Chłodnica zanurzeniowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #31
    mam takie pytanie z gatunku zielonych trolli - Tak pi razy drzwi jaka jest temperatura wylatującej wody z chłodnicy? Tzn. czy żeby nie marnować wody można podłączyć prysznic na wylocie i wykonać w międzyczasie umycie swego styrango browarniczego ciała - lub wlewać ową wodę do wanny i się potem wykąpać?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #32
      na początku okolo 90 póżniej stygnie -można myć sprzęt po gotowaniu i filtracji
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Mam takie pytanko: przymierzam się do tej chłodnicy od roku, ale jakoś ciagle mi sie nie chce - ale jak w końcu ją zrobię, to mam zamiar chlodzić brzeczkę w fermentorze - czy ktoś tak robi? I własciwie dlaczego chłodzicie w garze?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          I własciwie dlaczego chłodzicie w garze?
          Bo wtedy nie trzeba sterylizować chłodnicy. Wkłąda się ją po prostu do gara pod koniec gotowania i sama się wyparza. Stąd takie rozwiązanie jest korzystniejsze niż chłodzenie w fermentorze.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
            Bo wtedy nie trzeba sterylizować chłodnicy. Wkłąda się ją po prostu do gara pod koniec gotowania i sama się wyparza. Stąd takie rozwiązanie jest korzystniejsze niż chłodzenie w fermentorze.
            Jak dla mnie żadna różnica - wyparzasz w gotującej brzeczce, następnie przekładasz ją do fermentora i zalewasz tą samą brzeczką.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24004

              #36
              w wersji proponowanej przez Maruśkę, oszczędzamy na ewentualnym wyparzaniu fermentora
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #37
                I mamy dyskusyjną przyjemność przelewania dwudziestu litrów wrzątku. To ja już wolę lać zimne

                Comment

                • jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

                  #38
                  Ja na jeden koniec miedzianej rurki założyłem złączkę zaciskową z małym gwintem (pół cala?) i na to nakręciłem przejściówkę na duży gwint - taki jak ma wąż prysznicowy. Te części kupiłem w markecie budowlanym za około 10 zł. Sprawdza się znakomicie, nic nie cieknie itd.

                  Chłodnicę wkładam do gotującej się brzeczki, po chwili przekładam do fermentora i przelewam wrzątek. Muszę tylko zdejmować okulary, bo mi natychmiast zaparowują i nie widzę gdzie leję.
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • banaszek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.02
                    • 617

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Mam takie pytanko: przymierzam się do tej chłodnicy od roku, ale jakoś ciagle mi sie nie chce - ale jak w końcu ją zrobię, to mam zamiar chlodzić brzeczkę w fermentorze - czy ktoś tak robi? I własciwie dlaczego chłodzicie w garze?
                    Ja właśnie mam zamiar chłodzić w fermentorze. Za - wlewając wrzącą brzeczkę do fermentora sterylizuję również właśnie jego Zresztą zawsze studzę brzeczkę w fermentorze, mimo, że nadal posługuję się 450 litrową wanną Planuję posługiwać się chłodnicą tak aby najpierw wygotować ją w kotle warzelnym razem z brzeczką a potem po prostu przenieść ją do fermentora.


                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10795

                      #40
                      ja studzę w garze w którym na dnie pozostaja wszelkie osady ,następnie chłodną pozbawioną osadów brzeczke obciągam do fermentatora
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #41
                        Posługiwałem się argumentami słyszanymi wcześniej na korzyść chłodzenia w garze, ale skoro tu jest tak duże lobby chłodzące w fermentorze, to może przemyślę sprawę. W końcu kiedyś muszę sobie sprawić chłodnicę i zastosować którąś ze strategii Zastanawia mnie tylko co robicie z osadami, skoro tak od razu przelewacie brzeczkę? Przecież nie mają czasu opaść.

                        Edycja: pisałem zanim pojawił się post Anteksa, który jeszcze zwiekszył moje obawy na temat osadów.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-12-02, 18:24.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10795

                          #42
                          czy fermentatory po wlaniu wrzątku nie robią sie miękkie
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #43
                            I jeszcze jedno mnie ciekawi. Czy wrzątek w fermentorze nie zepsuje termometru ciekłokrystalicznego?

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24004

                              #44
                              a czemu chcesz zalewać termometr?
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                                a czemu chcesz zalewać termometr?
                                Ja nie chcę go zalewać, ale jest przyklejony na zewnątrz fermentora.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • derfin
                                  podpięcie chłodnicy pod kran
                                  derfin
                                  Witam
                                  Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                                  2020-01-23, 19:31
                                • heckler
                                  Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                                  heckler
                                  U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                                  Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                                  2023-06-14, 10:38
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • aandy
                                  Automatyczny browar domowy
                                  aandy
                                  Witam,

                                  to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
                                  Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.

                                  Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
                                  2014-06-30, 21:27
                                • ART
                                  Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                                  ART
                                  Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                                  Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                                  2024-10-19, 21:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...