Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #301
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX
    ... Tym bardziej, że rurka PEX posiada atest PZH i jest przystosowana do pracy w temp 95*...
    Wrząca brzeczka nasawna ma temperaturę minimalnie większą niż 100 C.

    Ale nie o to chodzi. Chodzi o to, żeby nie uczyć i nie powielać dziadostwa. A PEX to dziadostwo i trzeba to dobitnie powiedzieć. Czasem nawet dziadostwo działa, ale to wcale nie powód, by to naśladować.

    Comment

    • bielok
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.10
      • 338

      #302
      Witam.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Wrząca brzeczka nasawna ma temperaturę minimalnie większą niż 100 C.
      Moja mocno wrząca brzeczka portera miała w niedzielę 96*C. Temperatura wrzenia zależy od gęstości brzeczki i ciśnienia powietrza.
      anioły śmierdzą potem
      żrą kiełbasę
      mają w dupie żywych

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #303
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
        Witam.



        Moja mocno wrząca brzeczka portera miała w niedzielę 96*C. Temperatura wrzenia zależy od gęstości brzeczki i ciśnienia powietrza.
        No i Grzesiek mieszka trochę wyżej
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • gigo67
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.12
          • 13

          #304
          Może niektórzy gdyby czytali wszystkie moje posty to by zrozumieli że nie namawiałem w nich do robienie takiej samej chłodnicy jak moja tylko zauważyłem ze jest to tylko alternatywa dla chłodnicy z miedzi ,wydajność jest podobna a cena o wiele niższa , napisałem tez że jeżeli się sprawdzi to będzie używana a jak nie to niewielka strata (mam w zanadrzu wymiennik płytowy ale do niego muszę mieć pompę więc na razie musi poczekać).
          Kompletuje sprzęt na miarę warunków w jakich obecnie mieszkam ,może to dla kogoś jest dziadostwo ale dla mnie sprawdza się i jest skuteczne.
          Ważę piwo w dwóch garnkach emaliowanych trochę poobijanych,ale inni też takie maja i piwo im wychodzi dobre a moje też nie jest najgorsze, mam sprzęt jaki mam może kiedyś będzie lepszy ale na razie mi wystarcza.
          Jak widać z mojego profilu jestem początkującym i dopiero się uczę tego fachu,a chyba po to jest forum żeby dyskutować i omawiać pewne sprawy.
          Ogólnie fajnie że mój post wywołał taką dyskusje nad wyższością miedzi nad aluminium i plastikiem.
          Każdy zrobi sobie chłodnice z czego będzie chciał i na co go będzie stać ,ja w piątek ważę swoje piwo w moich poobijanych garach i schłodzę go chłodnica z PEX a potem do plastikowych fermentatorów i niech fermentuje.
          Zdrówka życzę wszystkim zaangażowanym w dyskusję

          Comment

          • LeoxxX
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 224

            #305
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu

            Ale nie o to chodzi. Chodzi o to, żeby nie uczyć i nie powielać dziadostwa. A PEX to dziadostwo i trzeba to dobitnie powiedzieć. Czasem nawet dziadostwo działa, ale to wcale nie powód, by to naśladować.

            To oczywiste. W kuchni wyeliminowałem prawie każdy plastik jaki się dało . Kiedyś do cocacoli dodali plastikowa chochlę to rozpuściła się w rosole . Osobiście nie włożył bym takiej chłodnicy do brzeczki.

            Jednak chłodnica aluminiowa nie powinna jest wielkim złem. Tańszy zamiennik miedzianej.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender
            przy plastiku pewnie nie będzie za wysoka
            Warto zauważyć, że to ma w środku aluminium
            Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2011-04-26, 22:53.

            Comment

            • szoszon
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.01
              • 44

              #306
              Siarczan glinu, Al2(SO4)3 -może wyługowywać się z aluminium w wysokiej temperaturze.W roztworach wodnych ulega częściowej hydrolizie do Al(OH)3 i H2SO4.Podsumowanie zaoszczędziłeś na chłodnicy kiedyś stracisz na zdrowiu ciekawe co ci się bardziej opłaca.

