Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Przelewasz gdzie? Do fermentora? W nim chłodzisz i później znów przelewasz do drugiego aby pozbyć się gorących osadów? No bez sensu wogóle.
    A nie . Filtruję podczas przelewania, resztę brzeczki z większością osadów zlewam do osobnego naczynia, aby śmieci opadły. Potem zlewam brzeczkę znad osadów, gotuję w celu sterylizacji i dolewam do fermentora. Można to też użyć do zrobienia startera, tak jak czynią Kangury
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Przelewasz gdzie? Do fermentora? W nim chłodzisz i później znów przelewasz do drugiego aby pozbyć się gorących osadów? No bez sensu wogóle.
      Przelewam z gara do fermentora pozbywając się przy tym osadów gorących i chmielin.
      W fermentorze chłodzę i ostatnim czasem przelewam do kolejnego pozbywając się w ten sposób osadów zimnych.
      Last edited by mareks; 2011-03-11, 18:46.

      Comment

      • Pretender
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.02
        • 31

        Troszeczkę temat odbiegł od zakładanego, ale nie jest źle, zawsze coś ciekawego można się dowiedzieć.
        Dla mnie, czy nowicjusz ważne jest aby na początku warzenie piwa nie trwało całej wieczności. Później zawsze można experymentować, próbować innych, nowych metod, sprawdzać stare.
        Na początku, żeby się nie zniechęcić, ważne jest to, żeby warzenie przebiegało szybko i bez problemów.



        Pozdrawiam M

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          A co ma szybkość chłodzenia do goryczki - pierwsze słyszę. Goryczkę piwo uzyskuje przez gotowanie brzeczki z chmielem przez godzinę, goryczka nie wyparowuje.
          Szybkie schłodzenie poniżej 80*C przerywa izomeryzację a-kwasów - to zizomeryzowane a-kwasy decydują o goryczce. Dodatkowe chłodzenie do 80*C przez 30' to tak jakby chmielić o 30' dłużej.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
            Szybkie schłodzenie poniżej 80*C przerywa izomeryzację a-kwasów - to zizomeryzowane a-kwasy decydują o goryczce. Dodatkowe chłodzenie do 80*C przez 30' to tak jakby chmielić o 30' dłużej.
            Masz rację, źle przeczytałam Twoją wcześniejszą wypowiedź - wydawało mi się, że napisałeś, ze piwo było niedochmielone przez dłuższe chłodzenie, moja wypowiedź odnosiła się do tego i widzę, że była nieprecyzyjna.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10765

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              No chyba wszyscy chłodzą w garze, nikt wrzątku nie przelewa.
              Przelewam. Po wyłączeniu palnika robię łirpula, po chwili wężykiem dekantuje do fermentora i tam się chłodzi .
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                My korzystamy z chłodnicy przede wszystkim gdy balkon nie da rady schłodzic brzeczki przez noc lub jeśli warzymy kilka warek danego dnia, to wtedy woda z chłodnicy od razu zasila w gorącą wodę kolejnę warkę.
                Heh.. Niezły pomysł.

                Ja w swoich teoretycznych rozważaniach chłodzeniowych ukierunkowałem się na coś odwrotnego od znanej wszystkim chłodnicy: gorąca brzęczka przepływa środkiem cienkiej i bardzo długiej rurki, zwinietej w jeden lub kilka okręgów, które to spoczywają w przepływającej wodzie małego bezimiennego strumyka.
                Nawet mam jedno miejsce, które dałoby właściwą róznice poziomów dla przepływu grawitacyjnego z gara do fermentatora...

                Obecnie z tego strumyka noszę wodę do chłodzenia w kastrze budowlanej, a z planowanych w przyszłosci udogodnień zamontuje plastikowy kranik w tejże kastrze .

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  ....albo też będzie jeden zwój o małej średnicy (10cm) ale znacznej długości, w pozycji "na leżąco" w przepływającej wodzie.
                  Dla innych przypadkow mozna by też uzyć oczka wodnego jako odbiornika ciepła, ale wymagałoby to konkretnych obliczeń by dobrać w "elegancki" sposób pojemnośc wodna oczka do objetości warki. Tak sobie głośno myślę...

                  Jeszcze jedna uwaga odnośnie chłodzenia w pojemniku z wodą i przy użyciu klasycznej chłodnicy zanurzeniowej. Otóż pomijany jest ciężar garnka gdzie przy takim sposobie chłodzenia jest on przecież elementem chłodzonym. a to jest dodatkowe 20%.

                  Comment

                  • gigo67
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.12
                    • 13

                    Chłodnica zanurzeniowa

                    witam
                    ja wykonałem moja chłodnicę z rury PEX jest o wiele tańsza od miedzi a wydajność ma taką
                    samą jak miedziana
                    Attached Files
                    Last edited by gigo67; 2011-04-23, 11:31.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gigo67
                      witam
                      ja wykonałem moja chłodnicę z rury PEX jest o wiele tańsza od miedzi a wydajność ma taką
                      samą jak miedziana
                      jasne fizyka się kłania.

                      Przewodność cieplna miedzi: 401W/mK
                      przewodność cieplna PEX: 0,45 W/mK
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • gigo67
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.12
                        • 13

                        Chodzi o to że za 30zł mam 12mb rury pex a nie 1,5mb rury miedzianej.
                        Ta chłodnica schłodziła 23l brzeczki z 95* do 26* w 35 minut i zużyłem na to około 40litrów wody.
                        Wydaje mi się że jest wydajna i o wiele tańsza od miedzianej.

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          Tylko jak będziesz chciał odkazić chłodnicę w gotującej się brzecce , kiepsko to widzę, o trwałości i utrzymaniu higieny samej chłodnicy nie wspomnę. Jak dla mnie żadna korzyść
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • gigo67
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.12
                            • 13

                            Temperatura normalnej pracy to 95* a chwilowej 120* więc w gotującej brzeczce można ją wysterylizować.Poużywam jej trochę i zobaczę jak będzie się sprawować .

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10765

                              jak wygląda zużycie wody i czas chłodzenia?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • LeoxxX
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.03
                                • 224

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gigo67
                                Chodzi o to że za 30zł mam 12mb rury pex a nie 1,5mb rury miedzianej.
                                Ta chłodnica schłodziła 23l brzeczki z 95* do 26* w 35 minut i zużyłem na to około 40litrów wody.
                                Wydaje mi się że jest wydajna i o wiele tańsza od miedzianej.

                                40l?

                                Ludzi na forum piszą o 70l przy użyciu miedzianej.

                                Comment

                                Przetwarzanie...