Jako zwolennik nieusuwania, robisz zarzut, że przy prostszej metodzie chłodzenia zostanie usunięto go np. 5% i że jest to za mało?
Chłodnica zanurzeniowa
Collapse
X
-
Mi chodzi o dodatkowe czynności związane z usuwaniem osadu zimnego. Przecież te parę procent nie usuwasz specjalnie i planowo, tylko jest to działanie poboczne związane z pozbywaniem się osadów gorących. A raczej nie o tym była na początku mowa...Comment
-
Przy dużej pomocy forum udało mi się skonstruować coś takiego:
10 metrów rurki miedzianej giętkiej fi 8 o grubości ścianki 1mm, parę metrów węża do wysokich temperatur na koniec wsuwana redukcja na gwint 1/2 cala. Do tego 3 opaski zaciskające, kawałek drutu z kwasówki fi8 do podtrzymania konstrukcji i kawałki cieńszego drutu do przymocowania wszystkiego. Średnica chłodnicy ok 25 cm. Koszt ok. 100 zł.Comment
-
Szykuje się wykonac taką samą. Mam ok. 8mb miękkiej rurki miedzianej fi8mm i nawinę ją na walec o średnicy 25-30cm - powinno wyjśc jakieś 10 może 12 zwojów. Prędkośc przepływu zimnej wody w rurkach na poziomie 2-4m/s i bedzie chłodzic aż miło
Mam tylko jedno pytanie : czyścicie swoje chłodnice z miedzi? nie zachodzą patyną? Im ciemniejsza patyna tym bardziej szkodliwa dla zdrowiaComment
-
Szukam już trochę i nie mogę nigdzie znaleźć. Jak wyczyścić miedzianą chłodnicę od środka?
Było w tym temacie o kwasie solnym. Jakie powinno być stężenie? Wystarczy go przelać grawitacyjnie, czy lepiej zostawić w środku, jeśli tak to na ile i czym płukać?Comment
-
Szukam już trochę i nie mogę nigdzie znaleźć. Jak wyczyścić miedzianą chłodnicę od środka?
Było w tym temacie o kwasie solnym. Jakie powinno być stężenie? Wystarczy go przelać grawitacyjnie, czy lepiej zostawić w środku, jeśli tak to na ile i czym płukać?Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Zapomniałem dodać, że w planach miałem 1,5% roztwór kwasu siarkowego i potem płukanie wodą.
Moje wątpliwości co do płukania pojawiły się po przeczytaniu tego: http://alkohole-domowe.com/forum/czy...anych-t20.htmlLast edited by Marcin_wc; 2013-01-03, 15:26.Comment
Comment