Ja bym do gorącej warki rury plastikowej nie włożył.
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
Comment
-
Suma sumarum docelowo i tak będzie miedziana chłodnica. Na aluminium zdecydowałem się, bo nie było wyjścia, a nie chciałem wydawać zbyt dużo pieniędzy. Cu czeka, bo dopiero teraz zdecydowałem się na ostateczny kształt kadzi zacierno warzelnej.Comment
-
Pokazałem tą chłodnicę nie po to żeby wszyscy mnie naśladowali i też takie robili ale po to że jest alternatywa dla miedzi.
Na pewno wielu ludzi na forum ma instalacje ciepłej i zimnej wody z rur PEX lub PP i rury te nie wnoszą do wody żadnych niepożądanych posmaków mają przecież atest PZH.
A jeżeli już ktoś chciałby sobie zrobić taką chłodnicę to polecam ten droższy Pex po około 3zł za metr.Comment
-
W instalacji wodąciągowej nie płynie wrząca brzeczka. Chłodnica z plastiku to ZUO. Z aluminium też.
Nie wyważajcie otwartych drzwi. PRzez lata dziesiątki tysięcy piwowarów przemysłowych i domowych, technologów i naukowców eksperymentowało na procesem produkcji piwa i zastosowaniem odpowiednich materiałów i urządzeń. Te odpowiednie materiały to miedź i stal stopowa. Żadne dorabianie ideologii tego nie zmieni.
Jeśli kogoś nie stać na jednorazowy wydatek kilkuset złotych na porządny sprzęt, to niech się w ogóle wstrzyma. Stare przysłowie mówi, że biednego nie stać na tanie rzeczy. Za kilkadziesiąt złotych można zrobić plastikowe g...o, które po kilku użyciach trzeba będzie wyrzucić. Jak czytam o takich partyzanckich pomysłach, to mi się nóż w kieszeni otwiera. Za pomocą prowizorki trudno zrobić coś porządnego. Raz, drugi może się udać, ale za którym razem się nie uda. Trzeba zrobić raz, a porządnie, żeby służyło długo i pewnie.
Nalegam, abyście wstrzymali się z lansowaniem swoich pomysłów. To, co sobie robicie prywatnie, to wasza sprawa. Ale namawianie kogoś do dziadostwa to już przesada.Comment
-
Jeśli kogoś nie stać na jednorazowy wydatek kilkuset złotych na porządny sprzęt, to niech się w ogóle wstrzyma. Stare przysłowie mówi, że biednego nie stać na tanie rzeczy. Za kilkadziesiąt złotych można zrobić plastikowe g...o, które po kilku użyciach trzeba będzie wyrzucić. Jak czytam o takich partyzanckich pomysłach, to mi się nóż w kieszeni otwiera. Za pomocą prowizorki trudno zrobić coś porządnego. Raz, drugi może się udać, ale za którym razem się nie uda. Trzeba zrobić raz, a porządnie, żeby służyło długo i pewnie.Comment
-
W instalacji wodąciągowej nie płynie wrząca brzeczka. Chłodnica z plastiku to ZUO. Z aluminium też.
Nie wyważajcie otwartych drzwi. PRzez lata dziesiątki tysięcy piwowarów przemysłowych i domowych, technologów i naukowców eksperymentowało na procesem produkcji piwa i zastosowaniem odpowiednich materiałów i urządzeń. Te odpowiednie materiały to miedź i stal stopowa. Żadne dorabianie ideologii tego nie zmieni.
Jeśli kogoś nie stać na jednorazowy wydatek kilkuset złotych na porządny sprzęt, to niech się w ogóle wstrzyma. Stare przysłowie mówi, że biednego nie stać na tanie rzeczy. Za kilkadziesiąt złotych można zrobić plastikowe g...o, które po kilku użyciach trzeba będzie wyrzucić. Jak czytam o takich partyzanckich pomysłach, to mi się nóż w kieszeni otwiera. Za pomocą prowizorki trudno zrobić coś porządnego. Raz, drugi może się udać, ale za którym razem się nie uda. Trzeba zrobić raz, a porządnie, żeby służyło długo i pewnie.
Nalegam, abyście wstrzymali się z lansowaniem swoich pomysłów. To, co sobie robicie prywatnie, to wasza sprawa. Ale namawianie kogoś do dziadostwa to już przesada.
Aha, a w ktorym miejscu zachecalem lub tez namawialem do aluminium?Comment
-
Każdy oże jak może jak oże tak zbiera,sam do tego dojdzie co lepsze a co się nie nadaje.Comment
-
No właśnie uczy się .... na swoich błędach, zresztą ja również. Chociaż nie w przypadku aluminium. Przerobiłem lodówkę turystyczną, coś nie poszło i troszkę ciekło. Teraz trakcie wykonania jest mała kadź zacierno warzelna ze stali. Z tego wychodzi, że aby się nauczyć trzeba się przewrócić.Comment
-
No właśnie uczy się .... na swoich błędach, zresztą ja również. Chociaż nie w przypadku aluminium. Przerobiłem lodówkę turystyczną, coś nie poszło i troszkę ciekło. Teraz trakcie wykonania jest mała kadź zacierno warzelna ze stali. Z tego wychodzi, że aby się nauczyć trzeba się przewrócić.
Oni kiedyś się przewracali i teraz doradzają abyś Ty się nie przewrócił ale skoro lubisz zaliczać glebę to wolna wola.Comment
Comment