Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    Jako zwolennik nieusuwania, robisz zarzut, że przy prostszej metodzie chłodzenia zostanie usunięto go np. 5% i że jest to za mało?

    Comment

    • gwzd
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2012.01
      • 622

      Mi chodzi o dodatkowe czynności związane z usuwaniem osadu zimnego. Przecież te parę procent nie usuwasz specjalnie i planowo, tylko jest to działanie poboczne związane z pozbywaniem się osadów gorących. A raczej nie o tym była na początku mowa...

      Comment

      • Kowal1910
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.11
        • 13

        Przy dużej pomocy forum udało mi się skonstruować coś takiego:


        10 metrów rurki miedzianej giętkiej fi 8 o grubości ścianki 1mm, parę metrów węża do wysokich temperatur na koniec wsuwana redukcja na gwint 1/2 cala. Do tego 3 opaski zaciskające, kawałek drutu z kwasówki fi8 do podtrzymania konstrukcji i kawałki cieńszego drutu do przymocowania wszystkiego. Średnica chłodnicy ok 25 cm. Koszt ok. 100 zł.

        Comment

        • korzen16
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.11
          • 8

          Szykuje się wykonac taką samą. Mam ok. 8mb miękkiej rurki miedzianej fi8mm i nawinę ją na walec o średnicy 25-30cm - powinno wyjśc jakieś 10 może 12 zwojów. Prędkośc przepływu zimnej wody w rurkach na poziomie 2-4m/s i bedzie chłodzic aż miło
          Mam tylko jedno pytanie : czyścicie swoje chłodnice z miedzi? nie zachodzą patyną? Im ciemniejsza patyna tym bardziej szkodliwa dla zdrowia

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            Szukam już trochę i nie mogę nigdzie znaleźć. Jak wyczyścić miedzianą chłodnicę od środka?
            Było w tym temacie o kwasie solnym. Jakie powinno być stężenie? Wystarczy go przelać grawitacyjnie, czy lepiej zostawić w środku, jeśli tak to na ile i czym płukać?

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
              Szukam już trochę i nie mogę nigdzie znaleźć. Jak wyczyścić miedzianą chłodnicę od środka?
              Było w tym temacie o kwasie solnym. Jakie powinno być stężenie? Wystarczy go przelać grawitacyjnie, czy lepiej zostawić w środku, jeśli tak to na ile i czym płukać?
              Kwas solny wystarczy ok 10%. Można zostawić na pół godziny nawet. Kwas nie bierze miedzi. Przepłukać wystarczy wodą.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                Zapomniałem dodać, że w planach miałem 1,5% roztwór kwasu siarkowego i potem płukanie wodą.

                Moje wątpliwości co do płukania pojawiły się po przeczytaniu tego: http://alkohole-domowe.com/forum/czy...anych-t20.html
                Last edited by Marcin_wc; 2013-01-03, 15:26.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  Dlaczego chcesz płukac od wewnątrz? Kamień?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    Chłodnicę mam przeciwbieżną i nie używałem jej kilka lat. Z zewnątrz jest czarny nalot, a od środka nie widzę.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X