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #307
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pretender
                przemo mnie ubiegł
                ja naprawdę czytam dużo, to forum i jeszcze inne. Ale nie raz nie stać nas na mercedesa, trzeba zadowolić cię polonezem. Różnica w cenie x10, a to jest już bardzo dużo. Zresztą inni, bardziej doświadczeni userzy korzystają z aluminiowych garów, nie odradzają. Nie znalazłem żadnych niekorzystnych spostrzeżeń co do aluminium.
                A forum i tak będę czytał, i korzystał z rad innych

                Pozdrawiam
                No tak. Zatem lepiej kupić plastikową wannę jak najlepiej dopasowana do wymiarów gara i w niej chłodzić, zmieniając co pół godziny wodę. Poza tym wannienka przyda się do innych operacji piwowarsko-warzelniczych, by nie rzecz, że jest niezbędna. Przy uzywaniu garnka emaliowanego chłodzenie jest szybkie z uwagi na cienkie ścianki i dobrą przewodność cieplna zwykłej stali. Bo w garze z kwasówki i z grubościa scianki 2mm już nie jest tak łatwo..

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #308
                  Teraz opisze moją chłodnicę, która jest juz prawie gotowa.
                  Najpierw system przesyłu wody, który został już sprawdzony w praktyce i dostarczał wodę ze strumyka do klasycznego chłodzenia w kastrze budowlanej.

                  Składa się on z małej pompki zanurzeniowej, zwanej tez głębinową (500W, kupiona przez internet, zresztą jak wszystko inne), która zasilana jest 50 metrowym przedłużaczem, do wyjscia pompki podłączony jest wąż 3/4 cala o długości 20 metrów, dalej reduktor i wąż 1/2 cala o dlugości 50 metrów, który będzie podawal wode na wejście chłodnicy, a z wyjścia będzie odbierał wąż 1/2cala o długości 30 metrow. Wszystkie połaczenia są na szybkozłączki, złaczki i przyłącza kranowe oraz węże polskiego producenta cellfast.

                  W praktyce sprawdziłem dostarczanie wody do kastry budowlanej, bo chłodnica jest jeszcze niedokończona. Wydajność na wyjściu 1/2 calowego węza to 500l/godzinę, co jest zgodne z danymi producenta pompki, która dla 3/4cala podaje ją na poziomie 1000l/godzinę.

                  Pompka zatapiana jest wraz z plastikowym 20 litrowym wiadrem z szeregiem otworów na obwodzie, gdyż jest ona niewielka ale cieżka i wywołując spore drgania zakopywałaby się w mule.

                  Ów system transportu wody może byc wykorzystywany do innych pożytecznych celów, więc koszt jego zakupu jest rozłożony.

                  Sama chłodnica, została wykonana z nierdzewnej rury karbowanej (grubość scianki 0,6mm, cena 16zł/m, średnica 1/2 cala), której zakupiłem 12 metrów i kazałem sprzedawcy zarobić końcówki (prosta operacja na małym imadle, widziałem na jednym filmiku), do tego otrzymałem od sprzedawcy nakrętkę i uszczelkę, by na wejściu i wyjściu zamontować przyłącz kranowy pod szybkozłączki. Rura została nawienięta na formę szkieletową wykonana w kształcie prostopadłościanu o podstawie trójkąta, wykonanego z drutów nierdzewnych 4mm i w kilku miejscach spawanych.

                  W tej chwili czekam na jeden lub dwa metry cienkiego drutu nierdzewnego, by przywiązać nawinięta rurę do szkieletu, gdyż zachowuje ona pewną niewielką sprężystość -dlatego podstawa prostopadłościanu to trójkąt a nie kwadrat, lepsze przegięcie rury, oraz lepszy efekt zamieszania brzęczką podczas chłodzenia. Jeśli ją przewiążę to wówczas uzyje jej pierwszy raz, a uwzględniając karbowaną powierzchnią, która parokrotnie zwiększa powierzchnie wymiany ciepła oraz powoduje zawirowania wody chłodzącej wewnątrz, myślę, że będzie to strzał w 10.

                  Comment

                  • szoszon
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2011.01
                    • 44

                    #309
                    Wstaw fotki tej chłodnicy.

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #310
                      Szoszon, widzę że rozkreciłes się na forum...

