Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #286
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender
    Z tego wychodzi, że aby się nauczyć trzeba się przewrócić.
    Czasami możesz się już nie podnieść Myślę, że co niektórzy zamiast eksperymentować, lepiej by poczytali, logicznie popytali i wyciągnęli wnioski. Po co kombinować, jak koń pod górkę kiedy można zaczerpnąć z wiedzy i doświadczenia starszych piwowarów, ja w każdym razie tak robiłem i robię nadal, bo nie stać mnie na jakieś półśrodki
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • Pretender
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.02
      • 31

      #287
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
      Można też skorzystać z porad osób bardziej doświadczonych.
      Oni kiedyś się przewracali i teraz doradzają abyś Ty się nie przewrócił ale skoro lubisz zaliczać glebę to wolna wola.
      Ależ oczywiście, że można, nawet bym powiedział, że trzeba korzystać z rad starszych, bardziej doświadczonych kolegów. Jednak - mówię o sobie - w tym przypadku nie było mnie stać, żeby wydać od razu tyle pieniędzy na miedzianą chłodnicę. Musiałem zdecydować się czy robić w danym momencie czy też czekać na dopływ gotówki /żeby kupić mercedesa/

      Comment

      • Pretender
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.02
        • 31

        #288
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
        Czasami możesz się już nie podnieść Myślę, że co niektórzy zamiast eksperymentować, lepiej by poczytali, logicznie popytali i wyciągnęli wnioski. Po co kombinować, jak koń pod górkę kiedy można zaczerpnąć z wiedzy i doświadczenia starszych piwowarów, ja w każdym razie tak robiłem i robię nadal, bo nie stać mnie na jakieś półśrodki
        przemo mnie ubiegł
        ja naprawdę czytam dużo, to forum i jeszcze inne. Ale nie raz nie stać nas na mercedesa, trzeba zadowolić cię polonezem. Różnica w cenie x10, a to jest już bardzo dużo. Zresztą inni, bardziej doświadczeni userzy korzystają z aluminiowych garów, nie odradzają. Nie znalazłem żadnych niekorzystnych spostrzeżeń co do aluminium.
        A forum i tak będę czytał, i korzystał z rad innych

        Pozdrawiam

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #289
          Spokojnie można sobie poradzić bez chłodnicy w ogóle. Parę godzin w wannie z zimną wodą, lub noc na balkonie i masz odpowiednią temperaturę do zadania drożdży. Po co wydawać kasę na coś, co wkrótce będzie zupełnie zbędne?
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #290
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
            Po co wydawać kasę na coś, co wkrótce będzie zupełnie zbędne?
            Jasne, warzenie też jest zbędne, wystarczy iść do sklepu i kupić gotowca
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • Pretender
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.02
              • 31

              #291
              przez czytanie forum zdecydowałem się, że lepiej jest z chłodnicą. Z wanną dłużej, a poza tym trzeba ją mieć
              Szybciej, mniejsze prawdopodobieństwo załapania czegoś. A to aluminium nawet wydajne jest. Dokładnie nie pamiętam, ale coś ok 20 min studziłem brzeczkę, więc chyba nieźle.

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                #292
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                Jasne, warzenie też jest zbędne, wystarczy iść do sklepu i kupić gotowca
                Nie zrozumiałeś mnie - miałem na myśli chłodnicę z alternatywnych materiałów, która stanie się zbędna po zakupie miedzianej
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • szoszon
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.01
                  • 44

                  #293
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                  Spokojnie można sobie poradzić bez chłodnicy w ogóle. Parę godzin w wannie z zimną wodą, lub noc na balkonie i masz odpowiednią temperaturę do zadania drożdży. Po co wydawać kasę na coś, co wkrótce będzie zupełnie zbędne?
                  Niby tak ale wiadomo że szybkie schlodzenie ma duży wpływ na jakość piwa.Zanim ty schłodzisz to moje zaczyna fermętować.

