brzecce , kiepsko to widzę, o trwałości i utrzymaniu higieny samej chłodnicy nie wspomnę. Jak dla mnie żadna korzyśćSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gigo67 Wyświetlenie odpowiedziChodzi o to że za 30zł mam 12mb rury pex a nie 1,5mb rury miedzianej.
Ta chłodnica schłodziła 23l brzeczki z 95* do 26* w 35 minut i zużyłem na to około 40litrów wody.
Wydaje mi się że jest wydajna i o wiele tańsza od miedzianej.
40l?
Ludzi na forum piszą o 70l przy użyciu miedzianej.
Comment
-
Comment