                      Zdjęcia nie zrobię, bo nie mam aparatu, ale bez trudu możesz sobie ją wyobrazić:

                      1. Rura karbowana, i jej właściwości oraz nakrętki:


                      Widzę, że podają grubość ścianki 0,2mm

                      2. Szkielet z prętów nierdzewnych 4 mm w kształcie prostopadłościanu chyba umiesz sobie wyobrazić, najpierw o podstawie kwadratu.... a potem trójkąta równoramiennego

                      3. Na koniec trzeba ją nawinąć, a że jest dość sprężysta, więc nie będzie to wyglądało jak z maszyny, dalej tylko związać drutem nierdzewnym do szkieletu co by ją ustabilizować -na razie są przywiązane sznurkiem

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #311
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13

                        Zdjęcia nie zrobię, bo nie mam aparatu, ale bez trudu możesz sobie ją wyobrazić:
                        Robert podaj adres na PW, przyślę Ci aparat, bo jestem wielce ciekaw tej konstrukcji, jak również chcę zrewidować moje o niej wyobrażenie
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #312
                          Aparatu nie mam, a konstrukcja jak konstrukcja...

                          Pierwszy raz zakręciłem ją na taborecie, myśląc, że z czasem zapamięta wymiar, ale nic z tego. Rozwinęła się.

                          Dużo albo niewiele (zależy jak na to patrzeć) to umiejętność sprawnego nakręcenia rury karbowanej na szkielet, bo z tego co się dowiedziałem, to powszechnie stosuje się ją m.in. jako wężownicę wewnątrz zasobnika ciepła, przy czym jest ona tam wkręcona byle jak, gdyż scianki zewnętrzne pełnią role formy, a ona ma tendencje do rozwijania się.
                          Jeśli ktos ma jakis system do warzenia, to wówczas może myśleć o powyższym sposobie.



                          Rura ta ma wiele zalet: ścianka 0.2mm, łatwość zarobienia końcówek pod standardowe przyłącza i szybkozłączki, stal stopowa w róznych rodzajach, wysokie parametry wytrzymałościowe (temp. 500st.C i kilka barów ciśnienia), parokrotnie większa wymiana ciepła z uwagi na karbowaną powierzchnię (czyli metr biezący zwykłej chłodnicy nie jest równy metrowi bieżącemu karbowanej), plastyczność:
                          poniżej jest sklep z rurami i z filmem pokazującym wyginanie takiej rurki:



                          Moim zdaniem temat jest rozwojowy i być może będą kiedyś dostępne gotowe fabryczne chłodnice z nierdzewnej rury karbowanej zakręconej w jakiś pomysłowy i powtarzalny sposób, robione na wymiar.

                          Comment

                          • kmieciu
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2004.02
                            • 33

                            #313
                            ^ ^ ^ Ciekawy pomysł z tą karbowaną rurą.

                            Ja ostatnio znalazłem taką schładzarkę do napojów.

                            Nie wiem w czym oryginalnie jest ona montowana ale zastanawiam się czy można by jej użyć do chłodzenia gorącej brzeczki ?
                            Cena przystępna, ciekawe jak z wydajnością ?
                            Attached Files

                            Comment

                            • tmspoko
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.09
                              • 207

                              #314
                              Witaj. Obawiam się, że na zdjęciu jest tylko termostat do schładzarki. Ta spirala to termometr do termostatu. Pozdrawiam
                              Ostatnia zmiana dokonana przez tmspoko; 2011-07-25, 12:46.
                              TMspoko

                              Comment

                              • TataPoli
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.06
                                • 43

                                #315
                                W którym kierunku powinna przepływać woda przez chłodnice, z góry na dół, czy z dołu do góry?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • derfin
                                  podpięcie chłodnicy pod kran
                                  derfin
                                  Witam
                                  Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                                  2020-01-23, 19:31
                                • heckler
                                  Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                                  heckler
                                  U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                                  Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                                  2023-06-14, 10:38
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • aandy
                                  Automatyczny browar domowy
                                  aandy
                                  Witam,

                                  to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
                                  Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.

                                  Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
                                  2014-06-30, 21:27
                                • ART
                                  Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                                  ART
                                  Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                                  Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                                  2024-10-19, 21:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...