                  Comment

                  • Pretender
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.02
                    • 31

                    #294
                    dokładnie, masz rację. W moim przypadku tak właśnie będzie. Ale aluminiowa kosztowała mnie 17 zł, więc uważam, że nie tak dużo i warto było ją mieć za te pieniądze, nawet na kilka razy

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #295
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon
                      ... fermętować.
                      Powinieneś zainwestować najpierw w słownik ortograficzny.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pretender
                      ...Zresztą inni, bardziej doświadczeni userzy korzystają z aluminiowych garów, nie odradzają.
                      Odradzają. Aluminium może reagować w dużo większym stopniu z brzeczką, niż miedź czy stal stopowa. Aluminium nie nadaje się ani na garnek, ani na chłodnicę.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-04-26, 18:18.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #296
                        A niby dlaczego nie używać aluminium do kontaktów z gorącą brzeczką? W folię aluminiową powszechnie pakuje sie gorące potrawy np kurczaki z rożna, warstwa aluminium w kartonowych opakowaniach na napoje też jest faktem powszechnym a wpływ plastikowej chłodnicy z PEX-a na gorącą brzeczkę jest zapewne mniejszy niż powszechne wlewanie gorącej brzeczki do plastikowych fermentorów.

                        Nie wpadacie trochę w paranoję ?

                        Edit: Krzysiu, może reagować czy reaguje? Jesli tak to co z tego?
                        Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-04-26, 18:23.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Pretender
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.02
                          • 31

                          #297
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Odradzają. Aluminium może reagować w dużo większym stopniu z brzeczką, niż miedź czy stal stopowa. Aluminium nie nadaje się ani na garnek, ani na chłodnicę.
                          Dokładnie - może. Nie popadajmy w paranoję, dookoła pełno jest aluminiowych przedmiotów, opakowań używanych do żywności. Dla mnie cena była ważna, dlatego się zdecydowałem

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 224

                            #298
                            Skoro czytałeś forum powinieneś wiedzieć jaki jest Krzysiu, przeczytać posta i nie wdawać się w polemikę dopóki jesteś początkujący

                            Bez chłodnicy miałbym wielce utrudnioną sprawę, ponieważ nie warzę piwa we własnym domu. Dlatego skrócenie czasu jest dla mnie bardzo ważne i musiałem to uwzględnić przy pierwszych zakupach. Czy kupił bym plastikową chłodnicę... Wolałbym ograniczać plastik i poczekać z pierwszym warzeniem, aż do momentu uzbierania pieniędzy. Jednak nie każdy jest cierpliwy, jeżeli ma być to na kilka warek to chyba nie ma tragedii. Tym bardziej, że rurka PEX posiada atest PZH i jest przystosowana do pracy w temp 95*.

                            Logo "Produkt z Atestem" informuje konsumentów, że eksperci PZH ocenili produkt pod względem składu chemicznego i stwierdzili, że nie ma on negatywnego wpływu na zdrowie użytkowników. Bezpieczeństwo produktu jest sprawą kluczową dla konsumentów, dlatego Państwowy Zakład Higieny zdecydował się prowadzić program "Produkt z Atestem".
                            Prowizorki czasem sprawdzają się latami

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10796

                              #299
                              Moim zdaniem taki krótki czas kontaktu nie zaszkodzi, interesuje mnie raczej kwestia przewodności cieplnej podanej przez Jacka . Jaka jest efektywność takiej chłodnicy
                              Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-04-26, 19:51.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • Pretender
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.02
                                • 31

                                #300
                                przy plastiku pewnie nie będzie za wysoka

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • derfin
                                  podpięcie chłodnicy pod kran
                                  derfin
                                  Witam
                                  Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                                  2020-01-23, 19:31
                                • heckler
                                  Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                                  heckler
                                  U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                                  Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                                  2023-06-14, 10:38
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • aandy
                                  Automatyczny browar domowy
                                  aandy
                                  Witam,

                                  to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
                                  Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.

                                  Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
                                  2014-06-30, 21:27
                                • ART
                                  Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                                  ART
                                  Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                                  Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                                  2024-10-19, 21:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...